Fotbalové zápasy by se měly ve velkých vedrech přerušovat, požaduje hráčská unie FIFPro

Fotbalisté už by podle hráčské unie FIFPro neměli hrát zápasy v extrémních vedrech. Po zkušenostech z letošního mistrovství Afriky a některých letních zápasů španělské ligy i s výhledem na světový šampionát v roce 2026 v USA, Mexiku a Kanadě se organizace obrátila na mezinárodní federaci FIFA s žádostí o zavedení teplotních limitů. Při jejich překročení by se zápasy odkládaly.

Tento článek je více než rok starý.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal (ilustrační foto)

Fotbal (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Chtěli bychom mít hranici, nad kterou by se hra přerušovala, ať už by šlo o finále mistrovství světa nebo ligový zápas,“ řekl agentuře Reuters lékařský expert FIFPro Vincent Gouttebarge.

Ohledně brexitu netuším, co to pro mě bude znamenat, říká fotbalista Kalas, který hraje v Británii

Číst článek

Podle směrnic FIFA lze utkání přerušit a umožnit hráčům ochlazení v 25. a 70. minutě, pokud je při určité vlhkosti a oblačnosti teplota vyšší než 32 stupňů Celsia. V případě dvacetiletých a mladších hráčů je to 28 stupňů. FIFPro požadují pauzy na ochlazení při 28 stupních a při 32 stupních přerušení zápasu.

„Ty směrnice dostatečně nechrání zdraví hráčů a neumožňují jim podávat maximální výkony,“ míní Gouttebarge.

Pořadatel nejbližšího MS Katar vybavil stadiony chladící technologií, navíc byl turnaj přeložen z letního na podzimní termín. FIFPro už myslí na další šampionát v roce 2026, který se může hrát ve městech, jako jsou Miami, Atlanta, Orlando, Dallas a Houston, kde v létě panují velká vedra. „Může to být problém,“ uvedl Gouttebarge.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme