Fotbalová Sparta díky Haškovým gólům porazila doma Baník 2:0, Plzeň jen remizovala v Teplicích

Fotbalisté pražské Sparty ve šlágru 6. kola Fortuna ligy doma porazili Baník Ostrava 2:0. Oba góly Letenských vstřelil v prvním poločase Martin Hašek. Liberec i v devíti uhájil vítězství 1:0 na půdě Karviné. Jablonec doma porazil Mladou Boleslav 2:1. Plzeň přišla v Teplicích o vedení a nakonec jen remizovala 1:1.

Praha/Karviná/Jablonec nad Nisou/Teplice (Aktualizováno: 20:52 18. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťan Michal Trávník (vlevo) v souboji s ostravským Dyjanem Carlosem de Azevedem.

Sparťan Michal Trávník (vlevo) v souboji s ostravským Dyjanem Carlosem de Azevedem. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava 2:0

Sparťanský trenér Jílek nasadil proti Baníku znovu trochu jinou sestavu než v předchozím zápasu. V základu chyběl asi nejlepší hráč Sparty v dosavadním průběhu sezony Guélor Kanga, naopak po delší době nastoupil od začátku Georges Mandjeck.

„Nemůžeme upínat k jednomu hráči, aby nám rozhodoval zápasy a všechno bylo postavené na něm. My máme možnosti provádět rotaci v sestavě. Musíme hodnotit typologii hráčů, způsoby soupeřů… Nemůže být všechno postavené na Kangovi,“ řekl ke změně v sestavě kouč Sparty Václav Jílek.

Vyloučení Zavadila i úprk rozhodčích do šaten. Konec zápasu v Opavě provázely negativní emoce

Číst článek

Už v 10. minutě ale Sparta ukázala, že góly umí dávat i bez Kangy. Po pohledné kombinaci ve středu pole přihrál Adam Hložek na vápno Martinu Haškovi a ten přízemní střelou k bližší tyči překonal brankáře Viktora Budínského.

Pak zaplněný letenský stadion sledoval spíš tvrdé souboje ve středu hřiště než nějaké kloudné útočné akce. Až po půlhodině hry se po rohovém kopu dostal míč k ostravskému stoperovi Václavu Procházkovi, který povedeným obloučkem poslal míč do břevna domácí brány.

Jen o dvě minuty později Baník zahrozil znovu, když si Dyjan de Azevedeno naskočil na centr Nemanji Kuzmanoviće, jeho hlavičku ale v klidu zkrotil gólman Florin Nita. Pak se znovu připomněli i domácí, Libor Kozák ale sám před Budínským střílel těsně vedle.

Rušnou pasáž hry zakončil ve 39. minutě nákop do vápna z kopačky domácího stopera Uroše Radakoviće, který gólman Budínský špatně odhadl a pozdě proti němu vyběhl, čehož využil Hašek a hlavou přidal svůj druhý gól v zápase.

Po přestávce dlouho diváci šance neviděli, protože Sparta si spíš v klidu bránila pohodlný náskok a Baník působil v útoku hodně bezradně. Až čtvrt hodiny před koncem v dobré pozici pálil střídající Benjamin Tetteh a znovu musel zasahovat Budínský.

Tetteh se předvedl i o chvíli později, kdy si skvěle zpracoval Nitův nákop a střelou z levé strany pořádně protáhl ostravského gólmana. Míč se odrazil k Haškovi, mladý záložník ale místo zkompletování hattricku nechal znovu vyniknout Budínského.

Víc už se ale na Letné nestalo, a tak Sparta porazila svého rivala v pohodě 2:0 a svého nedělního soupeře přeskočila v tabulce.

„Nedostali jsme se do rytmu, pořád jsme někde byli o chviličku později a v součtu brankových situací byla Sparta určitě lepší,“ zhodnotil utkání trenér Baníku Bohumil Páník.

MFK Karviná - FC Slovan Liberec 0:1

Severočeši nakročili k důležitým třem bodům z půdy poslední Karviné rychle, už v 18. minutě totiž vstřelil rozhodující gól zápasu Jakub Plšek, který si našel ve vápně centr Jana Kuchty a neomylně poslal míč mezi nohy brankáře Libora Hrdlička.

Před 90 lety vysílal rozhlas první přenos fotbalového utkání ze zahraničí. Šlo o zápas Slavie ve Vídni

Číst článek

Pak Liberecké dvakrát podržel brankář Filip Nguyen, když si nejdřív poradil s pokusem Ba Louay a o chvíli později i se střelou Marka Hanouska. Na druhé straně zase selhal v dobré příležitosti Radim Breite.

Ve druhé půli zbytečně zkomplikoval život svému týmu liberecký Oscar Dorley, když po druhé žluté kartě musel ze hřiště. Domácí se pak snažili vyrovnat a nejblíž gólu byli v 78. minutě, když Martin Bukata trefil břevno.

V nastavení ještě hostující Kamso Mara stáhl unikajícího Bukatu a i on musel po červené kartě do kabin. Liberec pak ale i v devíti hráčích těsné vedené uhájil a veze si z Karviné tři body.

„Všechno to bylo mega nervózní a nevím proč. Asi jsme si všichni uvědomovali, že máme před sebou velmi náročný zápas, a to asi všem svazovalo nohy. Měli jsme problémy, nedokázali jsme se dostat do hry, nepodrželi jsme balón. Kvalitativně jsme bohužel nebyli na takové úrovni, na jaké byl Liberec,“ řekl k výkonu svého mužstva František Straka.

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 2:1

Jablonec šel proti Mladé Boleslavi do vedení ve 22. minutě díky povedené střele Vladimira Jovoviće, který zpoza šestnáctky trefil míč přesně k tyči. Druhý gól přidali domácí ve druhé půli, když se prosadil po centru Jana Sýkory Martin Doležal.

Středočeši pak ale jetě utkání zdramatizovali zásluhou Tomáše Ladry a jeho přesného zakončení po přihrávce Lukáše Budínského. Víc ale Mladá Boleslav v Jablonci nezvládla a domácí uhájili vítězství 2:1.

„Paradoxně jsme skoro nic neměli a nakonec jsme vedli 1:0, ale i tak první poločas z naší strany nebyl moc dobrý. Ve druhé půli jsme dali na 2:0, ale pak jsme dostali ušmudlaný gól, Boleslav nás zamkla a my jsme se to snažili už jen ubránit,“ popsal utkání jablonecký Martin Doležal.

FK Teplice - FC Viktoria Plzeň 1:1

Vedení pro Západočechy zařídil v závěru první půle Lukáš Kalvach, který si náramně poradil s exekucí volného kopu. Jeho střela snad nemohla být přesnější a skončila přesně v šibenici teplické brány.

„Takový gól jsem určitě ještě nedal, samozřejmě jsem za něj rád, ale kazí to ten výsledek,“ mrzela remíza střelce jediného plzeňského gólu Kalvacha. 

Bohemians otočili zápas proti Olomouci, Petržela zařídil dvěma góly výhru Slovácka nad Příbramí

Číst článek

Teplice měly svoji největší šanci o čtvrt hodiny dřív, tehdy ale Plzeň zachránil obránce Adam Hloušek, který na poslední chvíli vykopl z brankové čáry střelu Patrika Žitného.

Viktoria po přestávce dlouho držela vedení, ale domácí postupem času víc a víc hrozili. V 72. minutě zahrával teplický Jakub Hora přímý kop z podobné pozice jako v první půli jeho protihráč Kalvach a střílel dost podobně, gólman Aleš Hruška si ale s vypětím všech sil poradil.

O deset minut později už se ale domácí dočkali, když Petr Mareš našel přesným centrem Horu a ten dokázal v pádu napálit míč za Hruškova záda. Zaskočená Plzeň si chtěla vzít vedení zpátky, nic už ale vymyslet nestihla. Nejblíž měl ke gólu v nastavení Ondřej Mihálik, ten ale střílel po dlouhém nákopu těsně vedle.

6. kolo první fotbalové ligy:
Sparta Praha - Baník Ostrava 2:0 (2:0)
Branky: 10. a 39. Hašek. Rozhodčí: Ginzel - Flimmel, Novák - Machálek (video). ŽK: Kozák - Procházka, Smola, Fillo, Azevedo. Diváci: 14.123.

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 2:1 (1:0)
Branky: 22. Jovovič, 65. Doležal - 80. Ladra. Rozhodčí: T. Klíma - Blažej, Caletka. ŽK: Chramosta - Bucha, Křapka. Diváci: 3053.

MFK Karviná - Slovan Liberec 0:1 (0:1)
Branka: 18. Pešek. Rozhodčí: Adámková - Mokrusch, Hájek. ŽK: Rundič, Janečka - Oscar, Mikula, Nguyen. ČK: 68. Oscar, 90.+3 Mara (oba Liberec). Diváci: 2960.

FK Teplice - Viktoria Plzeň 1:1 (0:1)
Branky: 83. Hora - 37. Kalvach. Rozhodčí: Berka - Kubr, Kříž - Orel (video). ŽK: Kodeš, J. Mareš - Brabec, Hloušek, Krmenčík, Mihálik. Diváci: 5241.

FORTUNA:LIGA - Základní část (PLATNÉ K 19. 8. 2019)
Tým Z V R P Skóre B
1. Slavia 6 5 1 0 11:1 16
2. Jablonec 6 4 1 1 13:5 13
3. Slovácko 6 4 0 2 7:8 12
4. Plzeň 6 3 2 1 9:7 11
5. Sparta 6 3 1 2 12:8 10
6. Zlín 6 3 0 3 6:4 9
7. Ostrava 6 3 0 3 9:8 9
8. Ml. Boleslav 5 3 0 2 10:9 9
9. Bohemians 1905 6 2 1 3 10:11 7
10. Olomouc 6 2 1 3 6:8 7
11. Příbram 6 2 1 3 6:9 7
12. Liberec 6 2 0 4 5:7 6
13. Opava 6 2 0 4 4:11 6
14. Teplice 5 1 2 2 4:8 5
15. Č. Budějovice 6 1 2 3 5:9 5
16. Karviná 6 0 2 4 4:8 2

tat, mva, ppe, ddp, dak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme