Plzeň vyhrála v Olomouci a vede neúplnou tabulku. Sparta neudržela dvougólové vedené v Teplicích

Fotbalisté Plzně po středečním debaklu 1:5 v Barceloně na úvod skupiny Ligy mistrů zvítězili v osmém kole první ligy v Olomouci 3:2. Stejným výsledkem zvítězila i Zbrojovka Brno ve Zlíně. Sparta ztratila v Teplicích dvougólový náskok a zaznamenala čtvrtou remízu v řadě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Holík a Tomáš Chorý

Libor Holík a Tomáš Chorý | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

Západočeští obhájci titulu vedou neúplnou tabulku o tři body před Slavií, která v neděli přivítá České Budějovice. Viktoria má navíc k dobru odložený domácí zápas s Brnem. Plzeň v lize vyhrála pošesté za sebou a vylepšila klubovou rekordní sérii v neporazitelnosti na 29 duelů nejvyšší soutěže. V příštím kole Viktoria přivítá ve šlágru Slavii. Olomouc doma v lize popáté za sebou nezvítězila a je dvanáctá.

Plzeň podlehla na úvod Ligy mistrů Barceloně na Camp Nou 1:5. Lewandowski dal hattrick

Číst článek

Hosté udělali v základní sestavě tři změny oproti středečnímu zápasu na barcelonském stadionu Camp Nou. Od začátku dostali šanci obránci Holík s Tijanim a záložník Jirka.

Plzeňští z první větší šance v 10. minutě otevřeli skóre. Po závaru v šestnáctce Havel předložil míč Chorému, který snadno trefil odkrytou branku. Olomoucký odchovanec se gestem omluvil domácím fanouškům.

Hanáci už za tři minuty odpověděli. Zmrzlého nepovedenou střelu zachytil v pokutovém území spoluhráč Chytil a přesným pokusem k zadní tyči překonal Staňka. Plzeňský brankář v lize inkasoval po třech čistých kontech a 329 minutách. Poté mohl favoritovi vrátit vedení Chorý, ale Trefil jeho střelu vykopl. Gólman Sigmy si o chvíli později poradil i s pokusem Havla.

Ve 34. minutě už Viktoria znovu vedla. Sudí Radina po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru odhalil, že Pokorný v šestnáctce stáhnul za dres Chorého a ten z penalty nezaváhal. Sedmadvacetiletý útočník si v sezoně nejvyšší soutěže polepšil na tři góly, čímž dotáhl nejlepšího týmového střelce Mosqueru. Chorý poprvé v ligové kariéře v jednom utkání skóroval dvakrát.

Penaltový zákrok

Olomoučtí před pauzou marně požadovali pokutový kop za ruku Jirky. V nastavení první půle ještě Staněk zneškodnil Spáčilův přímý kop. Ofenzivní utkání na Andrově stadionu pokračovalo i po změně stran. Krátce po pauze mohl Chorý zkompletovat hattrick, ale po úniku Vlkanovy zakončil o kousek vedle.

Jirkova ruka

V 65. minutě srovnal Chytil zblízka po ideálním přihrávce od střídajícího Matouška a v ligovém ročníku si polepšil na čtyři branky. Na druhé straně Vlkanova trefil tyč a zblízka selhal dorážející Havel. Reprezentační bek si spravil náladu v 68. minutě, kdy po několika odrazech v šestnáctce napálil míč sítě. Havel v ligovém ročníku zaznamenal druhou branku.

Vítězný gól Havla

Hanáci si v závěru vytvořili místy silný tlak. Pernica tečoval Růskovu ránu na tyč a Chytilovi nedovolil završit hattrick Staněk dalším výtečným zákrokem. V závěru už Viktoria těsný náskok udržela a s Olomoucí neprohrála v 17. ligovém utkání po sobě.

Sparta ztratila dvougólový náskok

Fotbalisté Sparty v osmém kole první ligy neudrželi dvougólový náskok a jen remizovali v Teplicích 2:2. Skóre otevřel ve 12. minutě premiérovou brankou v české nejvyšší soutěži Jakub Jankto a ve 40. minutě zvýšil nejlepší střelec Pražanů Tomáš Čvančara. Domácí ale ve 42. minutě snížili zásluhou Abdallaha Gninga a v 83. minutě senegalský útočník druhou trefou srovnal.

Sparťané v lize počtvrté za sebou remizovali a z třetího místa neúplné tabulky ztrácejí na vedoucí Plzeň už šest bodů. Viktoria má navíc utkání k dobru. Tepličtí dokázali doma po Plzni remizovat 2:2 i s dalším velkým favoritem, potřetí z posledních čtyř kol bodovali a posunuli se na devátou pozici.

Jsou to ztracené dva body, mrzí trenéra Slovácka nerozhodný výsledek utkání s Partizanem Bělehrad

Číst článek

Sparťanský trenér Priske udělal jednu změnu v základní sestavě oproti minulému kolu a domácí bezbrankové remíze se Zlínem. Místo dosavadní brankářské jedničky Holce postavil mezi tyče k ligové premiéře gólmana reprezentační jednadvacítky Kováře, jehož hostování z Manchesteru United oznámili Letenští teprve v pátek. Teplický kouč Jarošík nahradil ve středu pole Kříšťana Juklem, jenž před týdnem pomohl asistencí na vítěznou branku k výhře 3:2 nad Jabloncem.

Jako první zahrozil obstřelem na zadní tyč Jankto, který těsně minul Muchovu bránu. Napodruhé z podobné pozice už se reprezentační záložník nezmýlil. V 12. minutě prodloužil Kuchta z prvního dotyku míč za obranu a Jankto dokončil gólovou spolupráci dvou letních sparťanských posil.

Domácí mohli odpovědět vzápětí, když po Kovářově "žlutém" faulu na Gninga před pokutovým územím vypálil z přímého kopu Kučera, jeho tečovaná střela ale proletěla metr nad břevnem. Další velkou šanci neproměnil Hybš. Severočeši ale nakonec místo vyrovnávací branky jako už poněkolikáté v sezoně nezvládli standardní situaci. Höjerův rohový kop si ve 40. minutě našel ve vápně Čvančara a hlavou vstřelil čtvrtý gól v ligové sezoně.

V ofenzivním prvním poločase se nakonec prosadily oba celky. Fila hlavou sklepl Hyčkův centr na Gninga a senegalský útočník ve 42. minutě prodloužil stejným způsobem míč do sítě. Gning brankou navázal na výkon z minulého týdne, kdy si připsal gól a asistenci.

Vysoké tempo pokračovalo před největší teplickou návštěvou sezony i po pauze, více než 10 tisíc diváků už ale nevidělo tolik gólových příležitostí jako v úvodním dějství. Po hodině hry si připsal první vážnější zákrok Kovář, jenž byl včas na zemi po křižné ráně střídajícího Žáka. Na druhé straně mohl přidat svůj druhý gól Jankto, v ideální pozici ale netrefil prostor mezi tyčemi.

V 83. minutě přišel další velký Gningův moment. Po obrovské chybě ve sparťanské rozehrávce se domácí útočník šikovně obtočil kolem stopera Zeleného a střelou na přední tyč zařídil Severočechům cenný bod. Třiadvacetiletý Senegalec má v lize bilanci čtyř gólů v osmi utkáních.

Gól na 2:2

Hosté mohli skóre zvrátit na svou stranu v úplném závěru, Höjera ale včasným vyběhnutím vychytal Mucha a po následném roku vytáhl teplický gólman ještě lepší zákrok proti Pavelkovi. Teplice bodovaly se Spartou po pěti zápasech. Trápící se Pražané získali v úvodních osmi kolech jen 13 bodů, za posledních 16 let měli horší bilanci jen v sezoně 2019/20 (11 bodů).

Zbrojovka vyhrála ve Zlíně

Fotbalisté Brna zvítězili v 8. kole první ligy ve Zlíně 3:2. Skóre otevřel v 19. minutě Jakub Řezníček, který krátce po pauze zvýšil z penalty. Pak si dal vlastní gól domácí Joss Didiba. V závěru zkorigovali stav Jakub Janetzký a střídající Youba Dramé. Brněnský nováček vyhrál i třetí venkovní zápas ligové sezony a poskočil na čtvrté místo neúplné tabulky. Zbrojovka má navíc k dobru utkání v Plzni. Zlín po čtyřech kolech nebodoval a je třináctý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme