Čechy a Morava se dohodly. Od druhého kola mají předsedu FAČR volit obě komory dohromady

Spor v tuzemském fotbale o změnu stanov míří k rozuzlení. Česká a moravská komora se v úterý dohodly na tom, jakým způsobem se v budoucnu bude volit předseda asociace.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valná hromada Fotbalové asociace České republiky

Valná hromada FAČR | Zdroj: ČTK

„Můžeme potvrdit, že vyjednávací skupiny české a moravské komory se dohodly na změně stanov, která má do budoucna předejít patové předsedy při volbě předsedy FAČR. Tato dohoda musí být schválena na valné hromadě, která se bude konat ve čtvrtek 24. května v Praze,“ potvrdil Radiožurnálu mluvčí FAČR Michal Jurman.

Ať o předsedovi FAČR rozhodne ve 4. kole los, navrhují na Moravě. 'Zlámal se zbláznil,' kontruje Berbr

Číst článek

První kolo volby předsedy FAČR zůstane stejné jako doposud - předseda bude ke zvolení potřebovat nadpoloviční počet hlasů jak z Čech, tak i z Moravy. Ale ve druhém kole už bude stačit prostý nadpoloviční počet hlasů získaný dohromady v obou komorách.

Pokud by ve druhém kole získali stejní počet hlasů dva kandidáti, postupují do třetího kola. Kdyby nerozhodlo ani třetí kolo, tak bude rozhodovat los. Takový je alespoň návrh, který schválil výkonný výbor.

Radiožurnál se snažil získat vyjádření moravských zástupců. Ale předseda komory Zdeněk Zlámal nebral telefon a předseda řídicí komise za Moravu Pavel Nezval se zatím na toto téma nechtěl vyjadřovat.

Dohady na kolem systému volby probíhají léta, ale spor vyvrcholil loni v červnu, kdy volební valná hromada skončila patem. Nový předseda se proto musel volit na mimořádné valné hromadě v prosinci.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA a Evropská fotbalová unie UEFA proto začaly na českou asociaci tlačit, aby stanovy změnila tak, aby byl předseda zvolen vždy. Viceprezident UEFA Gregorij Surkis dokonce hrozil zavedením takzvané normalizační komise.

Petr Šedivý, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme