‚Kúdelovo tvrzení je naprostá lež.‘ Kamara odmítá, že výrok slávistického obránce nebyl rasistický

Fotbalový záložník Glasgow Rangers Glen Kamara se poprvé od čtvrtečního duelu se Slavií vyjádřil k údajné rasistické urážce od obránce Pražanů Ondřeje Kúdely. Ve stanovisku, které vyvěsil na sociální sítě, tvrdí, že Kúdelova verze nadávky není pravdivá. Vedení Rangers v oficiálním prohlášení Kamaru podpořilo.

Tento článek je více než rok starý.

Glasgow (Skotsko) (Aktualizováno: 10:53 20. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Glen Kamara (vlevo) během potyčky s Ondřejem Kúdelou v utkání Evropské ligy

Glen Kamara (vlevo) během potyčky s Ondřejem Kúdelou v utkání Evropské ligy | Foto: ANDREW MILLIGAN | Zdroj: Reuters

K incidentu došlo v závěru zápasu, kdy Kúdela přispěchal ke Kamarovi, zakryl si dlaní ústa a cosi mu řekl, čímž vyprovokoval strkanici i s ostatními hráči. Kamara podle hráčů Glasgow Rangers křičel směrem k sudímu „rasista, rasista“. Nyní svou reakci vysvětlil.

Slavia podala trestní oznámení na Kamaru. Podle klubu šlo o promyšlený útok, včetně zakrytých kamer

Číst článek

„Během zápasu se Slavií se Kúdela (ve stanovisku jmenovaný jako Ondrej Kudel či Kedel - pozn. red.) hádal s hráčem Rangers a poté, co jsem se snažil zasáhnout, mi řekl, ať sklapnu a ať vteřinku počkám,“ popsal sporný moment na sociálních sítích Glen Kamara.

„Pak ke mně přišel a zakrývajíc si ústa se mi naklonil k uchu a pronesl ‚You’re a f*cking monkey, you know you are‘,“ uvedl Kamara, že ho Kúdela označil za opici.

Kúdela se proti nařčení z rasismu už po zápase ohradil. Slavia v pátek na Kamaru, který následně v útrobách stadionu Ibrox českého obránce udeřil do obličeje a utekl, podala trestní oznámení.

„Řekl jsem mu: ‚You are f*cking guy.‘ Bylo to prostě řečeno v emocích po těch dvou červených kartách a několika brutálních zákrocích od soupeře. Ale naprosto odmítám rasismus,“ obhajoval se Kúdela, který skončil v péči lékařů na hotelu, kam celý tým po utkání doprovodila policie.

Kúdelův výrok ale Kamara dementoval: „Byl jsem šokován a zděšen, když jsem takové urážky slyšel od profesionálního fotbalisty. Jeho tvrzení, že řekl ‚You are f*cking guy‘, je naprostá lež. Jeho konání bylo úmyslné a promyšlené, ale také dostatečně hlasité, aby ho slyšel můj spoluhráč Bongani Zungu.“

Rangers podpořili Kamaru

Rangers se za finského záložníka s africkými kořeny postavili. „Rasistické nadávky směrem ke Glenu Kamarovi nebudou tolerovány. Klub stojí za Glenem, podporujeme ho a jeho spoluhráče,“ stojí v prohlášení na klubovém webu.

Výkonný ředitel Rangers Stewart Robertson také napsal, že několik dalších hráčů obdrželo rasistické urážky a výhružky na sociálních sítích. Vedení klubu se po zápase sešlo se zástupci UEFA, kteří by měli incident prošetřit.

Ve vyjádření se Robertson také vrátil k likvidačnímu zákroku na brankáře Slavie Ondřeje Koláře, kterého střídající útočník Kemar Roofe trefil kopačkou do hlavy. Roofe byl okamžitě vyloučen, Kolář musel s několika tržnými ranami a zlomenou čelní dutinou, která byla odhalena později, střídat.

„Zaznamenali jsme zranění, které Kolář v náhodné srážce utrpěl. Klubový doktor hráče ošetřil a my doufáme v brzké uzdravení. Také přejeme klubu, aby se jim v dalším kole Evropské ligy dařilo,“ doplnil výkonný ředitel Rangers.

Jak Robertson, tak Kamara na závěr prohlášení dodali, že se k situaci znovu vyjádří až po odpovědi od UEFA.

Rozzuřený kapitán

Za Kamarou stojí i kapitán Rangers Connor Goldson. „Za těch dva a půl roku, co tu s námi je, jsem ho nikdy neviděl naštvaného nebo jakkoliv emočně rozladěného. Stoprocentně mu věřím, že Kúdela něco řekl, když se takhle naštval,“ tvrdí Goldson.

„Také proto jsem úplně ztratil nervy a po zbytek zápasu chtěl někoho zranit. Nikdy jsem se takhle na hřišti nechoval a nebyl tolik rozzuřený,“ líčí Goldson, který také zkritizoval malou angažovanost autorit v boji s rasismem ve fotbale. „Je spoustu symbolických gest. Pokleknutí je jedním z nich. Je to gesto od vyšších autorit tak, aby to vypadalo, že něčím pomáhají. Ale nedělají, protože za podobné rasistické urážky nejsou žádné následky.“

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme