Slavia na úvod ligy přejela České Budějovice, Bohemians deklasovali Mladou Boleslav

Fotbalisté mistrovské Slavie vstoupili do nové sezony pohodlným vítězstvím 6:0 na půdě Českých Budějovic. Nováček z Pardubic se představil v Jablonci, kde ale padl 0:1. Slezský souboj Karviné s Baníkem Ostrava skončil bez branek. Bohemians doma rozdrtili Mladou Boleslav 4:0.

Tento článek je více než rok starý.

České Budějovice (Aktualizováno: 20:40 23. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Hovorka (vlevo) slaví se střelcem gólu Janem Bořilem.

David Hovorka (vlevo) slaví se střelcem gólu Janem Bořilem. | Foto: Václav Pancer | Zdroj: ČTK

Slavia i Dynamo měly před startem sezony v týmu nejmenovanou osobu nakaženou koronavirem, kontrolní testy ale byly negativní a zápase se tak po zmírnění karanténních opatření mohl odehrát.

Slavia prakticky rozhodla o osudu utkání v úvodních pěti minutách. Pražané udeřili hned z první akce, když si na dlouhý pas naběhl Tecl a už po 45 sekundách otevřel skóre.

Nakaženého hráče hlásí i Mladá Boleslav. Baník, Bohemians i Budějovice můžou po dalších testech hrát

Číst článek

O čtyři minuty později hosté zvýšili. Po rohovém kopu přizvedl míč Tecl a Bořil jej pohodlně dorazil do sítě. Střelu domácího Jánošíka na druhé straně vyrazil Kolář a v 26. minutě favorit udeřil potřetí. Dlouhý míč si zpracoval Tecl a pomocí drobné Čavošovy teče překonal Drobného.

Jihočeši nehráli bázlivě, ale dělali individuální chyby. I když se dostávali do šancí a snažili se soupeře aktivně napadat, na obhájce titulu nestačili.

Trenér Dynama Horejš zkusil o přestávce svůj tým oživit, když vystřídal oba krajní záložníky. Ale ani změny domácím nepomohly, protože Slavia přidávala góly i po přestávce.

V 58. minutě dorazil po Drobného prvním zákroku do sítě míč Masopust a v 64. minutě se aktivní Tecl dočkal hattricku, když se prosadil hlavou po Ševčíkově přihrávce. Slávistický útočník dal tři góly v jednom ligovém duelu podruhé v kariéře.

Poté se Tecl dokonce připravoval na rekordní čtvrtou branku v utkání, penaltu ale nakonec nezahrával, protože sudí Zelinka pokutový kop po konzultaci s videorozhodčím odvolal. Míč podle záběrů zasáhl Kladrubského rameno a nikoliv ruku. Slavia se i tak šestého gólu dočkala, když v závěru po Olayinkově střele skóroval střídající Holeš.

Jihočeši začali sezonu domácí porážkou stejně jako v minulém ročníku, kdy coby nováček podlehli Opavě.

⏲️ KONEC | Tři góly v první půli, tři góly v té druhé, hattrick Standy Tecla, čisté konto a tři body! 📝

V Českých Budějovicích hotovo! ✅ #cebsla

18:24 – 23. 08. 2020

8 230

Jablonec - Pardubice 1:0

Jablonec v první půli podle předpokladů více držel míč, ale pardubická obrana pracovala spolehlivě a nepouštěla favorita do šancí. V nezáživném úvodním dějství ani jeden z týmů pořádně nevystřelil mezi tyče a výraznější možnost měl pouze na konci 42. minuty hostující Tischler. Elegantně se zbavil dvou protihráčů a přízemní střelou na bližší tyč těsně minul.

Vítěz uplynulé sezony druhé ligy i bez zraněné opory Hlavatého držel s domácími krok, a tak se jablonecký kouč Rada pokusil do druhé půle oživit hru týmu nasazením střídajícího Hrubého. Po jeho tečované střele zahrávali Severočeši v 54. minutě roh a další letní posila Martinec hlavičkoval o zem kousek mimo.

Slovácko otočilo zápas na půdě rivala, Sparta začala sezonu vítězstvím v Brně

Číst článek

Rozhodnutí přišlo v 61. minutě. Hrubý si naskočil na Holíkův centr z pravé strany a hlavičkou k tyči svým premiérovým soutěžním gólem v dresu Severočechů otevřel skóre.

Boháče poté protáhl Považanec. Pardubičtí, kteří naposledy hráli první ligy v sezoně 1968/69, drželi naději na nečekaný bodový zisk až do závěru, srovnat však nedokázali. Naopak mohli na konci ještě podruhé inkasovat. Po střele domácího Zeleného zachránil hosty za již překonaným Boháčem obránce a vzápětí se pro změnu proti Podanému vytáhl pardubický gólman.

Bohemians - Mladá Boleslav 4:0

Utkání původně hrozil odklad, jelikož v pátek Bohemians oznámili čtyři nakažené hráče koronavirem. Jeden pozitivní případ se objevil i v Mladé Boleslavi, další kolo testů ale u ostatních členů obou celků dopadlo negativně a díky zmírnění karanténních opatření se mohlo hrát.

Klokani se v souboji dvou týmů, které se uplynulém ročníku utkaly ve finále nadstavbové skupiny o Evropu, ujali ve 13. minutě vedení. Túlio špatně rozehrál, Vaníček nacentroval do vápna a Puškáč překonal vyběhnutého gólmana Mikulce, který si odbyl ligový debut.

Po půlhodině stáhl Jakub Klíma ve vápně k zemi Puškáče a rozhodčí Rejžek nařídil penaltu pro domácí. Odpovědnost na sebe vzal kapitán Jindřišek, který se štěstím proměnil. Mikulec vystihl směr jeho střely, ale balon mu proklouzl pod tělem.

Plzeň první zápas sezony zvládla, proti oslabené Opavě otočila skóre a vyhrála 3:1

Číst článek

Domácí se v prvním poločase málem dočkali i třetí branky, ale Bederkovu střelu skvěle vytáhl Mikulec na roh. Mladoboleslavský kouč Weber, jenž v minulosti vedl vršovický celek, reagoval na nepříznivý vývoj dvojím střídáním a ještě před pauzou poslal do hry Maška a jednu z letní posil Ikauniekse. Okamžitě poté vstřelil Hronek třetí gól domácích, který ale kvůli ofsajdu neplatil.

Hned na začátku druhé půle Puškáč neprostřelil Mikulce, na druhé straně Ikaunieks hlavičkoval vedle. Vackovu střelu z šestnáctky zase zneškodnil mladoboleslavský gólman. V 75. minutě se domácí radovali potřetí. Vaníček přihrál Bartkovi, který s pomocí teče hostujícího beka Tatajeva překonal Mikulce.

Středočeši se pokusili o zkorigování stavu, ale Mašek ani Budínský v zakončení neuspěli, zatímco Bohemians posléze ano. Vaníček nacentroval na střídajícího Dostála, který po necelých dvou a půl minutách na hřišti stanovil hlavou konečný výsledek.

Karviná - Baník 0:0

První poločas přinesl jedinou vážnou akci. Ostravský bek Pokorný si naskočil ve vápně na Holzerův centr, ale brankář Bolek jeho hlavičku vyrazil na rohový kop. Naopak Karviná v úvodním dějství Laštůvku vůbec neohrozila. Hostující trenér Kozel musel už ve 34. minutě střídat, když zraněného Zajíce vystřídal Kuzmanovič.

Domácí o sobě poprvé dali vědět až téměř po hodině hry. Bývalý hráč Baníku a jedna z letních posil Karviné Papadopulos si na bližší tyč naběhl na Twardzikův rohový kop, hlavou však zamířil nad.

Na druhé straně Potočného přízemní střelu z vápna zblokoval Ndefe. Poté zahrozila znovu Karviná, jenže Eduardo hlavičkoval mimo tři tyče. Následně Laštůvku nepřekonal ani střídající Mikuš. Tři body mohl v závěrečném nastavení vystřelit Ostravě Kuzmanovič, ale z přímého kopu mířil nad. Karviná doma v nejvyšší soutěži počtvrté za sebou remizovala, Baník nevyhrál venku v lize pátý zápas po sobě.

1. kolo fotbalové ligy

FK Jablonec - FK Pardubice 1:0 (0:0)
Branka: 61. R. Hrubý. Rozhodčí: Ardeleanu - Moláček, Hrabovský. ŽK: Podaný - Tischler. Diváci: omezený počet (limit 5102 osob na stadionu).

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 0:6 (0:3)
Branky: 1., 26. a 64. Tecl, 5. Bořil, 58. Masopust, 86. Holeš. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Hájek - Marek (video). ŽK: Šulc - Tecl, Masopust. Diváci: 1450 (limit 5102 osob na stadionu).

MFK Karviná - Baník Ostrava 0:0
Rozhodčí: Hrubeš - Flimmel, Vitner - Machálek (video). ŽK: Smrž, Twardzik, Bolek - Kuzmanovič, Jirásek, Jánoš. Diváci: omezený počet (limit 5102 osob na stadionu).

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 4:0 (2:0)
Branky: 13. Puškáč, 31. Jindřišek z pen., 75. Bartek, 82. Dostál. Rozhodčí: Rejžek - Caletka, Horák - Lerch (video). ŽK: Köstl - Jakub Klíma, Mazuch, Mašek. Diváci: 1450 (limit 5102 osob na stadionu).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme