Sparta vyhrála ve Zlíně a slaví první venkovní vítězství v sezoně, Karviná remizovala s Bohemians

Fotbalisté Sparty poprvé v sezoně dokázali vyhrát na hřišti soupeře, když v 9. kole Fortuna ligy vyhráli na hřišti Zlína 2:0. Souboj Karviné s Bohemians skončil nerozhodně 0:0. Baník si doma poradil s Českým Budějovicemi, které porazil 2:1.

Zlín/Karviná (Aktualizováno: 19:12 15. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Folprecht ze Zlína a Guélor Kanga ze Sparty.

Zdeněk Folprecht ze Zlína a Guélor Kanga ze Sparty. | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

FC Fastav Zlín - AC Sparta Praha 0:2

Sparťané vykročili za prvním vítězstvím na venkovním hřišti rázně a výrazně jim k tomu pomohli i sami domácí. Už v šesté minutě totiž po závaru ve vápně trestuhodně promáchl zlínský stoper Oleksandr Azackij a Benjamin Tetteh pak snadno napálil míč do brány.

Před 20 lety zemřel při autonehodě fotbalový brankář Jánoš, jeho syn Adam teď hraje ligu za Baník

Číst článek

Zlín mohl odpovědět jen o pár minut později, to by ale Tomáš Poznar musel lépe naložit se střelou z dobré pozice na kraji vápna, jeho pokus totiž skončil vysoko nad břevnem. Zahozená šance pak mrzela domácí ještě víc, když brankář Stanislav Dostál v 17. minutě stáhl ve vápně Tetteha a rozhodčí odpískal pokutový kop. Ten s přehledem proměnil Guélor Kanga a zvýšil na 0:2.

Sedm minut před přestávkou už to vypadalo, že jsou Zlínští znovu v zápase, když Dominik Mašek po přihrávce Tomáše Wágnera snížil, jenže gól nakonec neplatil kvůli těsnému ofsajdu.

Hned zkraje druhého poločasu mohlo být v sektoru sparťanský fanoušků ještě veseleji, když krásně pálil zpoza vápna Kanga, domácí ale tentokrát zachránilo břevno. Sparťané pak svůj dvougólový náskok v poklidu uhlídali.

Sparta se tak posunula na páté místo a na první Slavii ztrácí před pražským derby devět bodů. Zlín prohrál potřetí v řadě a je dvanáctý.

MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 0:0

Diváci, kteří se vypravili na karvinský stadion na souboj domácího týmu s Bohemians, po zápase možná litovali, že si na nedělní odpoledne nevymysleli jiný program. Ani jeden tým toho totiž moc nepředvedl. V prvním poločase přišla největší šance až těsně před koncem, když Michal Petráň těsně nedosáhl na centr Ba Louay.

Ve druhém poločase musel hosty podržet gólman Tomáš Fryšták, když vyrážel dobrou ránu Ondřeje Lingra mířící pod břevno. Asi největší šanci měl v úplném závěru domácí Marek Hanousek, který se dostal k odraženému míči, střelu z deseti metrů ale poslal ale nad bránu. 

Pražané tak poprvé v sezoně bodovali na venkovním hřišti, Karvinští zase stále čekají na domácí triumf.

FC Baník Ostrava - SK Dynamo České Budějovice 2:1

Sivok se do Českých Budějovic vrátil po jedenácti letech v zahraničí a v dresu Dynama se v ligovém duelu představil po 16 letech. Několik navrátilců představila i Ostrava, když se v sestavě po zranění objevil obránce Stronati a kapitán Baroš, jenž byl mimo hru šest týdnů.

Baník nováčka od počátku zatlačil. Převaha domácích byla čtvrthodinu územní, pak ale přišly i šance. Po rohovém kopu Hrubého se po vedoucím gólu natahoval ve skluzu Procházka, ale pár decimetrů mu chybělo. Další možnost měl ve 21. minutě Diop, ale odražený balon poslal z dobré pozice vedle brány.

Fotbalisté Mladé Boleslavi rozstříleli Příbram. Slavia porazila Slovácko a ligu vede o šest bodů

Číst článek

Už o minutu později Baník pronikl jihočeskou defenzívou rychlou kombinační akcí. Po Barošově přihrávce centroval zleva na malé vápno Hrubý, ale Diop ani Reiter balon do prázdné brány dopravit nedokázali.

Dynamo odolávalo 43 minut. Pak se Fillo na zadní tyči hlavičkou opřel do ideálního centru De Azeveda a mohl oslavit svůj padesátý gól v nejvyšší soutěži.

Baník ovládal dění na hřišti i ve druhém poločase. Jeho vedení zdvojnásobil Diop, který v 54. minutě mohl přihrávat lépe postavenému spoluhráči, ale nakonec hostujícího brankáře Staňka překvapil z šestnácti metrů střelou k tyči.

Poté se jako jediná komplikace Ostravy dlouho jevilo zranění brankáře Laštůvky, kterého na posledních dvacet minut musel vystřídat Budinský. Jenže devět minut před koncem po chybě domácí obrany šel sám na bránu Rabušic a domácího gólmana technicky obstřelil.

Z podobné situace mohl na druhé uklidnit Ostravu Smola, ale těsně minul. Ostrava však třetí domácí výhru v řadě uhájila a pomohlo jí k tomu i vyloučení Sivoka, který v nastavení dostal druhou žlutou kartu.

9. kolo první fotbalové ligy:
MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 0:0
Rozhodčí: Marek - Blažej, Váňa. ŽK: Vukadinovič, Janečka, Hanousek, Krivák - Ugwu, Jindřišek. Diváci: 3623.

Fastav Zlín - Sparta Praha 0:2 (0:2)
Branky: 5. Tetteh, 19. Kanga z pen. Rozhodčí: Houdek - Mokrusch, Hrabovský - Berka (video). ŽK: Giorgadze, Folprecht, Džafič (všochni Zlín). Diváci: 5650.

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 2:1 (1:0)
Branky: 43. Fillo, 54. Diop - 81. Rabušic. Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Ratajová. ŽK: Jánoš - Havel, Sivok, Čavoš, Javorek, Novák, Horejš (trenér). ČK: 90.+1 Sivok. Diváci: 8472.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme