Díky změnám opatření proti koronaviru se dostane na stadiony víc lidí, až dvakrát víc než dosud

Díky středečním dalším úpravám opatření proti šíření nemoci covid-19 ze strany ministerstva zdravotnictví by se ve fotbalové lize mohlo od září dostat na stadiony až dvakrát více fanoušků. Hlediště dosud mohla být zaplněna zhruba z jedné čtvrtiny, nyní bude moci být kapacita obsazena téměř z poloviny. Na maximální počet deset tisíc lidí však žádný z českých stadionů nedosáhne.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Edenu bylo plno

Zaplněné tribuny slávistický Eden ani jiné ligové stadiony zatím nezažije. | Zdroj: Reuters

Po koronavirové přestávce se v závěru uplynulé ligové sezony postupně zvedal počet osob, které mohly být přítomny na stadionu. Od 22. června mohlo přijít až 5000 lidí, do limitu se přitom počítali i všichni aktéři utkání.

S osmnácti týmy a po dvou sezonách bez nadstavby. V pátek startuje nový ročník fotbalové ligy

Číst článek

Hlediště zároveň muselo být rozděleno maximálně do pěti navzájem oddělených sektorů po nejvýše 1000 osobách. Diváci směli sedět jen v každé druhé řadě a od ostatních je muselo oddělovat jedno prázdné sedadlo. Obsazena tak směla být nejvýš čtvrtina kapacity.

Ke kvótě 5000 míst se přiblížily pouze největší stadiony v Česku. Například poslední utkání Slavie v nadstavbě v Edenu proti Spartě sledovalo 4700 diváků.

Nařízení ministerstva se od 1. září změní a fanoušci už budou moci sedět vedle sebe. Nadále však smí být obsazena jen každá druhá řada. V praxi to bude znamenat, že by stadiony mohly být zaplněny téměř až z poloviny.

Hlediště budou muset být opět rozdělena do jednotlivých částí, které budou mít vlastní vstup a nebude mezi nimi možné procházet. Dosavadní počet pěti sektorů po 1000 osobách se zvýší na deset.

Maximální povolená návštěva na fotbale tak bude při splnění všech podmínek deset tisíc lidí, na tuto kvótu ale žádný z českých stadionů nedosáhne. Brání tomu kapacitní důvody a třeba i to, že mezi osobami v sousedních sektorech budou povinně nejméně čtyřmetrové odstupy.

Slovan Bratislava v problémech. Kvůli koronaviru mu hrozí, že odehraje boj o Ligu mistrů s rezervou

Číst článek

Největším stadionem v Česku je slávistický Eden pro 20 tisíc lidí. O pár stovek nižší kapacitu má sparťanská Letná, teplická Stínadla pojmou zhruba 18 tisíc diváků.

Eden nemá deset vstupů, každý lze ale oddělit mobilními zábranami. „Rozhodnutí o obsazení každé druhé řady umožní obsadit až polovinu kapacity stadionu,“ uvedl na twitteru předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Také další stadiony by se měly dostat až téměř k polovině kapacity, byť žádný z nich na maximální kvótu nemůže dosáhnout. Přesná čísla však zatím kluby neznají a teprve řeší, jak budou moci rozdělit hlediště na sektory.

Například nováček první ligy Zbrojovka Brno by mohla mít v hledišti od září až pět tisíc lidí, kapacita stadionu Srbská je přes deset tisíc míst. "„Jsme rádi za každé takové uvolnění. Musíme si pořádně prostudovat toto nové nařízení a detailně zjistit, jak je můžeme aplikovat na náš stadion,“ uvedl tiskový mluvčí Zbrojovky Martin Lísal.

Srpnová úvodní dvě kola fotbalové ligy se ještě odehrají ve stávajícím režimu. Podle nového manuálu Ligové fotbalové asociace se pětitisícová kvóta mírně upravila a na stadionech smí být spolu s aktéry utkání maximálně 5102 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme