Fotbalisté Sparty porazili Karvinou, Kozák dal hattrick. Baník si doma poradil se Zlínem

Fotbalisté Sparty Praha porazili v 12. kole fotbalové ligy Karvinou 4:0. Hattrickem se blýskl útočník Libor Kozák. Stejným výsledkem si poradil Baník Ostrava se Zlínem, všechny góly nastřílel v rozmezí dvaceti minut v úvodním dějství. Teplice uspěly v Opavě 1:0, přestože dohrávaly bez dvou vyloučených hráčů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 21:02 5. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník pražské Sparty Libor Kozák

Útočník pražské Sparty Libor Kozák | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Sparta oplatila Karviné domácí ligovou porážku z jara 1:3 a na vedoucí Slavii ztrácí 12 bodů a o tři méně na druhou Plzeň. Oba celky mají k dobru nedělní zápasy.

Komise plivnutí neprokázala. Sparťan Tetteh přesto dostal trest na dvě soutěžní utkání

Číst článek

„Už zápas v Plzni nebyl z mého pohledu z herního hlediska z naší strany vůbec špatný a také z týmového hlediska. Měl jsem pocit, že tým táhne za jeden provaz a byly tam i signály týmového pojetí. Podpora Davida Lischky, když tam udělal tu chybu. To samé bylo cítit celý týden a dneska jsme to korunovali vítězstvím,“ řekl na tiskové konferenci domácí trenér Václav Jílek.

Sparta, která se musela obejít bez podpory disciplinární komisí zavřeného kotle, si v úvodní desetiminutovce vypracovala dvě šance. Kozák a Lischka se ale mezi tři tyče netrefili. Na druhé straně si v 11. minutě krajní obránce Ndefe naběhl do vápna na dlouhý centr Kouřila, ale trefil pouze vyběhnutého brankáře Heču.

Sparta se prosadila po necelé čtvrthodině hry. Trávník poslal dlouhý centr na Hložka, který z první přihrál do vápna na volného Kozáka a třicetiletý útočník třetí brankou v ligové sezoně poslal Letenské do vedení. To bylo ze strany domácích v prvním poločase vše. Na druhé straně hrozili Slezané z brejků, které však nedotáhli do konce.

Ihned po přestávce zahrozili hosté mnohem výrazněji. Ba Loua z přímého kopu našel v šestnáctce Rundiče, který hlavou těsně minul.

O chvíli později mrzela Karvinou neproměněná šance ještě víc, protože Hašek ve skluzu vysunul za hostující obranu Kozáka, který zakončením na zadní tyč zvýšil na rozdíl dvou branek. Regulérnost branky musel kvůli hrozbě hraničního ofsajdu potvrdit videorozhodčí. Vzápětí pálil před vápnem Kanga, pouze však do Hrdličkovy náruče.

Po téměř hodině hry završil Kozák hattrick. Sedmnáctiletý záložník Hložek se zbavil Smrže i Kouřila a před prázdnou branku předložil míč Kozákovi, jenž měl snadnou práci. Někdejší hráč Lazia Řím či Aston Villy se radoval z druhého hattricku v soutěži. Ten první zaznamenal v dubnu v dresu Liberce pouze z penalt.

„Jsem rád, že mi to tam padlo. Je třeba se od toho odrazit. Na celém týmu to po dvou prohrách trochu leželo a je super, že jsme to zvládli,“ uvedl Kozák.

Poté Petráň po faulu na Hancka uviděl druhou žlutou kartu a nejlepší karvinský střelec musel předčasně opustit hřiště.

Sparta bez problémů kontrolovala hru a hnala se za další trefou. Její snaha však dlouho troskotala buď na Hrdličkovi, nebo brankové konstrukci. Nejprve Hrdlička vyrazil střelu střídajícího Tetteha, který vymíchal hostující obranu. Následný Trávníkův pokus skončil na břevně. O chvíli později se Hrdlička vyznamenal proti Hložkově střele do protipohybu, kterou vytěsnil na roh. Hložek se nedočkal ani později, když jen zamířil do břevna. Další Tettehův pokus Hrdlička znovu zastavil.

Domácí se dočkali v 85. minutě, kdy Kanga přesnou ranou k tyči z hranice vápna nedal Hrdličkovi šanci. Gabonský záložník sedmým gólem dorovnal v tabulce střelců Rusa Nikolaje Komličenka z Mladé Boleslavi.

Sparta neprohrála v soutěži s Karvinou v šestém ze sedmi utkání. Svěřenci trenéra Václava Jílka vyhráli teprvé druhý z posledních šesti ligových zápasů. Karviná, kterou vede bývalý hráč a kouč Sparty František Straka, prohrála po pěti kolech a venku po čtyřech duelech.

Sparta Praha - MFK Karviná 4:0 (1:0)
Branky: 14., 51. a 59. Kozák, 85. Kanga. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Koval - Houdek (video). ŽK: Hancko, Kanga, Sáček, Hašek - Rundič, Petráň, Marek Hanousek. ČK: 61. Petráň. Diváci: 7181.

Sestavy:
Sparta: Heča - Sáček, Hancko, Lischka, Frýdek - Graiciar (75. Plavšič), Trávník, Kanga, Hašek, Hložek (80. Vindheim) - Kozák (69. Tetteh). Trenér: Jílek.
Karviná: Hrdlička - Ndefe (46, Putyera), Kouřil, Rundič, Čonka - Lingr (88. Moravec), Smrž, Marek Hanousek, Ba Loua - Petkov (79. Bukata), Petráň. Trenér: Straka.

Ostrava rozhodla v první půli

Baník zápas stejně jako pondělní dohrávku s Příbramí rozhodl už v první půli, kdy dal všechny góly. Mezi 21. a 41. minutou se postupně trefili Dame Diop, Milan Jirásek, Rudolf Reiter a Martin Fillo. Slezané doma vyhráli v lize popáté za sebou a v neúplné tabulce jsou třetí. Čtrnáctý Zlín naopak z posledních šesti kol získal jediný bod.

Slovácko zdolalo v předehrávce fotbalové ligy Liberec a ukončilo dlouhé čekání na výhru

Číst článek

Ševci v Ostravě prožili hororový zápas. Čtvrthodinu byli lepší a Ostravu zatlačili před její pokutové území. Debutant v základní sestavě Cedidla v deváté minutě protáhl ostravského gólmana po přímém kopu povedenou hlavičkou, ale Budinský míč vytáhl na roh.

Domácí se za vytrvalého deště naopak z první vážnější situace ujali vedení. Po průniku Kuzmanoviče trefil Reiter po 20 minutách tyč a odražený míč Diop uklidil do sítě.

Zápas se najednou totálně obrátil. Zlín se naivně pouštěl do ofenzivy, ale Ostrava ho školila přes průchodný střed hřiště. Dobře hrající Reiter ve 25. minutě po zlínské ztrátě předložil balon ideálně Jiráskovi, který zpoza vápna umístěnou střelou k tyči zvýšil na 2:0.

Ostrava soupeře ničila z brejků. Reiterovi navíc pomohlo i štěstí, když v 31. minutě jeho zblokovaná střela přelobovala gólmana Rakovana a domácí slavili třetí branku. Reiter se vzápětí po sólu a zákroku Rakovana neúspěšně domáhal penalty.

Baník svou pondělní poločasovou kanonádu proti Příbrami, kterou zdolal 3:0, vylepšil ještě o gól. Čtyři minuty před pauzou se míč odrazil k Fillovi, který ho z voleje poslal do sítě.

Ostrava zopakovala průběh souboje s Příbramí i ve druhé půli. Tam její gólový apetit vyschl. Baník sice kontroloval hru a jednoduchou kombinací v narážečkách poměrně snadno prostupoval zlínskou obranou, ale ve finální fázi už tolik štěstí neměl. Zlín si opravdu vyloženou šanci vypracoval až v 89. minutě Fantišem. Ten po rohovém kopu nejdříve ztroskotal na Budinském a z dorážky nastřelil břevno.

Baník Ostrava - Fastav Zlín 4:0 (4:0)
Branky: 20. Diop, 25. Jirásek, 31. Reiter, 41. Fillo. Rozhodčí: Machálek - Moláček, Vaňkát. ŽK: Pokorný (Ostrava). Diváci: 6073.

Sestavy:
Ostrava: Budinský - Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman - Reiter (83. Lalkovič), Jirásek, Hrubý, Kuzmanovič - Diop (73. Kaloč), Smola (67. Holzer). Trenér: Páník.
Zlín: Rakovan - Fantiš, Buchta, Cedidla, Bartošák - Matejov, Mašek, Folprecht, Jiráček (80. Nečas), Čanturišvili (66. Džafič) - Wágner (63. Železník). Trenér: Csaplár.

Oslabené Teplice udeřily v závěru

Teplice zvítězily v Opavě 1:0, přestože dohrávaly v devíti. Zápas rozhodl v 86. minutě Jakub Mareš v době, kdy už domácí měli přesilovku po vyloučení Jana Shejbala z 72. minuty. V závěru dostal červenou kartu ještě hostující Petr Mareš, ale Teplice už tři body udržely a v lize pošesté za sebou neprohrály. Naopak předposlední Opava čeká na vítězství už deset kol.

‚Je to vítězný typ.‘ Mareš těží ze spolupráce s Řezníčkem a střelecky táhne Teplice

Číst článek

Hned v úvodu zahrozila Opava. Po centru Zavadila propadl míč k Šulcovi, jenž minul pravou tyč. Krátce nato po akci Žídka přiťukl Šulc balon ideálně proti noze Hrabinovi, ten ale vypálil těsně nad břevno.

Začátek utkání měl spád a pak zahrozili i Severočeši. Jakub Mareš si posunul míč na osu hřiště a ranou zhruba z 20 metrů protáhl Fendricha, který míč vytěsnil na roh.

Tepličtí hrozili dál. Po půlhodině nejprve zblízka pálil vysoko nad Řezníček a pak střelu Jakuba Mareše z dobré pozice ve vápně vyrazil připravený Fendrich. Před pauzou Kučera chytrou uličkou vysunul Řezníčka, míč po jeho technickém obstřelu ale skončil těsně nad.

Zkraje druhé půle se nebezpečnou hlavičkou prezentoval domácí Šulc, ale Grigar byl připraven. Po chybě v teplické rozehrávce se neujala ani rána střídajícího Zapalače, kterou hostující gólman vyrazil.

V 72. minutě se Mondek po dlouhém nákopu prodral před Shejbala a utíkal na teplickou bránu. Shejbal opavského záložníka zezadu stáhl před vápnem a rozhodčí Berka mu ukázal červenou kartu. Slezané poté do oslabeného soupeře „bušili“. Mondekovu střílenou přihrávku Dedič patičkou tečoval přesně do míst, kde stál Grigar, který následně vytlačil Zapalačovu ránu na roh.

Pak ale Tepličtí podnikli rychlý protiútok, prudký centr Petra Mareše na přední tyč vyrazil Fendrich přímo k číhajícímu Jakubu Marešovi, jenž doklepl míč do sítě. Hostující útočník dal pátou branku za poslední čtyři kola.

Vzápětí byl po druhé žluté kartě vyloučen Petr Mareš, ale Severočeši v devíti už odolali opavskému tlaku.

SFC Opava - FK Teplice 0:1 (0:0)
Branka: 86. J. Mareš. Rozhodčí: Berka - Flimmel, Vlček. ŽK: Jursa, Mondek, Hrabina - Paradin, P. Mareš. ČK: 72. Shejbal (Teplice), 90. P. Mareš. Diváci: 3212.

Sestavy:
Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Jursa (89. Schaffartzik) - Manzia (57. Zapalač), Šulc, Mondek - Dedič. Trenér: Grussmann.
Teplice: Grigar - Paradin, Čmovš, Shejbal - Vondrášek, Kodeš, Kučera, P. Mareš, Hyčka - J. Mareš (90.+1 Vyhnal), Řezníček (86. Jindráček). Trenér: Hejkal.

Příbram znovu neskórovala

Fotbalisté Příbrami remizovali s Olomoucí 0:0, bodovali po předchozích čtyřech prohrách, ale gól nedali počtvrté za sebou a celkem 416 minut. Sigma v nejvyšší soutěži prodloužila sérii bez porážky na šest zápasů a je v tabulce sedmá. Středočeši poskočili na 13. místo.

‚Ne každý snese význam toho klubu.‘ Sparťané se podle Uhrina hůř vyrovnávají s tlakem

Číst článek

První šanci si v šesté minutě vypracovali domácí. Rezek našel v šestnáctce Škodu, který po otočce přízemní ranou netrefil branku. Na druhé straně z halfvoleje minul také Plešek.

Domácí se přes větší aktivitu do zakončení příliš nedostávali, ve 36. minutě však Rezek po rohovém kopu vypálil nad břevno. Před pauzou ještě v dobré pozici promáchnul Škoda.

Příbramští vstoupili lépe i do druhého dějství a Alvir v 50. minutě z přímého kopu protáhnul Reichla. Jeho branku pak hlavou přestřelil úplně volný Kingue.

Chvíli nato zahrozila i Olomouc. K přímému kopu ze zhruba třiceti metrů se postavil Falta a napálil tyčku. Na druhé straně Reichl zlikvidoval Rezkovu ránu ze standardky.

V 70. minutě Falta opět z dálky tvrdě vypálil z přímého kopu, ale tentokrát míč vyrazil brankář Kočí. Za čtvrt hodiny se blýskl také Reichl, který vytáhnul střelu náhradníka Stupareviče. Olomouc v Příbrami bodovala po třech prvoligových porážkách za sebou.

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 0:0
Rozhodčí: Julínek - Podaný, Šimáček. ŽK: Rezek, Tregler, Soldát - Falta.

Sestavy:
Příbram: Kočí - Tregler, Kodr, Kingue, Cmiljanovič - Soldát - Nový (90.+1 Polidar), Alvir, Rezek, Zeman - Škoda (73. Stuparevič). Trenér: Nádvorník.
Olomouc: Reichl - Zahradníček (89. Kerbr), Beneš, Jemelka, Vepřek - Pilař, Houska, González (90.+3 Texl), Plšek, Falta - Nešpor (81. Greššák). Trenér: Radoslav Látal.

FORTUNA:LIGA - Základní část (PLATNÉ K 5. 10. 2019)
Tým Z V R P Skóre B
1. Slavia 11 9 2 0 23:2 29
2. Plzeň 11 8 2 1 22:10 26
3. Ostrava 12 7 0 5 22:13 21
4. Jablonec 11 6 2 3 20:15 20
5. Ml. Boleslav 11 6 1 4 23:15 19
6. Slovácko 12 5 3 4 14:19 18
7. Sparta 12 5 2 5 22:18 17
8. Olomouc 12 4 5 3 17:15 17
9. Teplice 12 4 5 3 10:12 17
10. Liberec 12 4 2 6 16:17 14
11. Bohemians 1905 11 3 3 5 14:19 12
12. Karviná 12 2 5 5 11:14 11
13. Příbram 12 3 2 7 11:22 11
14. Zlín 12 3 1 8 9:19 10
15. Opava 12 2 3 7 7:21 9
16. Č. Budějovice 11 2 2 7 12:22 8

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme