FIFA zakázala mezinárodní fotbalové zápasy v Rusku, národní tým má vystupovat pod jiným názvem

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) zatím nevyřadí Rusko z kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru. Do budoucna ale tento krok nevyloučila, pokud se v brzké době výrazně nezlepší situace na Ukrajině. Oznámila to po nedělním jednání s předsedy kontinentálních konfederací. Česko i Polsko hrát proti Rusku nadále odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Curych (Aktualizováno: 22:31 27. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský fotbalový národní tým na zápase Eura

Ruský fotbalový národní tým na zápase Eura | Foto: SOPA Images | Zdroj: Reuters

Prozatím FIFA přijala několik opatření v souladu s doporučením Mezinárodního olympijského výboru. Až do odvolání zakázala v Rusku mezinárodní fotbalové zápasy, národní tým smí hrát jen pod zkratkou Ruské fotbalové federace RFU, k domácím utkáním může nastoupit jen na neutrální půdě a bez diváků, navíc nemůže používat vlajku a hymnu.

Abramovič předal dozor nad Chelsea, na papíře ale zůstává majitelem. Klubu sankce zřejmě nehrozí

Číst článek

O situaci v „české“ větvi play off kvalifikace MS začala FIFA podle svého vyjádření jednat se zástupci polského, švédského a českého svazu. Polsko odmítlo k březnovému utkání nastoupit, stejně hodlá postupovat český i švédský tým, pokud by na případný duel došlo.

Na stanoviska FIFA jako první reagoval prezident polského fotbalového svazu Cezary Kulesza, podle kterého se postoj Polska nemění.

„Rozhodnutí FIFA je naprosto nepřijatelné. Nemáme zájem se účastnit hry na přetvářku. Náš postoj zůstává stejný: polský národní tým nebude hrát proti Rusku, ať se jejich tým bude jmenovat jakkoliv,“ napsal Kulesza na twitter.

Přidala se i česká strana. „Česká reprezentace v žádném případě v baráži kvalifikace MS 2022 nenastoupí do případného výběru proti výběru Ruska. Na postoji FAČR se nic nemění ani pro rozhodnutí Mezinárodní fotbalovové federace FIFA,“ sdělil Fousek.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme