Senegalec Diop kroutí už pátou sezonu v Česku. Obdivuje spoluhráče Baroše a chválí fanoušky Baníku

Už pátou sezonu načal v Česku pětadvacetiletý fotbalový útočník ze Senegalu Dame Diop. Po Slavii a Zlínu obléká dres Baníku Ostrava a letos zatím dává góly. Už dal čtyři v lize a jeden v poháru. Fotbal mu jde, ale mluvit česky ne.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dame Diop v dresu baníku, za ním je olomoucký Michal Vepřek.

Dame Diop v dresu baníku, za ním je olomoucký Michal Vepřek. | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

„Česky nemluvím, ale rozumím hodně. Když někdo ze spoluhráčů nebo trenér něco říká, rozumím, ale mám problém odpovědět,“ říká Dame Diop anglicky a francouzsky.

Francouzština je v Senegalu oficiální jazyk. Diop ale jako člen etnika zvaného Toucouleurs, které obývá území kolem řeky Senegal, má ještě rodný jazyk zvaný Pulaar. V tom vypráví, že přišel do Česka, aby tu hrál profesionální fotbal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senegalec Diop kroutí už pátou sezonu v Česku. Obdivuje spoluhráče Baroše a chválí fanoušky Baníku

Diop se narodil a vyrůstal ve městě Louga na severu Senegalu, Louga je prý větší než hlavní město Dakar, ale tam zase žije desetkrát více lidí. K fotbalu Diopa přivedla maminka.

„Ano, můj táta hrál fotbal, ale když jsem byl malý, už s námi nebyl. Maminka mě přihlásila k fotbalu v našem městě Luga, později jsem přesídlil do klubu ve městě M'Bour,“ vypráví útočník Baníku.

Dostat se z Afriky do Evropy je sen všech mladých fotbalistů, ale konkurence je obrovská.

„Pro nás Afričany je opravdu těžké získat profesionální angažmá v Evropě,“ říká Diop.

V 18 letech se to Diopovi ale povedlo. Koupily ho ruské Chimky. Tam ale nehrál a více se prosadil v arménském Širaku Jerevan. Odtud zamířil do Slavie Praha.

Liga mistrů v Plzni: do volného prodeje půjdou pouze vstupenky, které nebude chtít UEFA

Číst článek

„Upřímně jsem o Česku nevěděl nic. Hrál jsem v Rusku a v Arménii a pak přišla nabídka ze Slavie, tak jsem se podíval na fotky Prahy a hned se mi město zalíbilo. Neměl jsem důvod odmítnout. Byla to příležitost poznat nové město, novou zemi a fotbalové se rozvíjet,“ říká k příchodu do Česka.

Ve Slavii za rok a půl odehrál jen šest ligových zápasů a dal v nich jeden gól. Více se prosadil až ve Zlíně a teď v Baníku Ostrava. Dokonce jen dva zápasy po Milanu Barošovi také dosáhl v zápase proti Olomouci hattricku.

„Byl to můj druhý hattrick v životě, navíc v tak důležitém zápase. Musel jsem poděkovat spoluhráčům, měli na tom totiž velkou zásluhu. Takový moment nezapomenete. Olomouc je silný tým a když vyhrajete 4:1, je to velký výkon,“ vypráví pětadvacetiletý Senegalec, který v Baníku zažívá  výborné období a těší se z velké přízně pověstných fanoušků.

„Jsou skvělí, opravdu fantastičtí. Nejsme v tom sami. Tlačí nás k lepším výkonům a tabulku nahoru.“

Bahrajňan Júsuf vlétl do české ligy. Před ním se v Česku prosadili i hráči z Turkmenistánu či Beninu

Číst článek

Fanoušci Diopa milují, ale senegalský útočník si užívá i spoluhráčů na hřišti, zejména jednoho - Milana Baroše.

„Hodně mladých u nás v Senegalu ho zná. Pořád se mě ptají, jestli hraju s Milanem. Je to velký hráč. Všichni jdeme za ním, hodně nás učí. Je to osobnost, která je k ostatním otevřená. Vždycky pracuje pro tým, i když nehraje. Jde příkladem i na tréninku. Když mladí vidí, co všechno dělá, tak to taky dělají. To je pro mužstvo skvělé,“ říká Diop.

Diop tak musí vždy po sezoně nakoupit dresy a nechat podepsat fotky pro kamarády v Senegalu, ale i ve Francii, kde žije jeho otec. Pokud bude Diop pokračovat ve střílení branek, možná by se mohl dostat do nabité senegalské reprezentace. V kontaktu s trenérem Cissém prý je.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme