Kdo bude novým předsedou fotbalové komise rozhodčích? Českým sudím by mohl šéfovat cizinec

Komisi rozhodčích Fotbalové asociace ČR by mohl vést cizinec. Informoval o server iDNES.cz, podle kterého by českým sudím měl šéfovat zástupce Unie evropských fotbalových asociací (UEFA). Mluvčí FAČR Michal Jurman potvrdil, že asociace s UEFA na toto téma jedná. Jasno by mělo být v úterý.

Praha (Aktualizováno: 19:07 14. 12. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Ginzel.

Rozhodčí Ondřej Ginzel. Ilustrační foto | Foto: Pavel Mazáč / CNC | Zdroj: Profimedia

FAČR se zabývá obsazením komise rozhodčích od druhé poloviny října poté, co vypukl korupční skandál okolo bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra. Aféra se týká především údajného ovlivňování výsledků prostřednictvím sudích.

‚Ze zbytku udělej suchej záchod.‘ Berbr volal před finále poháru sudímu Královcovi, odhalily odposlechy

Číst článek

Výkonný výbor krátce po vypuknutí aféry odvolal komisi rozhodčích vedenou Jozefem Chovancem a jmenoval dočasnou. V ní zůstal zástupce Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta, dalšími členy jsou pravidlový expert Jiří Kureš a předseda sudích v řídící komisi pro Moravu Jan Zahradníček.

Předseda FAČR Martin Malík už na konci října uvedl, že při sestavování stálé komise předpokládá pomoc od UEFA. Cizinec už českým rozhodčím šéfoval, od léta 2016 do léta 2018 je vedl Polák Michal Listkiewicz.

„Mohu potvrdit, že na toto téma, tedy nově se rodící komise rozhodčích, debatuje vedení FAČR, respektive jeho předseda Martin Malík se zástupci UEFA již několik týdnů. Výsledky tohoto jednání budou oznámeny po zasedání nejbližšího výkonného výboru, tedy v úterý v podvečer,“ řekl v nahrávce pro média Jurman.

V korupční kauze ve fotbale je stíháno 20 lidí. Nejvýše postavená osoba Berbr je od října ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování výsledků a také sázkových podvodů. Aféra se zatím týkala druhé a třetí ligy.

Podle policejních odposlechů ale Berbr mimo jiné kontaktoval před červencovým finále domácího poháru mezi Libercem a Spartou (1:2) sudího Pavla Královce, který byl kvůli tomu minulý týden do konce roku stažen z listiny rozhodčích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme