FIFA pomáhá afghánským fotbalistkám opustit zemi, sportovkyně se bojí represí ze strany Tálibánu

Přes sto afghánských fotbalistů a fotbalistek bylo ve čtvrtek evakuováno z Afghánistánu do Kataru. Šlo o největší záchranný let mezi Kábulem a Dauhá od srpnového převratu v zemi. Sportovkyním v jejich složité situaci pomáhá Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA. Za poslední vlády Talibánu byla práva žen v Afghánistánu značně omezená, nyní se fotbalistky opět bojí represí.

Kábul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalistky afghánského Kábulu slavily ještě v roce 2020 ligový titul

Fotbalistky afghánského Kábulu slavily ještě v roce 2020 ligový titul | Zdroj: Profimedia

Podle BBC FIFA s katarskou vládou na záchranné akci úzce spolupracovala. Organizace se od srpnového převratu, kde se v Afghánistánu dostalo k moci hnutí Tálibán, snaží aktivně pomáhat místním fotbalistům, fotbalistkám a jejich rodinám.

Díky čtvrteční akci se podařilo ze země dostat část sportovců, včetně 20 členů národního týmu. „Osmý let z Kábulu právě přistál v Dauhá. S 357 pasažéry šlo doposud o největší let. Na palubě je i 100 fotbalistů a fotbalistek společně s členy jejich rodin,“ uvedla ve čtvrtek Lolwah Al Khaterová z katarského ministerstva zahraničí.

Fotbalistky se skrývají

Pozice fotbalistek v Afghánistánu je problematická. Po obsazení Kábulu ozbrojenými jednotkami Tálibánu se řada z nich stále skrývá. Bývalá kapitánka reprezentace Afghánistánu Khalida Popalová dokonce v srpnu vzkázala hráčkám, aby spálily své dresy a smazaly ze sociálních sítích fotky, na kterých hrají fotbal.

„Vždy jsem vyzývala ženy, aby byly hrdé a stály si za svými právy. Nyní musím vzkázat, aby smazaly své sociální sítě, fotky a nepřitahovaly pozornost. Moc mě to bolí,“ řekla Popal pro BBC.

Novináři v Afghánistánu zažívají těžké časy. Čelí mediálním regulacím, věznění i aktům násilí

Číst článek

K pomoci afghánským fotbalistkám vyzvala zemí kromě FIFA i hráčská asociace FIFPRO. Organizace oslovily vlády řady ostatních zemí o poskytnutí azylu sportovkyním, ne vždy se ale podaří transport z Kábulu uskutečnit. 

Zatímco mnoha členkám národního týmu se například již podařilo opustit zemi letecky, hráčky juniorského výběru kvůli problémům s pasy musely před měsícem uprchnout přes hranice sousedního Pákistánu.

Během poslední vlády Tálibánu mezi lety 1996 a 2001 byla práva žen značně omezena. Kromě zákazu vycházení bez mužského doprovodu, zákazu práce či povinného nošení burky měly ženy zakázáno sportovat. Ženský afghánský tým vznikl v roce 2007, od té doby odehrál množství mezinárodních zápasů a účastnil se například jihoasijského fotbalového šampionátu.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme