Exodus hvězd, absence favoritů a nestárnoucí Ibrahimovič. Startuje nový ročník italské Serie A

Jako poslední z velkých evropských fotbalových soutěží startuje italská Serie A. Ligu úřadujících mistrů Evropy poznamenaly v létě odchody velkých hvězd a situace na špici tabulky slibuje nejzajímavější podívanou za poslední roky. Mezi největší osobnosti ligy bude patřit střelec Juventusu Cristiano Ronaldo či téměř čtyřicetiletý Zlatan Ibrahimovic z AC Milan.

Tento článek je více než rok starý.

Řím (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatan Ibrahimovič

Zlatan Ibrahimovič | Zdroj: Reuters

Inter Milán v loňské sezoně překazil Juventusu šanci na zisk desátého titulu v řadě.

Turínští, které vedl trenérsky nezkušený Andrea Pirlo, nakonec byli rádi za kvalifikaci do Ligy mistrů, když v závěru sezony těsně proklouzli na 4. místo.

Nejdražší maďarský fotbalista Szoboszlai se po dlouhém zranění uvedl v Lipsku dvěma góly

Číst článek

Bez favorita

Zní to jako klišé, které provází na začátku sezony mnohé fotbalové soutěže, ale v Itálii letos jednoznačně platí, že tipnout hlavního kandidáta na titul bude složité.

Po loňském propadáku cítí ostatní týmy, že Juventus je zranitelnější než kdy dřív. Proto se k Bianconeri vrátil veleúspěšný kouč Allegri, který s týmem v minulosti šestkrát vyhrál italskou ligu a dvakrát se dostal do finále Ligy mistrů. V Turíně navíc stále zůstává i Cristiano Ronaldo, který se chystá překonat metu sta vstřelených gólů v Serii A.

Na nejvyšší příčky dále pomýšlí hned řada klubů. Zatímco Inter Milán, který ve finanční tísni prodal své největší opory, zřejmě svou loňskou skvostnou jízdu nezopakuje, jeho rival AC by se rád na výsluní vrátil. V dost možná poslední sezoně v kariéře mu k tomu bude pomáhat brzy čtyřicetiletý Zlatan Ibrahimovič.

Svou roli v týmu už švédský útočník bere jako roli mentora. „Vždy jsem byl zvyklý hrát s velkými šampiony, kteří vyhráli vše, co se dá. Teď je situace jiná. Líbí se mi projekt tohoto mladého týmu, musím na sebe brát více zodpovědnosti,“ prozradil Ibrahimovič v rozhovoru pro klubovou televizi.

Zlatan Ibrahimovič se připravuje na novou sezonu

Nesmí se ale zapomínat ani na Atalantu, která poslední roky udivuje Evropu atraktivním fotbalem. Neapol pod vedením Luciana Spalettiho může překvapit, stejně tak AS Řím pod věhlasným trenérem Josém Mourinhem. Boj o prvních šest příček tak slibuje skvělou podívanou.

Odchody hvězd

Pro fanoušky italského fotbalu bylo přestupové období jistě zklamáním, ligu totiž opustilo velké množství hvězd. 

V Serii A už nebude k vidění brankářské řemeslo nejlepšího hráče Eura Gianluigiho Donnarummy, který odešel do PSG. Nejlepší střelec loňské sezony Romelu Lukaku přestoupil za astronomických 115 milionů eur do Chelsea a Inter opustil i rychlý bek Achraf Hakimi. Fanouškům bude scházet také nejlepší obránce minulého ročníku Cristian Romero, který vyměnil Atalantu za Tottenham.

Kluby v Itálii obchodovaly převážně mezi sebou. Zbrusu novou tváří na Apeninském poloostrově se ale stal například anglický útočník Tammy Abraham, který posílil Mourinhův Řím. Dalším známým jménem z Premier League je Olivier Giroud, vysoký Francouz vyztužil útok AC Milán.

Tammy Abraham a José Mourinho

Československá stopa

Italská Serie A byla vždy vyhledávanou destinací českých i slovenských hráčů. Po odchodu Jakuba Jankta do Španělska bude pozornost českých fanoušků poutat především Antonín Barák, který zažil loni s Hellasem povedenou sezonu a pod novým trenérem Eusebiem di Francesem ho čeká další výzva. V kádru Atalanty je také mladý obránce David Heidenreich.

Přestup potvrzen. Jankto po šesti letech opouští Itálii, zahraje si za španělské Getafe

Číst článek

Slovenská stopa je v Itálii mnohem zřetelnější. Stoper Milan Škriniar je dlouhodobou oporou Interu, Stanislav Lobotka zabojuje o své místo v záloze Neapole, v Sassuolu se bude chtít ukázat Lukáš Haraslín a v dresu nováčka ligy Salernitany uvidíme obránce Norberta Gyömbéra.

Serie A začíná v sobotu 21. srpna. Úvodními zápasy nového ročníku je souboj Interu s Janovem a Verony se Sassuolem, oba začínají v 18.30.

Antonín Barák v dresu Hellas Verona

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme