Komise rozhodčích: Slavia měla v derby kopat dvě penalty, v Plzni sudí nechybovali

Podle komise rozhodčích FAČR měli fotbalisté Slavie proti Spartě zahrávat dva pokutové kopy. V sobotním zápase Plzně s Baníkem Ostrava zase podle komise sudí nechybovali. Rozhodující gól Jeana-Davida Beauguela uznali v souladu s protokolem videorozhodčího.

Praha (Aktualizováno: 16:13 15. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

renér Slavie Jindřich Trpišovský diskutuje s rozhodčím Karlem Hrubešem

renér Slavie Jindřich Trpišovský diskutuje s rozhodčím Karlem Hrubešem | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Českým fotbalovým prostředím v posledních dnech hýbou skandály ze zápasů předních ligových týmů. V nedělním derby plném tvrdých zákroků na obou stranách vzbudily největší emoce dvě situace v pokutovém území Sparty. 

V prvním případě brankář Florin Nita srazil Josefa Hušbauera. Hlavní rozhodčí Karel Hrubeš nejdřív odpískal penaltu a Nitovi udělil žlutou kartu. Po zhlédnutí videozáznamu ale verdikt překvapivě odvolal a žlutou kartou potrestal naopak slávistického záložníka za simulování.

Děkujeme fanouškům za atmosféru. Prohřešky ať řeší disciplinárka, hodnotí derby Hušbauer

Číst článek

Hrubeš i videorozhodčí Pavel Franěk po utkání uznali chybu s tím, že záběr, ze kterého bylo vidět, že Nita fauloval, dostali pozdě až po znovuzahájení hry. Proti tomu se ohradila Ligová fotbalová asociace i stanice O2 TV Sport, která přenosy i videotechnologii při zápasech zajišťuje.

„Videorozhodčí situaci překontroloval pouze ze tří kamer, na nichž nebyl vidět kontakt mezi brankářem a útočníkem. Následně rozhodčímu odeslal k přezkumu na hrací plochu pouze záběry z těchto tří kamer, takže rozhodčí bez prokazatelného záběru, že došlo k nedovolenému zákroku, neměl jinou možnost než odvolat nařízený pokutový kop a domácímu hráči udělit žlutou kartu za simulování,“ uvedla komise v prohlášení.

„VAR v této situaci pochybil, jelikož měl k dispozici všechny dostupné opakované záběry od operátora a měl prohlédnout záběry z více kamer i za cenu případné časové prodlevy, delšího přezkumu zmíněné situace a dohledání odpovídajícího záběru,“ dodala komise s tím, že Hrubeš před zrušením verdiktu nejprve správně udělil Nitovi žlutou kartu.

Druhá situace přišla o chvíli později, když slávista Tomáš Souček při rohovém kopu upadl po zákroku Ondřeje Zahustela. I tentokrát se po zhlédnutí záznamu Hrubeš rozhodl penaltu neodpískat.

„Nejdříve došlo ke vzájemnému držení obou hráčů, následně se však hostující hráč dopustil zjevného držení domácího hráče a proto měl rozhodčí nařídit pokutový kop a hostujícímu hráči udělit žlutou kartu za nedostatek respektu ke hře,“ uvedla komise.

V 70. minutě naopak podle komise rozhodčí postupovali správně, když nenařídili penaltu pro domácí, neboť sparťan Costa zahrál rukou neúmyslně. Slavia remizovala 1:1 a její náskok v čele tabulky se snížil na pět bodů.

V Plzni vše v pořádku

O den dříve v Plzni sudí Pavel Orel a jeho asistent i videorozhodčí Jiří Adam podle komise nechybovali. V 85. minutě správně uznali Beauguelův vítězný gól, kterému předcházelo hraniční postavení přihrávajícího Radima Řezníka. Hosté se dožadovali odpískání ofsajdu.

„Asistent rozhodčího musí nechat i hraniční situaci dohrát. Jelikož žádný z dostupných záběrů jednoznačně neprokázal, že před dosažením branky došlo k porušení pravidla o ofsajdu, musel VAR doporučit rozhodčímu, aby branku uznal,“ uvedla komise.

LFA: Za chyby při derby nemůže technika přenosového vozu

Číst článek

Komplikací pro videorozhodčí v Česku je fakt, že v tuzemsku nemá projekt k dispozici ofsajdovou čáru, s jejíž pomocí lze lépe vyhodnocovat hraniční situace. „Tato situace se navíc neposílá rozhodčímu na hrací plochu k přezkumu, jelikož se jedná o takzvanou faktickou věc. Takže v tomto případě VAR i asistent rozhodčího postupovali přesně podle daného protokolu,“ doplnila komise.

Rozhodčí nechybovali ani v 69. minutě za stavu 1:1, kdy správně neodpískali penaltu pro Baník za zákrok domácího Romana Procházky na Jiřího Fleišmana. „VAR po kontrole dostupných záběrů v rozhodnutí rozhodčího neshledal zjevné pochybení, a proto rozhodčímu správně nedoporučil přezkum situace na hrací ploše. Komise postup rozhodčího i VAR považuje za správný, nedošlo k zákroku, po kterém by měl být nařízený pokutový kop ve prospěch hostujícího mužstva,“ dodala komise.

Ligoví rozhodčí absolvují další seminář na téma VAR v úterý 16. dubna.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme