Trápení Slavie, proti poslední Karviné zahodila penaltu a prohrála. Sparta ji ale bodově nedotáhla

Obhájce titulu Slavia Praha se nečekaně trápila proti poslední Karviné. Neproměnila penaltu a ve 20. kole Fortuna ligy s outsiderem prohrála 0:1. Do čela tak může jít v neděli v případě vítězství Plzeň. Stejným výsledkem vyhrál i Jablonec, úspěch nad Olomoucí ho osvobodil z barážové pozice. Shodné skóre svítilo na tabuli i po zápase Bohemians s Teplicemi, radovali se skláři. Duel Sparty s Českými Budějovicemi skončil bezbrankovou remízou.

Praha (Aktualizováno: 20:38 5. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

p2022020505799_220205-165657_apr.jpeg

Osobní souboj Radka Látala s Tomášem Holešem | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Může mít zápas většího favorita? Vedoucí Slavia doma přivítala v úvodním jarním duelu beznadějně poslední Karvinou, která ve Fortuna lize bodovala naposled minulý rok v listopadu. 

Na sešívané by se kvůli nízkému kurzu ani nevyplatilo vsadit. Není tak divu, že do první šance se dostali právě domácí. Jenže Bajza Lingrovu střelu vyrazil zpod břevna na roh. K nebezpečným střelám se dostali i Plavšič, Madsen nebo Bah. 

Skóre se ale neměnilo. Ani po poločase, ani po neproměněné penaltě Olayinky, který míč napálil do břevna.

A z pohledu favorita bylo ještě hůř. Jen o tři minuty později se totiž trefila Karviná. Čmelíkův centr prosvištěl kolem pětice slávistických hráčů až na zadní tyč a střídající Rafiu Adekunle Durosinmi zblízka zakončil. Tvrdý úder pro obhájce titulu.

Slávisté sice soupeře přestříleli, míč drželi 72 % času. Ani závěrečný nápor ale vyrovnání nepřinesl a Karviná tak vůbec poprvé v sezoně zvítězila. A zrovna proti mistrovi na jeho vlastním stadionu.

Skončila tak i obdivuhodná série sešívaných. V domácím ligovém zápase odešli bez bodů poprvé po 59 zápasech. „Konec té domácí série mě mrzí. Ale hlavně mě mrzí výkon a že jsme nedali gól,“ řekl na on-line tiskové konferenci trenér Jindřich Trpišovský.

Zaváhání rivala Sparta nevyužila

O hodinu později dostali šanci využít zakopnutí Slavie pražští rivalové ze Sparty. Na vedoucí tým se ale nedotáhli, místo tří bodů ukořistili z Českých Budějovic po bezbrankové remíze pouze jeden.

Možná i proto, že nastoupili bez řady opor. Z různých důvodů jim chyběli Höjer, Polidar, Souček, Hancko, Gabriel, Krejčí starší, Juliš, Nita nebo Pulkrab.

Fotbalová Sparta si pojistila trenéra Vrbu, na lavičce zůstane minimálně do léta 2023

Číst článek

Sparta se dlouho nemohla propracovat přes českobudějovickou defenzivu. První nebezpečnou akci si proto připravili Jihočeši, když ve 14. minutě Van Buren zamířil těsně vedle.

Hosté zahrozili ve 38. minutě. Hložek šikovně pohybem zmátl Valentu, který upadl, ale sparťanský útočník zamířil pouze do boční sítě.

Českobudějovičtí dobře vstoupili i do druhého poločasu. V 51. minutě měl velkou příležitost po Skovajsově přihrávce Mihálik, ale podobně jako Van Buren v úvodní půli nemířil přesně.

Domácí byli ve druhé části nebezpečnější. Čtvrt hodiny před koncem měl šanci také Hora, ale v pádu nezakončil razantně.

Jihočeši tak celkem pohodlně s favoritem uhráli nerozhodný výsledek. Dynamo z posledních pěti vzájemných ligových utkání se Spartou prohrálo jen jednou.

Jablonec opustil barážovou pozici

Jediná přesná střela rozhodla v Jablonci. „Úleva může být, že jsme opustili barážové příčky, ale to nic neznamená. Musíme koukat dál,“ řekl po utkání trenér vítězů Petr Rada.

Vše ale mohlo být jinak. Ve 23. minutě se radovali Hanáci, kvůli ofsajdu ale zbytečně. V závěru úvodního dějství se míč po rohovém kopu odrazil k olomoucké zimní posile Navrátilovi, přízemní střelou zasáhl jen bránícího hráče. I domácí na konci prvního poločasu zahrozili, Holíkovu hlavičku k tyči ale Stejskal vyrazil.

Cítili jsme, že můžeme postoupit. Klíčový byl zápas doma s Randers, shodují se Jablonečtí po vyřazení

Číst článek

Severočeši po změně stran začali aktivně a odměnou jim byla jediná trefa v zápase. Malínského centr sklepl Pilař na Kratochvíla a domácí záložník povedenou střelou z voleje vstřelil druhý gól v ligové sezoně. Jablonec má s 15 brankami nejhorší útok v soutěži.

Radův tým doma v nejvyšší soutěži zvítězil po pěti duelech. Děkovat mohl i soupeři, protože hlavička střídajícího Poulola v 86. minutě skončila pouze na tyči. Doma v lize nepodlehli Hanákům od srpna 2005 ve 14 zápasech v řadě.

Sigma zůstala na desáté příčce, která jako poslední zaručuje start v prostřední nadstavbové skupině. Jablonec na ni ztrácí tři body.

Klokani zase bez bodů

Opět stačil k výhře jediný gól. O ten se postarali hráči Teplic, kteří přehráli Bohemians 1905. „Klokani“ klesli v neúplně tabulce na 13. místo. V základní sestavě Bohemians nechyběl kapitán Jindřišek, jenž si připsal k 294. prvoligový start za klub, a vyrovnal tak 36 let starý rekord Prokeše.

Klíčový úder zasadili domácí ve 33. minutě. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu Teplic propadl centr až na zadní tyč k Vondráškovi a ten nedal přesnou ranou brankáři Valešovi šanci. Čtyřiatřicetiletý obránce vstřelil nejen svůj první gól v sezoně, ale stal se i prvním ligovým střelcem v jarní části.

Komise rozhodčích: Bohemians měli kopat v Liberci penaltu, sudí je poškodili i při prvním gólu

Číst článek

Bohemians mohli sice vzápětí vyrovnat, ale Květovu příležitost z bezprostřední blízkosti zneškodnil domácí gólman Grigar.

Odpovědět mohl po hodině hry až střídající Necid, jenže z malého vápna předchozí přihrávku Chramosty nevyužil a odkrytou branku soupeře trestuhodně minul. 

Stejný zakončovatel minul i dvanáct minut před koncem a Teplice tak v lize porazily svého soupeře po čtyřech zápasech. Doma s ním bodovaly podeváté z posledních 10 utkání. V tabulce Severočeši ztrácí na Bohemians jen čtyři body.

Ve čtyřech sobotních duelech tak padly jenom tři branky, z nichž všechny znamenaly vítězství.

Jak byste jedním slovem zhodnotili dnešní výsledky? 🧐

19:53 – 05. 02. 2022

51

apr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme