Slávisté ovládli anketu ligové asociace, nejlepším fotbalistou sezony je gólman Kolář

Nejlepším hráčem sezony první fotbalové ligy byl poprvé zvolen brankář Ondřej Kolář, který pomohl pražské Slavii k obhajobě titulu. V hlasování trenérů, kapitánů jednotlivých týmů a vybraných novinářů jasně zvítězil před obhájcem prvenství Tomášem Součkem, jenž v zimě zamířil z Edenu do anglického West Hamu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Slavie Ondřej Kolář.

Brankář Slavie Ondřej Kolář. | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Třetí skončil další slávista, záložník Nicolae Stanciu. Červenobílí ovládli i anketu o nejlepšího trenéra sezony, loňské vítězství zopakoval Jindřich Trpišovský.

Fotbalový Jablonec po skončení sezony posiluje, na sever Čech míří záložníci Pilař a Hrubý

Číst článek

Výsledky ankety ve čtvrtek zveřejnila Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže. Kvůli trvajícím omezením proti šíření nového typu koronaviru se nekonal tradiční galavečer a vítězové byli vyhlášeni v pořadu Tiki-Taka v televizi O2 TV.

Kolář má za sebou životní sezonu, kterou v březnu zhruba na dva a půl měsíce přerušila koronavirová pandemie. Pětadvacetiletý gólman odchytal v tomto ligovém ročníku 31 utkání, inkasoval jen 10 branek a připsal si 23 nul. Kolář tím překonal dosavadní rekord samostatné ligy, který drželi Petr Čech a Zdeněk Jánoš se 17 čistými konty.

Slávisté obsadili v anketě první čtyři místa. Kolář zvítězil s pohodlným náskokem 49 bodů před Součkem. Obhájce loňského prvenství skončil druhý, přestože v české lize odehrál jen podzimní část sezony, ve které si Slavia vytvořila v čele tabulky rozhodující náskok 16 bodů na druhou Plzeň.

Pět bodů za Součkem se umístil další hráč vršovického celku Rumun Stanciu, jenž zároveň ovládl kategorii cizinců. Slávistickou nadvládu stvrdil čtvrtým místem jiný záložník Petr Ševčík, prvním hráčem z jiného týmu než z celku v Edenu byl pátý Guélor Kanga ze Sparty.

Mezi nejlepší čtyřku se nedostal ani jeden z pěti hráčů s nejvyšším počtem získaných bodů za góly a asistence. Záložník Pavel Bucha s 10 brankami a osmi přihrávkami se stal aspoň objevem sezony. Dvaadvacetiletý záložník strávil podzim v Mladé Boleslavi a jaro v Plzni.

Trpišovský nejlepším trenérem

Kouč červenobílých Trpišovský na rozdíl od Součka na obhajobu s přehledem dosáhl. Trenérům kraloval s jednoznačným náskokem 118 bodů na druhého Pavla Hoftycha z Liberce, třetí skončil slovenský kouč Adrian Guľa, který po zimním příchodu do Plzně Západočechy výrazně pozvedl.

Čtyřiačtyřicetiletý Trpišovský dovedl Slavii k druhé obhajobě titulu v samostatné historii. Červenobílí inkasovali v 35 kolech rekordně nízký počet 12 branek a s 69 góly měli také nejlepší útok nejvyšší soutěže. Slavia si zároveň na podzim zahrála skupinu Ligy mistrů.

Osobností sezony byl zvolen kapitán Bohemians 1905 Josef Jindřišek. Devětatřicetiletý záložník překonal metu 350 ligových startů a s „Klokany“ si v nadstavbě zahrál skupinu o Evropu. Fanoušci podle hlasování v anketách o hráče utkání zvolili za nejlepšího fotbalistu ročníku teprve sedmnáctiletého Adama Hložka ze Sparty.

V doprovodných anketách, které byly vyhlášeny už ve středu, rovněž kralovali slávisté. Mezi brankáři triumfoval Kolář, nejlepším záložníkem byl zvolen Stanciu a útočníkem Petar Musa. Nadvládu červenobílých narušil jen plzeňský obránce Jakub Brabec.

Anketa Ligové fotbalové asociace o nejlepší hráče první fotbalové ligy za sezonu 2019/20:

Hráč sezony: 1. Ondřej Kolář 91 b., 2. Tomáš Souček 42, 3. Nicolae Stanciu 37, 4. Petr Ševčík (všichni Slavia Praha) 34, 5. Guélor Kanga (Sparta Praha) 27, 6. Pavel Bucha (Mladá Boleslav/Plzeň) 18, 7. Adam Hložek (Sparta Praha) 14.
Trenér sezony: 1. Jindřich Trpišovský (Slavia Praha) 163, 2. Pavel Hoftych (Liberec) 45, 3. Adrian Guľa (Plzeň) 40, 4. Petr Rada (Jablonec) 22, 5. David Horejš (České Budějovice), 6. Václav Kotal (Sparta Praha) oba 19, 7. Luděk Klusáček (Bohemians 1905) 16.
Cizinec sezony: 1. Stanciu 121, 2. Kanga 94, 3. Petar Musa (Liberec/Slavia Praha) 40, 4. Dávid Hancko (Sparta Praha) 16, 5. Joel Kayamba (Plzeň) 15, 6. Nikolaj Komličenko (Mladá Boleslav) 14, 7. Adriel D'Avila Ba Loua (Karviná) 9.
Objev sezony: 1. Bucha 65, 2. David Zima (Olomouc/Slavia Praha) 47, 3. Musa 42, 4. Adam Karabec (Sparta Praha) 41, 5. Pavel Šulc (Opava/České Budějovice) 29, 6. Mojmír Chytil (Olomouc) 13, 7. Lukáš Provod (České Budějovice/Slavia Praha) 12.
Osobnost sezony: 1. Josef Jindřišek (Bohemians 1905) 68, 2. Tomáš Sivok (České Budějovice) 55, 3. Milan Baroš (Ostrava) 44, 4. Tomáš Hübschman (Jablonec) 41, 5. Jaroslav Drobný (České Budějovice) 39, 6. Pavel Zavadil (Opava) 31, 7. Bořek Dočkal (Sparta Praha) 13.
Hráč sezony podle hlasování fanoušků v anketách hráč utkání: 1. Hložek, 2. Stanciu, 3. Kanga.

Doprovodné ankety (vyhlášeny 8. července):
Brankář sezony:
1. Kolář 165, 2. Aleš Hruška (Plzeň) 61, 3. Drobný 40.
Obránce sezony: 1. Jakub Brabec (Plzeň) 69, 2. Ondřej Kúdela 67, 3. Vladimír Coufal (oba Slavia Praha) 64.
Záložník sezony: 1. Stanciu 70, 2. Kanga 55, 3. Ševčík 45.
Útočník sezony: 1. Musa 88, 2. Libor Kozák (Sparta Praha) 49, 3. Jakub Řezníček (Teplice) 45.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme