Rozhodčí nemůžeme trestat, protože jich je nedostatek, říká předseda FAČR Martin Malík

Česká fotbalová reprezentace sice vybojovala postup na evropský šampionát, důvod ke všeobecné spokojenosti s úrovní kopané u nás to ovšem není. Proč například rozhodčí včetně těch u videa vyvolávají tolik emocí? Rozhodčí nemůžeme efektivně za chyby trestat, protože jich je nedostatek. Na jaře chystáme velký nábor, brání se Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík | Foto: Barbora Reichová / CNC | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Český fotbal je na tom poměrně dobře,“ hodnotí předseda české Fotbalové asociace. Jako důkaz uvádí, že k nám například letos na jaře po 56 letech přijelo mužstvo Brazílie nebo že český tým oslovovaly reprezentace jiných států s žádostí o vzájemná přípravná utkání.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Kdybychom najeli na tvrdší systém trestů, neměli bychom brzy koho poslat na hřiště,“ tvrdí Malík

Pokud jde o český národní tým, je tedy podle Martina Malíka jeho prestiž poměrně vysoká jak vůči zahraničí, tak vůči domácímu publiku. „Tím ovšem samozřejmě neříkám, že všechno v českém fotbale je zalité sluncem. Jsou oblasti, kde nás čeká obrovská spousta práce,“ dodává.

Chovance měnit nebudeme

Jednou z dlouhodobých bolestí Fotbalové asociace ČR je sporná úroveň rozhodčích. Jozef Chovanec jako šéf komise rozhodčích má stále důvěru asociace, potvrzuje její předseda Martin Malík a dodává, že ani případná změna vedení komise by nebyla dostatečným řešením stávajících problémů. Ty je podle něj potřeba řešit systémově.

„Výměna šéfa komise by byla spíš gesto, kterým bychom uspokojili některé fanoušky a některá média. Opravdové řešení to ale nepřinese,“ domnívá se Malík. Důraz je proto potřeba klást na systematické vzdělávání a zvyšování kvality i množství rozhodčích, a to nejen na úrovni profesionálních fotbalových soutěží.

Rozhodčích je málo

Co dohánět má český fotbal, i pokud jde o tresty pro rozhodčí. Dlouhodobější výpadek příjmu po dobu trvání trestu, jako je to v Německu, by mohl být podle Martina Malíka dobrou motivací pro lepší výkony rozhodčích. Proč to u nás nefunguje?

„Kdybychom najeli na podobný systém trestů jako mají třeba v Německu, neměli bychom v 10. kole koho poslat na hřiště,“ vysvětluje předseda Fotbalové asociace ČR. Nedostatek rozhodčích se už v minulosti asociace rozhodla řešit náborovými akcemi, ty byly ale podle Malíka dělané „na koleně“ a nefungovaly.

„Přístup musí být profesionální, proto spolupracujeme s velkými agenturami a na jaře příštího roku startuje velká náborová akce, která přivede nové rozhodčí do všech úrovní českého fotbalu,“ slibuje.

Pochybnosti o ovlivňování nemá

Martin Malík popírá, že by trvaly jeho pochybnosti, které vyjádřil v srpnu v rozhovoru pro Deník N. V něm uvedl, že české fotbalové kluby zaměstnávají osoby, které mají v popisu práce působit na rozhodčí, aby výsledek zápasu dopadl podle jejich představ.

Během několika dnů ovšem toto své vyjádření odvolal, a to v reakci na kritiku klubů, které podobné skutečnosti důrazně popřely. „V okamžiku, kdy vás zástupci všech profesionálních klubů ujišťují o tom, že to tak není, nemám důvod tomu nevěřit,“ vysvětluje Malík. „Jsem přesvědčený, že jde o chybovost na úrovni jednotlivých rozhodčích.“ ubezpečuje.

Proč v českém fotbalu nefunguje videorozhodčí podobně jednoduše jako v jiných sportech? Měl by být brán postup české reprezentace na EURO jako úspěch, nebo spíš jako splnění povinnosti? A proč chodí na ligové zápasy stále méně diváků? Poslechněte si záznam celého rozhovoru v aplikaci mujRozhlas.

and, Tomáš Pancíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme