Slavia v rámci Evropské konferenční ligy narazí na turecké Fenerbahce, Spartu čeká Partizan Bělehrad

Fotbalisté Slavie se v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy utkají s Fenerbahce Istanbul, za který hraje český reprezentační bek Filip Novák. Druhý z pražských klubů v jarní části pohárů, Sparta, narazí na Partizan Bělehrad. Rozhodl o tom los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Aktualizováno Nyon (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi sedmi možnými soupeři fotbalistů Slavie v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy jsou i Midtjylland a Leicester, s nimiž se utkali v minulé sezoně. Pondělní los jim může přisoudit také Fenerbahce Istanbul s obráncem Filipem Novákem

Fotbalisté Slavie po postupu do vyřazovací částí Evropské konferenční ligy | Foto: Hannibal Hanschke | Zdroj: Reuters

Úvodní zápasy se hrají 17. února, odvety jsou na programu o týden později. Slavia coby tým z druhého místa skupiny začne venku, naopak Sparta, která přešla do Evropské konferenční ligy z třetí pozice v Evropské lize, bude hrát první utkání doma.

Souboj Ronalda s Messim nebude. Opravný los proti sobě postavil Paris St. Germain a Real Madrid

Číst článek

Postupující týmy z úvodního kola vyřazovací fáze se připojí k osmi vítězům skupin, kteří v Evropské konferenční lize prošly přímo do osmifinále. Finále letos nově zavedené soutěže se odehraje 25. května v Tiraně.

Z losu má radost slávistický trenér Jindřich Trpišovský, který si Fenerbahce přál. Na zajímavé souboje s krajany se může těšit český zadák Novák. Jednatřicetiletý reprezentant působí v jednom z nejslavnějších tureckých klubů od loňského léta.

Fenerbahce stejně jako Sparta prošlo do Evropské konferenční ligy z třetího místa ve skupině Evropské ligy, kde skončilo za Frankfurtem a Olympiakosem Pireus a před Antverpami.

V turecké lize patří istanbulskému klubu aktuálně páté místo s pondělním zápasem k dobru. V minulé sezoně skončilo Fenerbahce v domácí soutěži třetí, z titulu se naposledy radovalo v sezoně 2013/14.

Fenerbahce versus Češi

S českým soupeřem se slavný klub naposledy utkal v ročníku 2012/13, kdy ve vyřazovací fázi Evropské ligy postoupil přes Plzeň po výhře 1:0 venku a remíze 1:1 doma.

V roce 2004 Fenerbahce ve skupině Ligy mistrů porazilo Sparta dvakrát 1:0, naopak v sezoně 1992/93 vypadlo v Poháru UEFA s Olomoucí po vítězství 1:0 doma a debaklu 1:7 na Hané.

Slavia na tureckého soupeře v soutěžích UEFA narazila jen v roce 2003, kdy vypadla s Besiktasem Istanbul.

Sparta vyzve Partizan

Partizan stejně jako Slavia postoupil z druhého místa ve skupině Evropské konferenční ligy. Sparta se s ním dosud utkala jen v sezoně 1965/66 ve čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí, předchůdce Ligy mistrů.

První zápas doma vyhrála 4:1, ale po venkovním debaklu 0:5 ze soutěže vypadla. Od té doby narazili Pražané v evropských pohárech na srbské soupeře čtyřikrát, přičemž třikrát jim podlehli.

V ročníku 2017/18 vypadli ve 3. předkole Evropské ligy s jiným bělehradským celkem Crvenou zvezdou, o rok později nestačili v kvalifikaci stejné soutěže na Suboticu.

Partizan v sezoně 2017/18 vypadl s Plzní ve vyřazovací fázi Evropské ligy po domácí remíze 1:1 a porážce 0:2 venku. Bělehradský celek neuspěl proti českému týmu ani v ročníku 2002/03, kdy jej po prodloužení vyřadila Slavia.

Partizan je v poslední době ve stínu úspěšnějšího městského rivala Crvene zvezdy. Srbský titul naposledy získal v sezoně 2016/17, v aktuálním ročníku vede tabulku.

Slavia prošla v pohárech do jarní fáze potřetí z posledních čtyř sezon. Český mistr v minulé sezoně a v roce 2019 dokráčel až do čtvrtfinále Evropské ligy, jeho pohárovým maximem je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Sparta si zahraje jarní část pohárů poprvé od sezony 2016/17, o ročník dříve došla rovněž v Evropské lize do čtvrtfinále.

Los play-off o osmifinále Evropské konferenční ligy

Fenerbahce Istanbul (Novák) - Slavia Praha, Sparta Praha - Partizan Bělehrad, Marseille - Karabach, PSV Eindhoven - Maccabi Tel Aviv, Midtjylland - PAOK Soluň, Leicester - Randers, Celtic Glasgow - Bodö/Glimt, Rapid Vídeň - Arnhem (Hájek)/Tottenham.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme