Měli jsme strach, radši bych kopal penaltu na mistrovství světa, vzpomíná Hašek na listopad 1989

Raději by prý kopal rozhodující penaltu ve finále mistrovství světa. Jenže místo toho kapitán fotbalové reprezentace Ivan Hašek v listopadu 1989 řečnil před zaplněným Václavským náměstím.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový trenér Ivan Hašek

Fotbalový trenér Ivan Hašek | Zdroj: Profimedia

Do událostí listopadu 1989 se kromě studentů nebo herců zapojili také fotbalisté. Nejviditelnějším z nich byl kapitán československé reprezentace a pražské Sparty Ivan Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si projev Ivana Haška, který pronesl v roce 1989 na Václavském náměstí

„Krve by se ve mně nedořezal, protože tam už bylo hodně lidí. Neměl jsem nic připraveného, chodil jsem zvonit klíčema na Václavák každý den. V tu chvíli se ozvalo z rozhlasu, aby lidi udělali místo, ať se můžu dostat nahoru na Melantrich,“ vzpomíná Hašek, co předcházelo jeho projevu.

Jako kapitán pražské Sparty tehdy vedl delegaci hráčů letenského klubu a Dukly, kteří oznámili tehdejšímu šéfovi fotbalového svazu Rudolfu Kockovi, že na podporu generální stávky nenastoupí do vzájemného ligového zápasu. Svaz pak odložil celé kolo nejvyšší soutěže.

Bylo to, jako když se člověk probudí ze snu, vzpomíná bývalý fotbalista Knoflíček na návrat z emigrace

Číst článek

„Když jsem přišel nahoru, pan Havel říkal, aby se rozhoupali i ti chlapi v hospodách, co sedí a koukají na fotbal. Šel jsem jako první na řadu a musím říct, že bych radši kopal rozhodující penaltu ve finále mistrovství světa,“ vzpomíná na svůj projev dnes šestapadesátiletý Hašek.

„Samozřejmě jsme měli strach, já už měl v té době dvě malé děti. Na druhou stranu, když už se něčeho ve sportu snažíte dosáhnout a někde vyniknout, tak nemůžete zůstat stranou. Musíte mít názor a musíte ho říct,“ dodal Hašek ke svému projevu z Václavského náměstí, který pronesl 24. listopadu.

Jan Suchan, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme