Slavia na závěr sezony rozdrtila Slovácko. Čtyři góly dal svému bývalému klubu útočník Jurečka

Fotbalisté Slavie v závěrečném pátém kole nadstavby na svém hřišti deklasovali Slovácko 4:0 a zakončili sezonu 17. domácí ligovou výhrou z 18 zápasů. Čtyřmi trefami se proti svému bývalému klubu blýskl Václav Jurečka, který ke gólům z 24., 61. a 89. minuty přidal i proměněnou penaltu z 41. minuty. Reprezentační útočník 20. zásahem v sezoně o jeden gól předstihl dosud nejlepšího střelce soutěže Jakuba Řezníčka z Brna.

Praha (Aktualizováno: 19:56 27. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Jurečka přispěl k výhře Slavie v nadstavbě nad Bohemians čtyřmi góly

Václav Jurečka čtyřmi góly deklasoval svůj bývalý klub | Foto: Ondřej Deml, ČTK | Zdroj: Profimedia

Na druhém místě Pražanů už se nic nemohlo změnit, naopak Slovácko se v posledním kole nedokázalo dostat na čtvrtou pozici a skončilo na pátém místě. Celku z Uherského Hradiště by k posunu na příčku zajišťující účast v předkole Evropské konferenční ligy stačila výhra, jelikož Bohemians 1905 doma podlehli Olomouci 0:1.

Mrzí nás to, ale je to spravedlivé, Bohemka si to zaslouží. Ale ani páté místo není pro Slovácko žádná ostuda,“ uvedl trenér hostů Martin Svědík na tiskové konferenci.

Slavia získala 78 bodů stejně jako mistrovská Sparta, která v sobotu na Letné prohrála s Plzní 0:1. O titulu tak rozhodlo postavení po základní části. „Máme stejný bodový zisk jako v minulém ročníku, dali jsme 98 gólů v lize, vyhráli jsme pohár. Chyběl nám jeden bod nebo první místo po základní části, aby byla sezona kompletně úspěšná,“ zhodnotil trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Mistrovskou sezonu Sparta zakončila těsnou domácí prohrou s Plzní. Jediný gól vstřelil Vydra

Číst článek

V základní sestavě Slavie nastoupil s kapitánskou páskou uzdravený Peter Olayinka, pro něhož šlo o rozlučku ve vršovickém klubu. Sedmadvacetiletý Nigerijec strávil v Edenu pět let, po sezoně zamíří do srbského týmu Crvena zvezda Bělehrad. V domácí bráně se poprvé od 18. září objevil v ligovém duelu Aleš Mandous, jenž nahradil obvyklou jedničku Ondřeje Koláře.

Slavia od úvodní minuty dominovala a Václav Jurečka otevřel skóre ve 24. minutě. Jeho pokus z 20 metrů z přímého kopu Filipu Nguyenovi mírně zaplaval a gólman Slovácka si se střelou doprostřed brány neporadil.

Záhy mohl srovnat Michal Kadlec, který faulem způsobil gólovou standardní situaci, kapitán hostů však po propadlém centru ze dvou metrů přestřelil. V 34. minutě byl blízko rozlučkové trefě Olayinka, jehož po rychlém protiútoku vyzval ke skórování aktivní Jurečka. Nigerijský záložník mířil na zadní tyč, tentokrát se ale Nguyen blýskl skvělým zákrokem.

Jurečka dal znovu čtyři góly

Tlak Slavie vyvrcholil krátce před pauzou. Oscar Dorley prokličkoval přes několik obránců do vápna, kde ho podrazil smolař první půle Kadlec a sudí Jan Všetečka nařídil pokutový kop. Jurečka s pomocí tyče proměnil a 18. trefou si vytvořil osobní maximum v nejvyšší soutěži, když překonal svou bilanci z minulého ročníku ještě v dresu Slovácka.

„Musím poděkovat Peteru Olayinkovi, že mi penaltu nechal. Zeptal se mě, jestli si věřím, a já si vzal míč. Jenom tím ukázal, že je top hráč,“ ocenil Jurečka.

Trenér Martin Svědík udělal do druhé půle dvě změny v sestavě, ani po pauze se ale výkon Slovácka výrazně nezvedl. Naopak v 61. minutě Stanislav Tecl při svém 250. ligovém zápase předložil míč před odkrytou bránu Jurečkovi a ten završil hattrick.

Pětinásobný reprezentant nakonec navázal na čtyřgólové představení z nedávného duelu proti Bohemians. V 89. minutě mu opět připravil pohodlnou pozici z levé strany David Jurásek a Jurečka zaokrouhlil svůj ligový střelecký účet v ročníku na 20 branek. Z toho se dvanáctkrát prosadil v nadstavbě.

„Tým na to hodně myslel, hlavně asistent Zdeněk Houštecký dva dny v kuse všechny obcházel, že Venca musí vyhrát nejlepšího střelce. Až mi tím už lezl na nervy,“ usmíval se Trpišovský. „Venca je momentálně v absolutně neskutečném rozpoložení. Kdyby hlavičkoval z půlky, tak to skončí v bráně. Je to ale jen odměna za všechnu práci, kterou na hřišti a v tréninku odvádí,“ pochválil svého svěřence.

Slavia se Slováckem neprohrála poosmé za sebou a výsledkem 4:0 jen potvrdila, že měla v sezoně nejlepší ofenzivu i defenzivu v soutěži (skóre 98:31). Celek z Uherského Hradiště v nadstavbě nezvítězil, ke čtyřem remízám přidal dnes porážku po pěti ligových zápasech.

„Dnes jsme neobstáli v žádné řadě, ve všem jsme byli horší než Slavie. I z hlediska elánu, zodpovědnosti, nastavení do zápasu. Přitom jsme stále hráli o poháry, i přesto byl náš výkon od začátku do konce velmi špatný a nebyl hoden našeho mužstva,“ mrzelo Svědíka.

5. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
Slavia Praha - 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

Branky: 24., 41. z pen., 61. a 89. Jurečka. Rozhodčí: Všetečka - Hrabovský, Machač - Starý (video). ŽK: Kadlec, Vecheta (oba Slovácko). Diváci: 14.771.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme