Šéf fotbalové asociace připustil ovlivňování sudích ze strany klubů. ‚Ať to doloží fakty,‘ reagují

Stačilo jen pár vět a v české fotbalové lize to vře. Některé domácí profesionální kluby se bouří proti slovům předsedy české fotbalové asociace Martina Malíka. Ten v nedávném rozhovoru pro Deník N mimo jiné řekl, že prakticky každý klub zaměstnává lidi, kteří mají v popisu práce starat se o sudí. A kluby s výrokem, který připouští ovlivňování rozhodčích, rozhodně nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Malík, předseda FAČR

Martin Malík, předseda FAČR | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Tak trochu jako scénka ze seriálu vypadají na papíře slova předsedy české fotbalové asociace (FAČR) Martina Malíka, který ve zmíněném rozhovoru řekl, že „když se kluby nevykašlou na to, aby vytvářely poptávku směrem k rozhodčím, nikam se nepohneme.“ Jenže zatím je svým výrokem, který připouští ovlivňování rozhodčích, spíš pořádně naštval.

Pravidla nestačí znát, ale je třeba správně pochopit výklad, říká expert na fotbalová pravidla Kureš

Číst článek

„Nevím na základě čeho došel pan předseda fotbalové asociace k tomuto obecnému závěru, protože nikoho takového v našem klubu nemáme, nezaměstnáváme, ani nevyužíváme a byl bych rád, aby svá slova doložil konkrétními fakty,“ řekl Radiožurnálu Petr Hynek, ředitel fotbalových Teplic, které se veřejně ozvaly jako první.

„Spíš bych od předsedy FAČRu očekával, že se bude snažit konkrétními kroky pověst našeho fotbalu vylepšit. Takováto podobná obecná obvinění vedou jednak k pravému opaku a především jsou urážkou všech těch, kteří se snaží fotbal dělat férovým způsobem,“ dodal Hynek.

A ke kritice z teplického klubu ze přidávají i další. „Slavia na ovlivňování zápasů a rozhodčích samozřejmě nikoho nezaměstnává. Požádáme předsedu FAČR pana Martina Malíka, aby svůj výrok buď vysvětlil, nebo doložil. Nemůžeme vůbec uvěřit tomu, že podobné tvrzení mohlo být v této době vyřčeno,“ tlumočil názor vedení Slavie člen managementu klubu Michal Býček.

A podobně reaguje také Sparta, jak potvrdil v telefonátu z Letné Ondřej Kasík: „My zásadně odmítáme, že bychom u kteréhokoliv rozhodčího usilovali o ovlivnění utkání. Žádného člověka, který by měl přímo u nás v klubu v popisu práce takovéto jednání, konkrétně směrem k rozhodčím, nemáme a nezaměstnáváme.“

Podle informací Radiožurnálu je nyní předseda české fotbalové asociace Martin Malík na dovolené v zahraničí, ale už v nejbližších dnech se chystá svá nedávná slova vysvětlit. V tuto chvíli nemáme zprávy o tom, že by se jeho výroky, které připouští ovlivňování rozhodčích ze strany klubů, zabývala policie. A ani Ligová fotbalová asociace, která zaštiťuje profesionální soutěže, zatím nebude na slova svazového šéfa reagovat.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme