Mourinho se ve Španělsku vyhne vězení za daňové úniky, zaplatí ale pokutu 2 miliony eur

Fotbalový trenér José Mourinho přiznal vinu za daňové úniky ve Španělsku a u soudu v Madridu v úterý akceptoval roční trest odnětí svobody. Do vězení však portugalský kouč nepůjde a podle dříve vyjednané dohody pouze zaplatí pokutu dva miliony eur (asi 51,4 milionu korun).

Tento článek je více než rok starý.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér José Mourinho

José Mourinho. | Zdroj: Reuters

Mourinho už v květnu přiznal, že během působení v Realu Madrid v letech 2011 a 2012 nezdanil příjmy z prodeje osobnostních práv ve výši 3,3 milionu eur (asi 85 milionů korun). Slavný trenér se vyhne vězení, protože podle španělských zákonů si odsouzení lidé s dosud čistým rejstříkem mohou tresty za nenásilné činy do dvou let odpykat na svobodě.

Podmínka a pokuta ve výši téměř 19 milionů eur. Ronaldo pyká za daňové úniky

Číst článek

Šestapadesátiletý Mourinho není první fotbalovou osobností potrestanou za daňové úniky ve Španělsku. Podmínku a pokutu dostal například portugalský útočník Juventusu Turín Cristiano Ronaldo, který musel zaplatit 18,8 milionu eur (zhruba 481 milionů korun).

Potrestáni byli i Ronaldovi bývalí spoluhráči a Mourinhovi bývalí svěřenci z Realu Chorvat Luka Modrič a Brazilec Marcelo. Před třemi lety byl za daňové úniky odsouzen na 21 měsíců také Argentinec Lionel Messi z Barcelony.

Mourinho se proslavil na lavičce Porta, se kterým vyhrál v roce 2004 Ligu mistrů. Pak trénoval Chelsea, Inter Milán, Real Madrid, znovu Chelsea a naposledy Manchester United, kde skončil po dvou letech loni v prosinci. Celkem má na svém kontě dva tituly z Ligy mistrů, dva z Evropské ligy, tři z anglické Premier League, dva z italské Serie A a jeden ze španělské nejvyšší soutěže.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme