Casillas po infarktu nastupuje do přípravy Porta. Kardiolog doporučuje umístit poblíž defibrilátor

Jeden z nejúspěšnějších fotbalových brankářů Iker Casillas vyvrací spekulace o konci kariéry. Dva měsíce po prodělaném infarktu se trojnásobný vítěz Ligy mistrů objevil v tréninkovém centru Porta a s celým týmem zahájil přípravu na nadcházející sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Porto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový brankář Iker Casillas

Fotbalový brankář Iker Casillas | Foto: Rafael Marchante | Zdroj: Reuters

„Nevím, co se v budoucnu stane, ale nejdůležitější je, že tady teď před vámi mohu stát a sdělit vám, že se cítím lépe,“ říkal Iker Casillas novinářům, když ho před dvěma měsíci propustili z nemocnice. A cítil se očividně tak dobře, že se teď opět vrací do tréninkového režimu. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Casillas po infarktu nastupuje do přípravy Porta. Kardiolog doporučuje umístit poblíž defibrilátor

Podle kardiologa Otakara Malého jde ale o nebývale brzký návrat. „Optimální doba tak, aby byl člověk rozcvičený, jsou tři měsíce. Jsou tam velká rozmezí. Někdo třeba nemůže ani za půl roku. Pokud ale mluvíme o průměru, tak by za tři měsíce už měl být schopný,“ přiblížil Radiožurnálu.

Když 38letého Casillase propustili z nemocnice, spekulovalo se, že ukončí kariéru. Navíc u lidí, kteří infarkt prodělali, hrozí nebezpečí další srdeční příhody.

Infarkt na tréninku. Gólman Porta Iker Casillas je v nemocnici

Číst článek

„Samotná skutečnost, že ten infarkt dostal v mladém věku, znamená, že se v těle něco geneticky nebo metabolicky hromadí,“ myslí si kardiolog Otakar Malý. Casillas ale, zdá se, chce pokračovat.

Na jeho twitterovém účtu proto teď visí jeho fotografie s dalšími spoluhráči z Porta a popiskem „Zpátky do práce. Den první“. Během tréninku by ale měl dodržovat několik pravidel.

„V centru, kde se pohybuje, by měl být defibrilátor. Ten dokáže v 80 % dokázat zachránit život člověka. Musí ale být na dosah nejdéle do pěti minut. Prakticky bych trval na tom, aby byl doktor při něm,“ říká Otakar Malý.

Iker Casillas strávil většinu své úspěšné fotbalové kariéry v Realu Madrid, za Porto chytá od roku 2015.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme