Z finanční krize se zrodil mistr. Lille zažilo pohádkovou sezonu v době pandemie

Fanoušci francouzské Ligue 1 sledovali o víkendu napínavý finiš ročníku 2020/2021. O titul na dálku bojovaly týmy Paris Saint-Germain a LOSC Lille. Díky výhře nad Angers se po deseti letech stal ligovým mistrem nakonec právě druhý jmenovaný tým. Cesta za trofejí však letos byla trnitější než v jiných letech. Francouzský fotbal se totiž zmítá ve finanční krizi, a proto se dá úspěch Lille považovat za malý zázrak.

Lille (Francie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Lille slaví titul

Hráči Lille slaví titul | Foto: AP, Lewis Jolly | Zdroj: ČTK / AP

Rozhodčí zapískal do píšťalky a mezi hráči v červených dresech propukly oslavy. Nebývale dramatický boj o titul skončil a z trofeje se nakonec překvapivě radují fotbalisté Lille. Takovou situaci si přitom na začátku ročníku nedokázali představit ani ti nejvěrnější příznivci týmu „Les Dogues“.

Lille přerušilo ve Francii nadvládu PSG a slaví první ligový titul po deseti letech

Číst článek

Nerovná startovní čára

Když koronavirová pandemie minulý březen zastavila téměř veškerý světový sport, fotbalové soutěže stály před těžkou otázkou. Zrušit, či nezrušit? Většina evropských zemí udělala vše pro to, aby se po nucené pauze mohly v červnu ligy dohrát, ale v Nizozemsku a Francii zvolili konzervativnější řešení, ukončili ročníky předčasně a jmenovali mistra a sestupující.

Zde přišla pro mnohé kluby první finanční rána. Ligue 1 se kapitulací na dohrání ročníku musela vzdát i velké části peněz, které jdou klubům z televizních práv. Francouzský hegemon Paris Saint-Germain vládne nebývalými finančními prostředky, zbytek týmů ale žije z prodeje hráčů, televizních práv a příjmů od fanoušků. Rozdíl mezi bohatou Paříží a zbytkem ligy se tak ještě před létem rozšířil. Startovní čára byla pokřivena a PSG s elitními světovými hvězdami v kádru před sebou mělo na papíře velmi jednoduchou obhajobu titulu.

Nejdražší prodeje Lille v posledních 5 letech

1. Nicolas Pépé (Arsenal, €80 milionů)

2. Victor Osimhen (Neapol, €70m)

3. Rafael Leão (AC Milán, €29,5m)

4. Gabriel (Arsenal, €26m)

5. Thiago Mendes (Lyon, €22m)

(zdroj: transfermarkt.com)

Lille se v době přerušení ligy nacházelo na 4. místě, bod od příček zaručující Ligu mistrů. Kromě peněz z televizních práv tak přišlo i o šanci sáhnout si na finanční prémie za postup do milionářské soutěže a muselo se smířit s Evropskou ligou.

Přešlap jménem Mediapro

LFP (řídicí orgán francouzských ligových soutěží) měla před startem ročníku 2020/2021 plán, jak klubům ztracené příjmy do jisté míry vynahradit. Podepsala lukrativní kontrakt se španělskou firmou Mediapro, která se zavázala během čtyř let zaplatit za 80 % televizních přenosů téměř 3 miliardy eur. 20 % šlo bývalému vysílateli Canal+. Tento obchod se brzy ukázal jako velmi naivní.

Vysílatel Mediapro zaplatil první splátku 155 milionů eur v srpnu, další platit odmítl. Situace dospěla k soudu, Mediapro muselo doplatit dalších 90 milionů eur, ale tím jeho závazky končily. LFP se musela potupně vrátit ke Canal+ (samozřejmě že za o dost menší peníze než dostávala předtím) a kluby, kterým byly slíbeny pohádkové příjmy z televizních práv, zůstaly s ohromnými dírami v rozpočtech.

Nárůst dluhů

To samozřejmě poznamenalo i tak dobře sportovně vedený klub jako Lille. Klub ze severu Francie v posledních letech těžil ze schopností sportovního ředitele Luíse Campose vyskautovat, získat a následně výhodně prodat hráče. Zároveň našel i účelný herní projev pod taktovkou Christopha Galtiera.

Trenér Lille Christophe Galtier | Foto: AP Photo, Lewis Jolly | Zdroj: ČTK / AP

Pandemie však přišla v tu nejhorší možnou chvíli. Obří stadion s kapacitou 50 000 fanoušků, který se ani předtím nedařilo naplnit, zel prázdnotou, relativně štědré kontrakty hráčů navíc způsobovaly, že Lille rychle ztrácelo peníze. A to i přes astronomické částky, které klub v létě získal prodejem Gabriela do Arsenalu a Victora Osimhena do Neapole. Situace vyvrcholila v prosinci, kdy věřitelům JP Morgan a Elliot Management došla trpělivost s majitelem klubu Gérardem Lópesem a donutili ho klub prodat.

Úspěchy na hřišti

Zatímco za oponou zuřila bouře a kupily se finanční problémy, výkony hráčů na hřišti to neovlivnilo. Duo Galtier a Campos dokázalo jako každé léto poskládat výborný mix mladých i zkušených hráčů, kterým vyhovuje herní systém Lille. V obraně dominuje 37letý stoper José Fonte, kterého doplňuje 21letý talent Sven Botman. Útočné duo zase tvoří turecký veterán Burak Yilmaz a mladá kanadská hvězda Jonathan David. Konzervativní formaci 4-4-2 už tak často nevídáme, ale v Galtierově podání poskytuje týmu rámec pro atraktivní a rychlý fotbal.

O tom se mohla přesvědčit i pražská Sparta, která v Evropské lize s Lille oba zápasy ve skupině prohrála. Lille se nakonec se soutěží loučilo už po prvním vyřazovacím kole, znatelně líp to „Les Dogues“ šlo v domácí soutěži. Obrana inkasovala jen sporadicky, v obou zápasech s PSG udržela nulu a duo Yilmaz – David nastřílelo dohromady 29 gólů. Galtierovi svěřenci nakonec využili zdravotních problémů a náročného programu svých pařížských konkurentů a v posledním kole zdvihli nad hlavu svou vysněnou trofej.

Pohádka o tom, jak klub ve finančním rozkladu překonal v lize superhvězdy za miliardy, byla u konce. Realita je bohužel taková, že se na úspěch bude jen těžko navazovat. Klub je stále v dluzích a musí prodávat. Po Botmanovi už se shání nejeden manažer z Premier League, brankář Mike Maignan je zase už jednou nohou v AC Milán. 

Trenér Galtier odchází, jeho kroky pravděpodobně zamíří do Nice, zatímco sportovní ředitel Campos přestal s klubem spolupracovat už po prosincové vlastnické rošádě. Otázka, jak bez těchto dvou dokáže vedení efektivně nahradit své opory, může mnoho fanoušků Lille znervózňovat. Nyní by ale měli mít jiné starosti, i kdyby měl David porážet Goliáše jen jednou za deset let, je to důvod k velkým oslavám.

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme