FIFA bude zveřejňovat detaily disciplinárních i etických trestů, chce si polepšit v očích veřejnosti

Mezinárodní fotbalová federace FIFA bude od čtvrtka na svých internetových stránkách zveřejňovat podrobnosti většiny rozhodnutí etické a disciplinární komise. Vedení světového fotbalu si od toho slibuje, že po řadě korupčních skandálů jí to v očích veřejnosti vynese větší důvěryhodnost.

Curych Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Mezinárodní fotbalová federace FIFA | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

FIFA dosud zveřejňovala pouze tresty bez bližšího zdůvodnění. Nyní budou na internetu nově k dispozici důkazy, právní postupy a také důvody, jak komise k trestům za korupci, ovlivňování výsledků nebo za rasismus došly. K nahlédnutí budou i detaily odvolání k arbitráži CAS nebo spory klubů s hráči a trenéry kvůli smlouvám.

Exšéf Evropské fotbalové asociace Platini plánuje po skončení trestu návrat k fotbalu a knihu

Číst článek

„Nikdo už nebude moci říct, že rozhodnutí jsou dělána potají,“ citovala agentura AP zástupce generálního sekretáře Alasdaira Bella. „Krok k podobné transparentnosti se měl udělat už dávno, protože největší problém, který dával lidem důvod k podezření a konspiračním teoriím, byl ten, že nevěděli, jak se rozhodnutí dělají,“ dodal.

FIFA má v úmyslu okamžitě zveřejňovat všechny verdikty a především jejich zdůvodnění s výjimkou těch, kdy se strany dohodnou o vině a trestu. Například jako v případě Manchesteru City, jenž unikl zákazu přestupů a místo toho zaplatil pokutu 370 tisíc švýcarských franků (asi 8,6 milionu korun).

Podle ředitele právního oddělení FIFA Emilia Garcíi budou nicméně i tyto verdikty zveřejňovány, avšak jednou za čtyři měsíce. „Myslím, že pro FIFA je to významný krok vpřed,“ prohlásil funkcionář, který už během působení v UEFA dvakrát ročně zveřejňoval zprávu, ve které vysvětloval tresty v nejvýraznějších případech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme