Pardubice porazily Opavu a slaví třetí výhru v řadě, Zlín otočil zápas v Českých Budějovicích

Fotbalové Pardubice pokračují v povedeném vstupu do nováčkovské sezony Fortuna ligy. V 7. kole, které se hrálo po dlouhé koronavirové pauze, si Východočeši ve vršovickém exilu v Ďolíčku poradili s Opavou, kterou porazili 1:0 díky trefě Emila Tischlera. Zlín zvládl otočit zápas na půdě Českých Budějovic a vyhrál 2:1. Slovácko uhrálo s Olomoucí bezbrankovou remízu. Baník využil přesilovku v Příbrami a vyhrál 4:0.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 20:45 7. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pardubičtí fotbalisté slaví gól proti Opavě.

Pardubičtí fotbalisté slaví gól proti Opavě. | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

V sestavě Pardubic nastoupil poprvé v lize od začátku obránce Čihák. První poločas nepřinesl jedinou vyloženou šanci. Na obou týmech byl patrný více než měsíční herní výpadek, způsobený přerušením soutěže kvůli zhoršené koronavirové situaci v zemi.

‚Buďme rádi, že vůbec můžeme hrát.‘ Fotbalovou ligu po měsíční pauze odstartoval zápas Brna v Jablonci

Číst článek

Po změně stran Východočeši přidali a v útoku začali hrozit, Cadu i Černý však z dobrých pozic ve vápně výrazně přestřelili. V 63. minutě hlavičkoval po Surzynově přímém kopu Čihák a gólman Fendrich vyškrábl balon okolo brankové čáry. Sudí Ardeleanu po konzultaci s videorozhodčí Adámkovou usoudil, že míč v brance neskončil. Opakované záběry totiž neprokázaly, zda balon čáru přešel.

O čtyři minuty později už Pardubice vedly. Surzyn našel z rohového kopu Tischlera, který třetím gólem v ligovém ročníku zařídil svému celku plný bodový zisk.

Slezané se za celý zápas nedostali do vyložené šance. Nenavázali tak na výhru nad Teplicemi z předchozího kola a nevyhráli v devátém z posledních deseti ligových zápasů.

České Budějovice - Zlín 1:2

Oba soupeři začali po koronavirové přestávce opatrně a s výjimkou hlavičky českobudějovického stopera Talověrova bylo utkání dlouho bez šancí. Jihočeši dokázali udeřit těsně před přestávkou. Čolič v souboji přetlačil Procházku a míč se odrazil k nabíhajícímu Javorkovi, který ve 42. minutě nezaváhal.

Zlín po přestávce zvýšil tempo a postupně se stále více tlačil před domácí branku. Naděje Jihočechů dlouho držel brankář Drobný a jednou mu po střele střídajícího Dramého pomohla tyč.

Hosté se za vyšší aktivitu dočkali odměny v 63. minutě. Po rohu prodloužil hlavou míč Poznar na Buchtu, jenž nadvakrát překonal gólmana Drobného.

Následně mohl vedení Budějovicím vrátit Skovajsa, ale ve velké příležitosti trefil jen zlínského brankáře Dostála. O chvíli později naopak podruhé udeřili hosté. Po špatně zahrané útočné standardce se Zlínští dostali do brejku, který v 76. minutě úspěšně zakončil Dramé. V závěru ještě mohl vyrovnat Bassey, ale ani on Dostála nepřekonal. Ševci porazili v lize Budějovice poprvé po pěti duelech.

Příbram - Ostrava 0:4

Průběh utkání výrazně ovlivnily dva zákroky domácího stopera Kingueho, který už ve čtvrté minuty dostal druhou žlutou kartu a domácí šli do oslabení.

Očekávalo se, že favorizovaná Ostrava rychle strhne vedení na svou stranu, ale v první půli se jí nedařilo. Hosté si neuměli poradit se změnou rozestavení domácích a jejich hra byla příliš statická. Na příbramskou branku i proto šla za úvodní dějství jediná střela, s kterou si gólman Melichar poradil.

Příbramští se dostali před ostravskou branku do poločasu jen dvakrát a sudí Královec v obou případech s pomocí videorozhodčího řešil, zda nemají kopat penaltu. Za pád Rezka ji sice nejprve nařídil, ale vzápětí zrušil. Pokutový kop nepřinesla ani situace těsně před pauzou.

Hosté sáhli o poločase hned k trojitému střídání, které se ukázalo klíčové. V 57. minutě po centru Filla prodloužil nechtěně míč domácí Vais k čerstvě příchozímu Zajícovi a ten dostal balon do branky. Na druhé straně Vávra po individuální akci uvnitř vápna netrefil branku.

V 72. minutě pak Baníku přinesl definitivní uklidnění Potočný přesnou střelou z hranice šestnáctky. Příbram odpadla a tři minuty inkasovala potřetí. Zajíc po slalomu mezi čtyřmi hráči překonal Melichara a poprvé v kariéře v jednom ligovém utkání skóroval dvakrát.

Zcela jasnou převahu Slezanů ještě stvrdil v 84. minutě čtvrtým gólem další střídající hráč Kuzmanovič. Ostrava neprohrála v lize s Příbramí pošesté za sebou a v posledních pěti zápasech neinkasovala.

Slovácko - Olomouc 0:0

Přestože oba týmy kvůli pauze způsobené koronavirovou situací v zemi měsíc nehrály, začaly od prvních minut před prázdnými tribunami ve svižném tempu. Domácí se kombinační hrou snažili přečíslit dobře organizovanou obranu soupeře, ovšem příliš se jim to nevedlo. První náznak šance přišel v 16. minutě, kdy po centru z levé strany hlavičkoval těsně vedle Kohút.

Do konce poločasu se hrálo převážně na polovině hostí. Náznak šance přišel po centru Šimka na Kohúta, jehož hlavička se zřejmě otřela o ruku Zmrzlého, ale žádné následky to pro Olomouc nemělo. Na druhé straně se k ojedinělému pokusu dostal Hála, ale domácí brankář Bajza při svém debutu v české lize neměl s jeho střelou větší práci.

Po přestávce si přece jen Slovácko z převahy vypracovalo akce, které mohly končit gólem. Nejprve v 50. minutě střílel Petržela těsně vedle, o šest minut později se po Klimentově kolmici dostal do brejku Havlík, ale Mandouse nepřekonal.

S přibývajícím časem se Olomouc vymanila z domácí převahy a místy si vytvořila tlak. Začínalo být stále jasnější, že zápas může rozhodnout jedna akce. Skórovat mohl domácí Petržela, ale neprosadil se stejně jako na druhé straně střídající Poulolo.

F:L (PLATNÉ K 7. 11. 2020)
Tým Z V R P Skóre B
1. Sparta 6 6 0 0 20:6 18
2. Slavia 6 5 1 0 19:2 16
3. Olomouc 7 4 2 1 11:7 14
4. Plzeň 6 4 1 1 16:10 13
5. Pardubice 7 4 1 2 8:6 13
6. Liberec 6 3 1 2 10:6 10
7. Jablonec 7 3 1 3 9:7 10
8. Karviná 6 2 3 1 7:7 9
9. Zlín 7 3 0 4 10:11 9
10. Ostrava 7 2 2 3 10:7 8
11. Slovácko 6 2 2 2 5:6 8
12. Bohemians 1905 5 2 1 2 7:7 7
13. Teplice 6 2 0 4 8:13 6
14. Ml. Boleslav 6 1 2 3 6:11 5
15. Opava 7 1 2 4 6:12 5
16. Brno 7 1 1 5 6:17 4
17. Č. Budějovice 6 0 3 3 5:14 3
18. Příbram 6 0 1 5 3:17 1

7. kolo první fotbalové ligy (hráno v Praze v Ďolíčku):
FK Pardubice - SFC Opava 1:0 (0:0)
Branka: 67. Tischler. Rozhodčí: Ardeleanu - Nádvorník, Caletka - Adámková (video). ŽK: Čihák, Krejčí (asistent trenéra), Surzyn, Cadu - Holík, Večerka, Helešic. Bez diváků.

Dynamo České Budějovice - Fastav Zlín 1:2 (1:0)
Branky: 42. Javorek - 63. Buchta, 76. Dramé. Rozhodčí: Hrubeš - Dobrovolný, Melichar. ŽK: Čavoš - Janetzký, Buchta. Bez diváků.

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 0:0
Rozhodčí: Zelinka - Vlček, Dresler. ŽK: Bajza - González, Hála. Bez diváků.

1. FK Příbram - Baník Ostrava 0:4 (0:0)
Branky: 57. a 75. Zajíc, 72. Potočný, 85. Kuzmanovič. Rozhodčí: Královec - Moláček, Mokrusch - Cieslar (video). ŽK: Kingue, Rezek, Vais - Potočný, Kuzmanovič. ČK: 4. Kingue. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme