Mistrovskou sezonu Sparta zakončila těsnou domácí prohrou s Plzní. Jediný gól vstřelil Vydra

Fotbalisté Sparty v závěrečném pátém kole ligové nadstavby prohráli doma s Plzní 0:1 a mírně si pokazili mistrovské oslavy. Pražané měli už od úterý a minulého utkání jistotu titulu, který získali poprvé po devíti letech. Dnešní duel na Letné rozhodl v 58. minutě jediným gólem Matěj Vydra.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asger Sörensen ze Sparty Praha

Fotbalisté Sparty v posledním zápase sezony proti Plzni prohráli 0:1 | Zdroj: Profimedia

Sparťané utrpěli první ligovou porážku od října a po 21 zápasech a tabulku ovládli se stejným bodovým ziskem jako druhá Slavia díky lepšímu postavení po základní části. Západočeši se vítězně rozloučili s trenérem Michalem Bílkem, který po sezoně na lavičce Viktorie končí. Plzeňští vyhráli po šesti kolech a třech porážkách po sobě, na jejich konečné třetí příčce už to ale nic změnit nemohlo.

Sparťanské oslavy vrcholí. Titul budou čerství mistři slavit po posledním zápase na Letenské pláni

Číst článek

Letenští po první vlně oslav po úterní remíze v Uherském Hradišti nastoupili v nejsilnějším možném složení, do sestavy se po karetním trestu vrátili Kaan Kairinen a nejlepší týmový střelec sezony Jan Kuchta. Plzeňští vzhledem k rozestavení Pražanů nastoupili rovněž s třemi stopery a v útoku nasadili trio Rafiu Durosinmi, Tomáš Chorý a Matěj Vydra.

Těsně před výkopem přebral sparťanský kapitán Ladislav Krejčí mladší od primátora hlavního města klíč od Prahy pro vítěze posledního derby. Západočeši začali mírně aktivněji, větší šanci ale z nadějného úvodu nevytěžili. Domácí se postupně dostali do tempa a v 17. minutě mohli otevřít skóre. Kuchta však únik z úhlu zakončil jen střelou do tyče a 15. gól v ligovém ročníku nedal.

O výsledku rozhodnul Vydra

Sparťané ve slavnostní atmosféře získávali převahu a v polovině první půle si vytvořili několikaminutový tlak a tři šance. Přímý kop Asgera Sörensena vyrazil brankář Jindřich Staněk, který si následně poradil i s Krejčího hlavičkou. Následně Martin Vitík hlavičkoval těsně mimo. Na opačné straně upadl těsně před pauzou ve vápně Vydra, ale penalta se nekopala.

Po ospalém začátku druhé půle v 58. minutě hosté otevřeli skóre. Lukáš Kalvach těsně za vápnem zády k brance vrátil míč do šestnáctky a nabíhající Vydra z voleje poslal míč přesně k tyči. Jednatřicetiletý útočník si připsal čtvrtou branku od příchodu do Plzně a první od začátku dubna.

Sparťané si porážkou nechtěli pokazit oslavy a tlačili se za vyrovnáním. V 62. minutě před Kuchtou po centru z levé strany zasáhl Staněk a odchovanec Letenských si pak poradil i se šancí Krejčího. Plzeňský gólman se překonával, v 72. minutě zlikvidoval i Kuchtův únik.

Domácí už srovnat nedokázali a po předchozích dvou vítězstvích s Plzní ve třetím vzájemném utkání této sezony poprvé prohráli. V 83. minutě se dostal na trávník i Tomáš Čvančara, který přišel o závěr ročníku kvůli zranění, a také uzdravený Ondřej Čelůstka.

V 84. minutě musel rozhodčí Stanislav Volek na chvíli přerušit zápas, neboť řada fanoušků za jednou z branek, kde sídlí „kotel,“ přelezla z tribuny k postranní čáře. Sudí pak následně raději ukončil utkání hned po uplynutí 90. minuty a tisíce sparťanských příznivců vběhly v euforii na trávník.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme