Liberec v oslabení uhájil výhru v Teplicích, Plzeň zvládla šlágr proti Spartě

Fotbalisté Liberce po vysoké porážce na půdě Hoffenheimu zvládli první utkání Fortuna ligy po dlouhé pauze způsobené pandemií koronaviru. Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha zvítězili v 7. kole v Teplicích 2:1, i když posledních dvacet minut hráli v deseti. Plzeň zvládla šlágr proti Spartě výsledkem 3:1. Uspěla i Slavia, která doma díky gólu Petera Olayinky vyhrála nad Mladou Boleslaví 1:0 a je první v tabulce. Karviná doma porazila Bohemians 2:1.

Tento článek je více než rok starý.

Teplice (Aktualizováno: 20:24 8. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberečtí fotbalisté slaví gól na hřišti Teplic.

Liberečtí fotbalisté slaví gól na hřišti Teplic. | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK

V tradičně vyhecovaném severočeském derby Liberec rychle zapomněl na pohárový debakl z Hoffenheimu. Tým okysličen několika návraty uzdravených marodů po úvodním rozkoukávání rozjel v ligovém restartu dramatický zápas, kterému chyběla jen divácká atmosféra.

Pardubice porazily Opavu a slaví třetí výhru v řadě, Zlín otočil zápas v Českých Budějovicích

Číst článek

Hosté se ujali vedení ve čtrnácté minutě, kdy po rohu Kačaraba přechytračil nedůrazného Marečka. Vedení však netrvalo příliš dlouho. Už po dvou minutách domácí rozjeli rychlou kombinaci před šestnáctkou, kterou zakončil přistrčením Fortelný - hrající první ligové utkání v základní sestavě - k Trubačovi a jeho výstavní rána přinesla vyrovnání.

Tepličtí nastoupili ve čtyřčlenné obraně a rozestavení příliš nesedlo obvyklému pilíři středu obrany Marečkovi, který kupil chybu za chybou. Prokázalo se to i v 19. minutě, kdy se opakovala situace z inkasovaného gólu, jen s tím rozdílem, že Kačaraba mířil mimo. A do třetice si vybral domácí stoper smůlu ve 24. minutě, kdy jeho špatnou komunikaci s Heidenreichem využil k další liberecké brance Pešek.

Pak sice Tepličtí výrazně přidali, připravili si i několik slibných akcí, ale na branku to nestačilo. A když se jim po vlastním gólu Kačaraby ve 42. minutě přece jen vyrovnat podařilo, rozhodnutí videorozhodčího domácí radost zvrátilo kvůli ofsajdu centrujícího Moulise.

Trenér Hejkal se rozhodl během přestávky stáhnout Marečka ze hry, změnil rozestavení a do středové řady posunul Vukadinoviče, což se mu málem vyplatilo hned při první akci po pauze. Jenže srbský fotbalista ve výborné pozici přestřelil libereckou branku a nastartoval tím ofenzivní trápení.

Klíčový moment přišel v 60. minutě, kdy rozhodčí Pechanec nařídil po upozornění svého kolegy u videa penaltu pro Teplice za ruku Hromady, jenže ani tento moment vyrovnání nepřinesl. Pokutový kop kanonýr Řezníček proměnit nedokázal a brankář Knobloch byl hrdinou i zanedlouho při další tvrdé ráně Trubače, stejně jako při nebezpečném pokud Mareše v 80. minutě.

S přibývajícími minutami nápor Teplic, které hrály od 70. minuty v početní výhodě po vyloučení Peška, narůstal. Bojovnost soupeře a skvělé zákroky brankáře Knoblocha však vyrovnání dokázaly zabránit. V úplném závěru šli do deseti i domácí, když Vondrášek za zákrok na unikajícího Matouška dostal červenou kartu.

Plzeň - Sparta 3:1

Už v prvním poločase vstřelili góly domácí Pavel Bucha, Zdeněk Ondrášek a Lukáš Hejda, těsně před koncem snížil Ladislav Krejčí mladší. Viktoria z třetí příčky ztrácí dva body na Spartu a tři body na Slavii. Letenští se západočeským rivalem v lize prohráli popáté za sebou a na vítězství v Plzni čekají už 11 utkání od srpna 2011.

Domácí otevřeli skóre už v sedmé minutě. Chybující obránce Plechatý při nepovedené rozehrávce našel Čermáka, který vyslal do úniku Buchu a plzeňský záložník přehodil vyběhnutého gólmana Nitu.

‚Buďme rádi, že vůbec můžeme hrát.‘ Fotbalovou ligu po měsíční pauze odstartoval zápas Brna v Jablonci

Číst článek

Západočeši kontrolovali hru, nepouštěli soupeře do šancí a ve 34. minutě zvýšili na 2:0. Nepokrytý Ondrášek se v šestnáctce prosadil tvrdým volejem po Limberského centru šajtlí.

Viktoria výtečnou první půli korunovala třetím gólem v nastaveném čase. Míč z rohového kopu propadl k Hejdovi a domácí obránce se zblízka ve skluzu trefil proti bývalému klubu. Sparta teprve potřetí v samostatné lize prohrála úvodní poločas tříbrankovým rozdílem, naposledy se to Pražanům stalo před 19 lety v Blšanech.

Plzeňští mohli zvýšit v 57. minutě, ale Kalvach z přímého kopu o kousek přestřelil. Za chvíli po další domácí standardce Kopic hlavičkoval do břevna.

Sparťané se dál hledali a vůbec neohrožovali brankáře Hrušku, první roh zahrávali až v 71. minutě. Krátce poté na druhé straně Nita vychytal Kopice.

Záložníka Viktorie ještě v závěru v pokutovém území fauloval střídající Hanousek, ale Nita nařízenou penaltu zneškodnil Buchovi. Až poté se do souvislejšího tlaku dostali sparťané. Karabcovu ránu vytáhnul Hruška, Plavšič trefil břevno a ve třetí minutě nastavení snížil přesnou střelou Ladislav Krejčí mladší.

Fantastický výkon od každého hráče na hřišti, zaslouženě tak porážíme Spartu po výsledku 3:1 👏👏👏

#fcvp #PLZSPA

20:11 – 08. 11. 2020

7 91

Slavia - Mladá Boleslav 1:0

Slavia nastoupila v podobné sestavě jako ve čtvrtek proti Nice, jen místo Lingra se do základu vrátil Nicolae Stanciu, který v Evropské lize chyběl kvůli narození potomka. Pražanům ale stále chybělo několik hráčů s koronavirem.

Slávisté v úvodu potvrzovali, že jsou rozehranější. V páté minutě si na kolmici naběhl Kuchta, který proti Nice dvakrát skóroval, ale brankáře Mikulce nepřekonal. Za dvě minuty už domácí vedli. Holeš vysunul Olayinku a ten brejk s přehledem zakončil k tyči. Nigerijský křídelník navázal na vítěznou trefu z nedávného duelu Evropské ligy s Leverkusenem (1:0).

Pražané dál diktovali tempo. Mladík Sima trefil z úhlu Mikulce, Olayinka v dalším úniku vypálil vedle a ve 33. minutě hostující brankář vytáhl Stanciuovu přízemní střelu.

Ve druhé půli se hostům podařilo hru vyrovnat a chvílemi měli herní převahu, do šancí se ale nedostávali. V 66. minutě mohl srovnat Škoda, jemuž na poslední chvíli zblokoval střelu z hranice penalty Ševčík.

Domácím pak pomohlo dvojí střídání a příchod Traorého s Lingrem. V 74. minutě Oscarovu přihrávku z úhlu před prázdnou branku odvrátil Tatajev a následně hlavičkoval mimo Lingr. Pražané už těsný náskok udrželi a Boleslav porazili výsledkem 1:0 potřetí za sebou.

⏲️ KONEC | Sešívaní poráží @FK Mladá Boleslav 1:0 díky gólu Petera Olayinky! Slávisté se tak do @FORTUNA:LIGA vrátili vítězně! 🔥 #slambl

17:57 – 08. 11. 2020

6 114

Karviná - Bohemians 2:1

V dresu Bohemians se poprvé představil bývalý reprezentační útočník Tomáš Necid, který do klubu přišel v říjnu po vypršení smlouvy v Haagu. Za něj odehrál poslední zápas před osmi měsíci. Zápas byl pro něj smolný, po jeho zásahu rukou se totiž kopala penalta, kterou proměnil Qose. Oba týmy hrály po více než měsíční pauze, kterou zapříčinila protikoronavirová opatření.

Karviná vstoupila do utkání velice aktivně. Už v osmé minutě poslal Herc z vlastní poloviny pas za obranu hostí, Bartošák se zbavil Hůlky, vnikl z levé strany do pokutového území a křížnou střelou levačkou zamířil přesně k tyči. Třicetiletý Bartošák vstřelil první gól za Karvinou od letního přestupu ze Zlína.

Ohlas v rodině to mělo velký, přiznal po debutu gólman Murin. Baníku vychytal v Příbrami čisté konto

Číst článek

Vyrovnání přišlo v 59. minutě se usídlili klokani před brankou soupeře a po rohovém kopu udeřili. Na centr Vaníčka si nejvýše vyskočil Hůlka a střelou k tyči překonal gólmana Neumana. O minutu později mohl skóre otočit Květ, z deseti metrů však mířil jen do boční sítě.

Aktivnější hosté však v 71. minutě utrpěli šok. Necid se při pokusu odvrátit centr hlavičkou nastřelil paži a sudí Julínek po konzultaci s videorozhodčím nařídil penaltu. Tu střelou do horního rohu brány proměnil Qose. Pražané v závěru vsadili vše na útok, víc než střelu střídajícího Hronka z dálky, se kterou si gólman poradil, si však nevypracovali.

F:L (PLATNÉ K 8. 11. 2020)
Tým Z V R P Skóre B
1. Slavia 7 6 1 0 20:2 19
2. Sparta 7 6 0 1 21:9 18
3. Plzeň 7 5 1 1 19:11 16
4. Olomouc 7 4 2 1 11:7 14
5. Liberec 7 4 1 2 12:7 13
6. Pardubice 7 4 1 2 8:6 13
7. Karviná 7 3 3 1 9:8 12
8. Jablonec 7 3 1 3 9:7 10
9. Zlín 7 3 0 4 10:11 9
10. Ostrava 7 2 2 3 10:7 8
11. Slovácko 6 2 2 2 5:6 8
12. Bohemians 1905 6 2 1 3 8:9 7
13. Teplice 7 2 0 5 9:15 6
14. Ml. Boleslav 7 1 2 4 6:12 5
15. Opava 7 1 2 4 6:12 5
16. Brno 7 1 1 5 6:17 4
17. Č. Budějovice 6 0 3 3 5:14 3
18. Příbram 6 0 1 5 3:17 1

7. kolo první fotbalové ligy:
FK Teplice - Slovan Liberec 1:2 (1:2)
Branky: 16. Trubač - 14. Kačaraba, 24. Pešek. Rozhodčí: Pechanec - Hrabovský, Ratajová - Denev (video). ŽK: Řezníček, Knapík - Pešek, Hromada, Nešický. ČK: 90.+1 Vondrášek - 70. Pešek. Bez diváků.

MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 2:1 (1:0)
Branky: 8. Bartošák, 72. Qose z pen. - 59. Hůlka. Rozhodčí: Julínek - Kotalík, Pečenka - Proske (video). ŽK: Šindelář, Twardzik, Neuman - Keita, Hůlka, Vaníček. Bez diváků.

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 1:0 (1:0)
Branka: 7. Olayinka. Rozhodčí: Rejžek - Paták, Kotík - Orel (video). ŽK: Oscar, Sima, Lingr (všichni Slavia). Bez diváků.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 3:1 (3:0)
Branky: 7. Bucha, 34. Ondrášek, 45.+1 Hejda - 90.+3 Ladislav Krejčí II. Rozhodčí: Franěk - Blažej, Kříž - Berka (video). ŽK: Čermák, Kalvach, Káčer - Plechatý, Ladislav Krejčí II, Sáček, Vindheim, Káčer. Bez diváků.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme