Guardiola, stroj na tituly. Katalánský trenér vyhrál ligu sedmkrát za devět sezon

Ve fotbale aktuálně není úspěšnějšího trenéra. Katalánec Josep Guardiola získal titul ve třetí velké ligové soutěži, kde trénoval, naposledy v anglickém Manchesteru City. Jen prestižní Ligu mistrů ovládl naposledy před sedmi lety ještě jako kouč Barcelony.

Tento článek je více než rok starý.

Manchester Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola | Foto: David Klein | Zdroj: Reuters

Místo aby sledoval porážku rivalů z Manchesteru United s West Bromwichem, radši šel na golf. Svůj první titul z Premier League by radši oslavil po domácím zápase o nadcházejícím víkendu. Jenže po překvapení na Old Trafford mají Citizens nedostižný náskok už pět kol před cílem.

Manchester City má pět kol před koncem jistý zisk titulu v Premier League

Číst článek

Ze 33 zápasů letošního ročníku Premier League vyhrál bohatý klub s majiteli z blízkého východu už 28 a další ještě může přidat.

Josep Guardiola odrazil kritiku po prvním roce bez velké trofeje a získal celkově sedmý ligový titul, po Primera Division a Bundeslize se nově může pyšnit i ovládnutím anglické nejvyšší soutěže.

Barcelona...

I přes úspěchy za hranicemi Katalánska zůstává Josep Guardiola především ikonou Barcelony. Aby ne, strávil v ní většinu svého fotbalového života. Za třetí tým Barcy nastoupil poprvé v šestnácti letech, za áčko o dva roky později.

Josep Guardiola

*18. ledna 1971

Hráčské úspěchy:

Vítěz PMEZ 1992, Barcelona

Zlatá olympijská medaile, 1992, Španělsko

Dvojnásobný vítěz Superpoháru 1992, 1997, Barcelona

Šestinásobný vítěz Primera División, Barcelona

Trenérské úspěchy:

Dvojnásobný vítěz Ligy mistrů, 2009, 2011, Barcelona

Trojnásobný vítěz Superpoháru UEFA, 2009 a 2011 Barcelona, 2013 Bayern

Trojnásobný vítěz MS klubů 2009 a 2011 Barcelona, 2013 Bayern

Trojnásobný vítěz Primera División, 2009, 2010, 2011, Barcelona

Trojnásobný vítěz Bundesligy, 2014, 2015, 2016

Vítěz Premier League 2018, Manchester City.

„Od jeho debutu pocítili všichni ve hře Barçy výrazné změny. Jeho inteligence a schopnosti způsobily, že zůstal vůdčí osobností svého milovaného klubu,“ řekl o něm legendární Eusébio. Vyznačoval se perfektním přehledem a díky výjimečné technice patřil k hlavním tvůrcům hry. V roce 1997 převzal od José Bakera kapitánskou pásku.

Celkem za Barcelonu odehrál do roku 2001 379 zápasů, vstřelil sice „jen“ šest gólů, jenže díky svému hernímu stylu a nasazení odcházel jako oblíbenec Camp Nou.

Odešel do Itálie, v Brescii si zahrál s Robertem Baggiem, ale působení v Serii A se příliš nepovedlo, dokonce dostal měsíční trest za doping. Odešel do klubu Al-Ahlí a hráčskou kariéru definitivně zakončil v Mexiku.

... a zase Barcelona

Jako trenér nemohl začít jinde než v Katalánsku. S béčkem Barcelony nejdřív vyhrál třetí španělskou ligu. První tým byl v té době v krizi, která vyvrcholila odvoláním Franka Rijkaarda. Jako o nástupci se spekulovalo José Mourinhovi, ale přednost dostal Guardiola a odstartoval zlatou éru. Z týmu sice odešly hvězdy Ronaldinho, Deco nebo Zambrotta, ale přišly trofeje. Tři vítězství v řadě v Primera División, dva triumfy v Lize mistrů, tituly v domácím poháru, Superpoháru, MS klubů…

Barcelona mezi roky 2008 a 2012 ničila soupeře stylem založeným na držení míče a krátkých přihrávkách, vžil se pro něj název „tiki-taka“. „Nenávidím tiki-taku. Jenže držení míče je jen nástroj, kterým organizuješ svoji hru a vyvoláš dezorganizaci ve hře soupeře. Kdyby neexistovalo těch třeba patnáct přihrávek, dobrý přechod z obrany do útoku je nemožný,“ vysvětlil v knize Herr Pep.

Bayern. 'Tady bych dovedl pracovat'

V poslední sezoně se Barceloně tolik nedařilo a Guardiola oznámil, že odejde, o půl roku později podepsal smlouvu s Bayernem Mnichov s nástupem od sezony 2013/2014. Angažmá se ale začalo rýsovat dříve. Už v roce 2011 měl po přípravném turnaji v Mnichově prohlásit „No, dovedl bych si představit pracovat tady.“ Slyšeli ho šéfové Bayernu Uli Hoeness a Karl-Heinz Rumenigge. Vystřídal Juppa Heynckese.

Bavorský velkoklub byl zvyklý na typicky německý styl s neprostupným středem zálohy, Hynckes s ním dokonce v předchozí sezoně vyhrál treble. Tiki-taka s Bayernem hrát nešla, přesto Guardiola taktiku změnil k obrazu svému. I Bavoři spoléhali na výraznou převahu v držení míče, klíčovou roli hráli krajní obránci, „falešný stoper“ Manuel Neuer v brance, hvězdný Arjen Robben a vysoké napadání, kterým Guardiola nutil soupeře k chybám.

Ve třech letech Guardiolova působení Bayern vždy vyhrál titul, dvakrát domácí pohár. Vyhýbal se mu pouze úspěch v Lize mistrů, německý mistr třikrát za sebou vypadl v semifinále.

V kabině Bayernu | Foto: Alexander Hassenstein | Zdroj: Reuters

Konec internetu na poradách Citizens

V Německu mu končila smlouva a už dlouho dopředu oznámil, že ji neprodlouží. Další výzvou byla Anglie, Manchester City. Dlouho až druhý nejoblíbenější klub v Manchesteru hrající ligu v kolébce fotbalu s rychle se měnícím, ale stále jiným herním stylem.

I Manchesteru nastolil pevný řád. Hráčům při týmových poradách zakázal internet. „Nemáme ani 3G síť,“ prozradil obránce Pablo Zabaleta. „Odteď musíme komunikovat pouze mezi sebou,“ dodal. Kouč utužoval tým nařízením společných snídaní, obědů i večeří. Před zápasy zato hráči mohli trávit čas se svými rodinami.

Citizens hned vyhráli desetkrát za sebou, ale titulem sezona neskončila, Manchester skončil až třetí. Druhá sezona už vyšla podstatně lépe. Trenér sice odepsal oblíbeného gólmana Harta a nepovedlo se mu angažmá Brava, až Brazilec Ederson se stal tou správnou jedničkou, která City dovedla k titulu.

Během deseti let své trenérské kariéry v elitních soutěžích trénoval Josep Guardiola devět sezon, v sedmi z nich získal titul. Jen na pohár pro vítěze Ligy mistrů čeká od roku 2011. Další příležitost bude mít v příštím ročníku.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme