Pět a půl roku, čtrnáct zápasů. Slavia jede na Letnou s historickou sérií neporazitelnosti v derby

Kulaté 300. derby mezi Spartou a Slavií se blíží. Pokud by se sparťané ohlídli za bohatou historií tohoto slavného pražského zápasu, měli by být sebevědomější než jejich rival z Vršovic. Pokud se ale podíváme do současnosti, slávisté v posledních pěti sezónách dominují, se Spartou v té době neprohráli ani jeden zápas. Kromě bodů v boji o titul tak na Letné půjde i o prodloužení (nebo naopak přerušení) čtrnáctizápasové šňůry červenobílých.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán pražské Slavie Jan Bořil

Kapitán pražské Slavie Jan Bořil | Zdroj: Profimedia

David Lafata, Costa Nhamoinesu a Ondřej Zahustel. V březnu 2016 se tito hráči svými góly zapsali pod poslední výhru Sparty proti svému odvěkému rivalovi ze Slavie. Pak ale nastalo pro letenské temné období. Za 299 historicky odehraných derby nikdy nenastala tak dlouhá šňůra zápasů, kdy by jeden tým nedokázal porazit ten druhý. A Sparta věří, že v neděli se tato série zastaví na čísle 14.

„Doufám, že jsme se už poučili. Hlavně to poslední utkání bylo ostudné. Teď jsme udělali nějaké výsledky, věříme, že jsme na vlně a že bychom to mohli zlomit,“ řekl před zápasem záložník Sparty David Pavelka.

‚Zoufalost, stydím se za první poločas.‘ Trpišovský si po prohře v Rotterdamu nebral servítky

Číst článek

Šťastné závěry

Nutno říct, že od poražení fotbalistů Slavie nebyli letenští často příliš daleko. Hned ve třech z posledních čtrnácti derby totiž Slavia zachraňovala remízu v posledních minutách.

Například na jaře 2017, kdy „Sešívání“ mířili za titulem a Sparta v Edenu vedla po gólu Václava Kadlece. Domácí Ruslan Mingazov si to ale namířil v posledních minutách do vápna, upadl přes nohu bránícího hráče a sudí odpískal kontroverzní penaltu. Tu s klidem proměnil Milan Škoda.

„Já se dostal do pokutového území - viděl jsem nohu a pak jsem spadl na zem. Ke kontaktu došlo,“ popsal tehdy turkmenský křídelník a ještě vyostřil atmosféru mezi oběma „S“.

Milan Škoda byl u penaltového puntíku v hlavní roli i o rok později, ale za dramatičtějších okolností. V zasněženém zápase na Letné, do kterého premiérově zasahoval videorozhodčí, vedla Sparta v poločase 3:0 po galapředstavení současného slávisty Nicolaeho Stanciua. Slavia v druhé půli ale zabrala a góly Simona Deliho a Miroslava Stocha snížila. V poslední minutě navíc fauloval ve vlastním vápně Lukáš Štětina. Tentokrát jasnější penaltu posvětilo video a Milan Škoda mohl o břevno vyrovnat na 3:3.

Do třetice si Slavia koledovala na jaře 2020, kdy doma prohrávala 0:1. V poslední minutě se do vzduchu vyšplhal Chorvat Petar Musa, zachránil Slavii bod a mimo jiné odstartoval dodnes trvající ligovou neporazitelnost Sešívaných.

Nejlepší střelci derby v historii samostatné české ligy

David Lafata, Milan Škoda, Horst Siegel, Tomáš Souček, Vratislav Lokvenc - 5 gólů

Rozdíly třídy

Slávističtí fanoušci raději budou vzpomínat na zápasy, kdy si jejich oblíbenci pohráli s rivalem jako kočka s myší.

Svěřenci Jindřicha Trpišovského si nejvíce musí cenit především tří jasných vítězství 3:0 z Letné. V loňské sezóně tam takto na podzim rozhodla dvěma góly africká kometa Abdallah Sima, na jaře se zase stejnou měrou činil Jan Kuchta.

Toho největšího specialistu na Spartu už ale Slavia v kádru nemá. Tomáš Souček se pod dlouhou sérii neporazitelnosti podepsal pěti góly, nad síly sparťanů byly především jeho náběhy při rohových kopech.

Emoce a karty

Emoce k derby vždy patřily a není tomu jinak ani v posledních letech. Během čtrnáctizápasové vítězné série Slavie bylo k vidění nespočet ostrých zákroků, v průměru přes šest žlutých karet na zápas (celkem 40 pro Slavii a 47 pro Spartu) a tři červené karty.

Slávisté v potyčce s Benjaminem Tettehem | Foto: Martin Sekanina / CNC | Zdroj: Profimedia

Dodnes fanoušci obou táborů vzpomínají na Costovy „sáně“, Bořilův tvrdý faul na Kadlece nebo skluz Martina Frýdka v Edenu, který vyvolal strkanice i u laviček. 

Hodně reakcí samozřejmě v posledních letech vyvolaly i přestupy bývalých hráčů Sparty do Slavie. Směrem k Josefu Hušbauerovi, Nicolaemu Stanciuovi a Davidu Hovorkovi házeli fanoušci na Letné plyšové krysy, podobné přivítání v neděli zřejmě čeká i Srdjana Plavšiče.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme