Stadion Diega Maradony? Neapolští kněží se bouří, v názvu chtějí ponechat jméno světce

Jak připomněly uplynulé dny, nedávno zesnulý Diego Maradona byl mnohými fanoušky považován za nejlepšího hráče historie, doslova fotbalového boha. A to nejen stoupenci církve nesoucí jméno argentinského idolu. Hold mu vzdávají také v Neapoli, kde zažil na stadionu San Paolo nejlepší roky kariéry a teď po něm chtějí místní fotbalový chrám pojmenovat. To se ale nelíbí zástupcům jiné církve – té katolické.

Tento článek je více než rok starý.

Neapol Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion San Paolo v Neapoli se po smrti Diega Maradony proměnil v pietní místo

Stadion San Paolo v Neapoli se po smrti Diega Maradony proměnil v pietní místo | Foto: IPA | Zdroj: Reuters

Maradona si v Neapoli vybudoval výjimečný status. Barvy Partenopei oblékal mezi lety 1984 až 1991 a s do té doby průměrným celkem vyhrál dvakrát italský titul. A nejen to. Pro občany Neapole pomohl vybojovat i bitvu chudého jihu proti bohatému severu zastoupeného dvěma milánskými velkokluby nebo Juventusem Turín.

Nejpamátnější Maradonovy kousky: úprk před faulujícími soupeři, ‚boží‘ ruka a vypjatý rozstřel

Číst článek

I proto starosta města Luigi de Magistris vyhlásil den po Maradonově úmrtí, že na jeho počest přejmenuje stadion San Paolo (svatého Pavla). Neapolští kněží jsou ale proti, jak uvedl server Football-Italia.net s odkazem na deník Il Mattino.

„Stadion San Paolo by měl být pojmenován podle světce, který nám přinesl Ježíšovo učení,“ píše se v dopise podepsaném několika kněžími a adresovaném neapolskému arcibiskupovi Crescenziu Sepemu, jehož žádají duchovní o podporu.

„S veškerou pokorou cítíme povinnost vás o to požádat. Bylo by v pořádku přistoupit ke kompromisu a pojmenovat stadion San Paolo-Maradona, podobně jako je v Miláně San Siro-Meazza,“ stojí v dopise.

Právě největší stadion v Itálii používá dvojí název, který akcentuje jméno slavného fotbalisty i světce. Fanoušci Interu chodí na domácí zápasy na stadion Giuseppe Meazzy, zatímco příznivci AC Milán na San Siro.

Itálie patří k nejvíce nábožensky založeným státům v Evropě. Podle průzkumu Pew Research Center se téměř 81 procent obyvatel hlásí ke katolické církvi, pouze 13 procent jsou úplní ateisté.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme