Komplikace pro fotbalovou ligu, Karviná hlásí další případ nákazy koronavirem

Prvoligová Karviná má v týmu dalšího fotbalistu s pozitivním testem na koronavirus. Klub je kvůli čtyřem případům nákazy od 2. července v dvoutýdenní karanténě, Ligová fotbalová asociace (LFA) kvůli tomu posunula poslední dvě kola skupiny o záchranu a baráž o nejvyšší soutěž. Podle LFA nejde o nově nakaženého hráče, ale o výsledek testování z minulého týdne, kdy klub absolvoval plošné odběry.

Karviná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Karviné před začátkem utkání české nejvyšší soutěže

Fotbalisté Karviné. | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

„Mohu potvrdit dalšího pozitivně testovaného hráče, ve čtvrtek jsme dostali zprávu od Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje,“ informoval na klubovém webu mluvčí Karviné Adam Januszek.

Slávisté ovládli anketu ligové asociace, nejlepším fotbalistou sezony je gólman Kolář

Číst článek

LFA, která v Česku řídí profesionální soutěže, ale upozornila, že nejde o čerstvý pozitivní nález. „Dle informací, kterými LFA disponuje, se nejedná se o nově nakaženého, ale o oficiální potvrzení nákazy hráče testovaného již 4. července ze strany Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje. Stejně jako ostatní hráči klubu byl přitom již od počátku července v karanténě a nebyl tedy v kontaktu s ostatními hráči ani členy realizačního týmu,“ uvedl v prohlášení mluvčí LFA Štěpán Hanuš.

Na další postup LFA nebude mít dnes oznámený nález žádný vliv. Na 17. července ligový výbor LFA svolal grémium profesionálních klubů, které se bude situací v Karviné zabývat. Před zasedáním podstoupí hráči a členové realizačního týmu Karviné plošné testy na covid-19.

„Postup směrem ke klubu MFK Karviná zůstává neměnný, na 14. července je naplánováno testování všech hráčů krajskou hygienickou stanicí a hráči s negativními výsledky by se tak v nejlepším případě mohli již 15. července vrátit k tréninkové činnosti,“ uvedla LFA. „V případě, že testování 14. července odhalí další pozitivní případy mezi hráči, bude LFA jednat o dalším postupu,“ dodala asociace.

Opavě a Příbrami se posunutí bojů o záchranu nelíbí. Není to naše vina, shodují se kluby

Číst článek

Na počátku července krajská hygienická stanice uvedla, že v karvinském klubu jsou čtyři případy nákazy koronavirem, z toho tři hráči a jeden člen vedení. Z toho vyplynula dvoutýdenní izolace celého mužstva a LFA odložila zbývající kola skupiny o záchranu na 23. a 26. července.

Karviné patří dvě kola před koncem nadstavby v šestičlenné skupině o záchranu čtvrté místo, které stejně jako pátá příčka znamená baráž. O dva body zpět jsou Opava a poslední Příbram.

Pokud by se skupina o záchranu nedohrála, podle řádů by z nejvyšší soutěže nikdo nesestoupil. Z druhé ligy by prošel mezi elitu jen vítěz a baráž by se zrušila. V příštím ročníku první ligy by tak startovalo 17 týmů a podle vyjádření předsedy LFA Dušana Svobody by se nehrála nadstavbová část, která měla premiéru vloni.

Ve středu vyvrcholila posledním kolem skupina o titul, titul obhájila Slavia Praha. V neděli se odehraje kvalifikační utkání o Evropskou ligu mezi Libercem a Mladou Boleslaví, pokud by se ale nedokončila skupina o záchranu, šel by podle řádů do evropských pohárů Liberec jakožto pátý celek tabulky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme