Sparta v derby pokořila Slavii 2:1, v oslabení rozhodl tvrdou ranou z přímého kopu Hložek

Fotbalisté Sparty zvítězili v závěrečném 5. kole nadstavbové skupiny o titul na hřišti Slavie 2:1 a v lize vyhráli v Edenu poprvé od roku 2014 po devíti zápasech. Slávisté zakončili nejvyšší soutěže na druhém místě se sedmibodovým odstupem na mistrovskou Plzeň. Letenští za Viktorií zaostali o 12 bodů.

Praha (Aktualizováno: 20:03 15. 5. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Hložek po vítězném gólu z přímého kopu v derby proti Slavii

Adam Hložek po vítězném gólu z přímého kopu v derby proti Slavii | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

V základní sestavě „sešívaných“ nechyběl čerstvě zvolený nejlepší hráč prvoligové sezony Holeš, jenž nastoupil k 200. ligovému duelu. Do zahajovací jedenáctky Sparty se oproti minulému utkání se Slováckem vrátil Hložek, jen na lavičce zůstal kapitán Dočkal.

Hořkosladké narozeniny Puškáče. Čtyřmi góly sestřelil Karvinou, jeho Bohemians přesto míří do baráže

Číst článek

Po opatrném úvodu utkání přišel první gólový moment ve 20. minutě. Wiesnerovu dělovku nejprve zlikvidoval Mandous a z dorážky neuspěli ani Hložek s Hanckem. Slovenský obránce ale hned po následném Karabcově rohu prodloužil míč na zadní tyč a Čvančara zblízka potvrdil 12. ligovým gólem v sezoně pozici nejlepšího střelce týmu.

Po přestávce tempo hry i vinou častých přerušení opadlo. O vzruch se postaral až v 78. minutě druhou žlutou kartou Wiesner, Sparta si ale i v oslabení vypracovala po faulu na Karabce standardní situaci z hranice vápna.

Hložek nekompromisní ranou pod břevno rozhodl svým posledním dotykem s míčem v utkání. Devatenáctiletý reprezentant zakončil sezonu s bilancí devíti branek a 13 asistencí.

V nastavení ještě neunesl strkanici s Haraslínem bývalý sparťan Plavšič a i on viděl červenou kartu, skóre už se ale nezměnilo. Slavia tak vyhrála jediné z pěti utkání v nadstavbě.

Plzeň 1:0 Ostrava

Plzeňští se rozjížděli pomalu a poprvé vystřelili až v 18. minutě, ale Sýkora gólmana Budinského nepřekvapil. Po půlhodině hry Beauguel akrobatickým kopem přes hlavu minul branku hostů.

Derniéra Galáska v Baníku Ostrava. ‚Jsem posedlý fotbalem, ale volím soukromý život,‘ loučí se

Číst článek

Na konci první půle Budinský v pokutovém území fauloval Sýkoru. Rozhodčí Starý po kontrole u videa nařídil pro Viktorii pokutový kop a ten ve 42. minutě proměnil Beauguel.

Ani po změně stran diváci nesledovali příliš strhující fotbal ve velkém tempu. V 62. minutě domácí Chorý po centru dalšího náhradníka Holíka ve skluzu přestřelil. Podobně si o chvíli později počínal také Sýkora.

Čtvrt hodiny před koncem za obrovského potlesku 11.293 fanoušků vystřídal Beauguel, jenž v létě z Plzně po vypršení smlouvy odejde. Francouzský útočník sundal dres a ukázal tričko s nápisem „Díky FCVP“.

Zatímco na trávníku se už nic podstatného nedělo, stadion v závěru několikrát oběhla „mexická vlna“. Po závěrečném hvizdu se řada fanoušků neudržela v ochozech a přiběhla slavit na hřiště. Domácí hráči převzali pohár ve speciálních tričkách a kšiltovkách. Viktoria v sezoně udržela domácí neporazitelnost.

MI6️⃣TŘI 🏆🤩 #fcvp

19:39 – 15. 05. 2022

13 197

Slovácko 3:0 Hradec Králové

V otevřené partii se do první šance dostal hostující Prekop, který po akci Klímy v dobré pozici o kousek přestřelil branku. Za domácí mohl otevřít po rohu skóre Kohút, ale zblízka minul.

Slávista Holeš byl zvolen nejlepším hráčem uplynulé ligové sezony, trenérské ocenění získal Bílek

Číst článek

Gólu se publikum dočkalo po necelé půlhodině hry. Hradecká obrana zabránila průniku Hofmanna jen za cenu faulu a nařízený pokutový kop bezpečně proměnil Daníček, který byl v tu chvíli na hřišti jen pár desítek vteřin.

Stejný hráč mohl přidat i druhý gól, jenže mířil nad. Ve 41. minutě měl vyrovnání na kopačce Soukeník, ale z několika metrů netrefil prostor mezi tyčemi.

Po přestávce Slovácko ovládlo dění na hřišti, hýřilo pohybem, dobře kombinovalo. Druhou branku přidal po přihrávce Ljovina technickou střelou Kohút. Třetí měl na kopačce střídající Tomič, jehož ve vyložené pozici vychytal Vízek.

Na hostech bylo sympatické, že i přes dvoubrankové manko zápas nezabalili, o korekci stavu se nebezpečnými střelami pokoušeli Prekop a Rada. Duel se ale dohrál plně v režii domácích. Třetí zásah přidal mladý útočník Vecheta, další šance zůstaly nevyužity.

Slovácko nepodlehlo Hradci ani ve čtvrtém soutěžním duelu v této sezoně, přičemž třikrát zvítězilo. Tým z Uherského Hradiště neprohrál doma v lize posedmé za sebou.

Výsledek 5. kola nadstavby, skupina o titul:

Slavia Praha - Sparta Praha 1:2 (1:1), Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:0 (1:0), 1. FC Slovácko - FC Hradec Králové 3:0 (1:0).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme