České kluby se můžou radovat z vypadnutí Basileje, v Evropě budou mít nadále pět zástupců

Český klubový fotbal bude mít i v sezoně 2021/22 v evropských pohárech pět zástupců. Tuzemské týmy získaly definitivní jistotu po úterním vyřazení posledního švýcarského celku v končícím ročníku soutěží UEFA Basileje, která ve čtvrtfinále Evropské ligy prohrála s Šachtarem Doněck 1:4. České kluby i díky tomu udržely v žebříčku národních koeficientů UEFA 15. místo, které jako poslední znamená pět účastníků v pohárech.

Nyon (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Slavie Praha

Hráči Slavie Praha | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

České týmy v končící sezoně evropských pohárů, které v březnu skoro na pět měsíců přerušila pandemie nového koronaviru, získaly jen 2,5 bodu a zažily nejhorší ročník za posledních 11 let. V základní skupině hrála na podzim jen mistrovská Slavia Praha a poprvé od sezony 2014/15 neměl tuzemský fotbal zástupce v jarní části.

Sparta má na dosah skupinu Evropské ligy, pomohly jí postupy Šachtaru Doněck a Sevilly do semifinále

Číst článek

Lépe si vedly například Lucembursko, Arménie či Ázerbájdžán. I tak se nakonec Česko v žebříčku propadne z výchozí 13. pozice před sezonou jen o dvě místa, protože v úterý byl vyřazen poslední zástupce ze všech pronásledovatelů. Před šestnáctým Kyprem udržely tuzemské kluby náskok 0,55 bodu a před sedmnáctým Švýcarskem pak 0,9 bodu.

I v přespříští sezoně 2021/22 tak stejně jako doposud vyšle Česko do pohárů pět zástupců. Mistr a vicemistr za pár dní začínajícího prvoligového ročníku si jako letos zahrají kvalifikaci Ligy mistrů, vítěze domácího poháru čeká kvalifikace Evropské ligy a třetí a čtvrtý tým konečné ligové tabulky pak předkolo nové soutěže, která odstartuje příští rok pod názvem Evropská konfederační liga.

V nyní začínající sezoně 2020/21 už české kluby mají pět míst zaručených. V pohárech se představí obhájce titulu Slavia, Plzeň, která začne nejdříve, Sparta, Jablonec a Liberec. Sparta by měla na základě složení semifinálových dvojic tohoto ročníku EL hrát přímo ve skupině Evropské ligy.

V novém ročníku se bude hrát o nasazení do sezony 2022/23 a Česko se podle propočtů před startem začínající sezony propadlo až na 20. místo, které znamená jen čtyři zástupce v pohárech. Pouze mistr by si zahrál kvalifikaci Ligy mistrů, další tři celky by čekalo předkolo konfederační ligy. Propad způsobil odečet nadprůměrné sezony 2015/16, ve které tuzemské týmy uhrály 7,3 bodu. Na klíčovou 15. pozici ztrácí Česko 3,75 bodu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme