Jsme připraveni na cokoliv, hlásí předseda Fotbalové asociace Fousek před finále Konferenční ligy

Už ve středu čeká stadion v Edenu finále Evropské konferenční ligy. Střetnou se v něm fotbalisté anglického West Hamu a italské Fiorentiny. Očekávaný zápas začne ve 21 hodin. Půjde o souboj o to, komu se podaří zachránit sezonu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda FAČR Petr Fousek (vpravo) a bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši při představení trofeje pro vítěze Evropské konferenční ligy v Praze

Předseda FAČR Petr Fousek (vpravo) a bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši při představení trofeje pro vítěze Evropské konferenční ligy v Praze | Foto: Kateřina Šulová, ČTK | Zdroj: ČTK

Asi největší úskalí musela Fotbalová asociace České republiky řešit v souvislosti s návalem fanoušků. V úterý dopoledne byla trofej pro vítěze vystavena před pražským Rudolfinem, kde už bylo pár příznivců z obou táborů. Byl tam také předseda FAČR Petr Fousek, který mluvil právě o tom, kolik příznivců se do Prahy ještě chystá.

„Ty počty se neustále mění. Nevím, jestli je neovlivní i počasí. Na druhou stranu už fanoušci mají letenky zakoupené. Jsme připraveni, ať bude počet v podstatě jakýkoliv. Máme připravené fanzóny s veškerým vybavením, které s tím souvisí včetně možnosti sledování zápasu. Takže jsme připraveni na cokoliv,“ řekl Fousek.

Co se týče fanzón, ta pro příznivce West Hamu je na Letenské pláni a pro fanoušky Fiorentiny na výstavišti v Holešovicích. Zároveň má FAČR domluvenou spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města, který posílí spoje na potřebných linkách až do 2 hodin ráno.

Každý z týmů obdržel necelých 5 000 lístků, ale třeba podle Reuters se do Prahy dostane dokonce kolem 15 tisíc fanoušků West Hamu.

Oba týmy už jsou pochopitelně v Praze. V 11 hodin měl trénink West Ham, pak si trávník vyzkoušela taky Fiorentina a během úterý dojde na mediální aktivity. V 17.45 by měla začít tisková konference anglického celku, na kterou dorazí záložník Jarrod Bowen, trenér David Moyes a hlavně Tomáš Souček, tedy jeden z dua českých reprezentantů v barvách West Hamu.

Za Fiorentinu bude k dispozici kouč Vincenzo Italiano a obránci Nikola Milenkovič s Cristianem Biraghim. Antonín Barák tedy na tiskovou konferenci nedorazí, důvod jeho absence jakožto českého zástupce v dresu Fiorentiny novinářům sdělen nebyl.

Čekání na trofej pro jeden tým skončí

Ani jeden z týmů nezažil z pohledu domácích lig úplně nejpovedenější sezonu. Půjde tedy o souboj o to, komu se podaří sezonu zachránit. O něco lepší ji měl italský tým, který bojoval o účast v příštím ročníku evropských pohárů až do posledního kola, nakonec se mu to ale nepovedlo. Takže pro Fiorentinu jde o šanci, jak sezonu zachránit.

A podobně je na tom i West Ham. Ten byl dlouho na hranici sestupu z Premier League, pak se zvedl a do finále Konferenční ligy prošel poměrně suverénně. Oba celky mají motivaci navíc, protože dlouho čekají na zisk nějaké trofeje.

West Ham svou poslední vyhrál v roce 1980, Fiorentina na ni čeká už 22 let. Potkají se navíc velmi rozlišné styly fotbalu, jak popsal třeba bývalý reprezentant a vítěz Evropské ligy Tomáš Ujfaluši, mimo jiné bývalý hráč právě Fiorentiny.

„Přiznám se, že jsem sám zvědavý. Znám dobře Fiorentinu, která ráda drží balon a snaží se hrát. West Ham je spíš takový silový, hrajou fyzicky velmi náročný fotbal. Ale je to finále, pouze jeden zápas. Takže rozhodnout může opravdu každá chyba a uvidíme, jak oba týmy začnou.“

Finále Konferenční ligy mezi West Hamem a Fiorentinou začne v pražském Edenu ve středu od 21 hodin.

Petr Mathauser, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme