Zbytek fotbalové sezony s důstojnější kulisou. Od pondělí smí na stadiony až pět tisíc lidí

Od pondělí 22. června bude moct na fotbalové stadiony přijít až 5000 lidí díky dalšímu uvolnění vládních opatření. Dosud je povolených maximálně 2500 osob včetně aktérů zápasů. Bude-li se epidemiologická situace vyvíjet dobře, od 1. září budou moct být sportovní stadiony a haly zaplněné z poloviny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Sparty na pohárovém utkání proti Plzni.

Fanoušci Sparty na pohárovém utkání proti Plzni. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Na čtvrteční vládní konferenci to oznámili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Rastislav Maďar, vedoucí pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření.

Škoda, že kontaktní gól nepřišel o něco dřív, litoval trenér Guľa po první porážce v Plzni

Číst článek

Kvóta 2500 lidí je platná od tohoto pondělí. I po jejím dvojnásobném navýšení budou platit stejná pravidla jako dosud. Stadiony budou muset mít stavebně oddělené sektory, kterých bude nejvýše pět a s maximální kapacitou 1000 lidí a vlastním vstupem zvenčí. Mezi jednotlivými sektory bude zakázáno přecházet. Diváci na tribunách budou nadále smět sedět jen v každé druhé řadě a od ostatních osob je bude muset oddělovat minimálně jedno prázdné sedadlo.

Posunutí kvóty na pět tisíc více než polovině prvoligových klubů další fanoušky do hlediště nepřinese, pro stadiony s kapacitou do 10 tisíc míst se při nařízení obsadit jen každé čtvrté sedadlo prakticky nic nemění.

Více než stávajících 2500 osob bude moci být jen na větších stadionech - na Slavii, na Spartě, v Teplicích, Olomouci, ve Vítkovicích, kde hraje Baník Ostrava, a v Plzni. Reálně atakovat pět tisíc příznivců ale mohou pouze dvacetitisícové stadiony v Edenu a na Letné, o něco méně lidí pak může být v Teplicích s kapacitou asi 18 tisíc lidí. Doosan Arena v Plzni pojme zhruba 11 700 osob, takže se k 5000 fanoušků nepřiblíží.

S návštěvou pět tisíc počítá příští středu Slavia při šlágru 2. kola nadstavby s Plzní. „V průběhu pátku přineseme více informací ohledně klíče distribuce vstupenek permanentkářům,“ uvedl klub na sociálních sítích.

Od září polovina stadionu

Kapacitu sektorů tak lze zatím naplnit maximálně z jedné čtvrtiny, od 1. září by to mohl být dvojnásobek, protože už má být možné sedět vedle sebe. A platilo by to například i pro hokejové arény a další sportoviště.

„Bude-li se epidemiologická situace vyvíjet dobře, od 1. 9. by se obsadila polovina stadionů, ať už hokejových, fotbalových nebo jiných, protože k přenosu kapének dochází směrem dopředu, kde člověk dýchá,“ prohlásil Maďar.

„Obsazenost bude taková, že vedle budou moci sedět i cizí lidé, ale řada před nimi bude volná. Takže nebude každá druhá sedačka volná, ale každá druhá řada bude kompletně volná tak, aby vzdálenost vstupu a výstupu z dýchacích cest byla co nejdále od další osoby v průběhu utkání,“ uvedl Maďar.

Sezona nejvyšší fotbalové soutěže se po více než dvouměsíční koronavirové pauze rozběhla 23. května dohrávkou 23. kola mezi Teplicemi a Libercem, kde mohlo být na stadionu pouze 150 osob včetně hráčů, realizačních týmů a rozhodčích. Krátce poté byl zvýšen limit na 300 lidí a poté na 500 osob.

Poprvé se větší počet fanoušků po koronavirové pauze dostal v Česku na fotbal v pondělním šlágru druhé ligy mezi Brnem a Jihlavou, který sledovalo 2320 diváků. Ve středečním semifinále domácího poháru MOL Cupu mezi Olomoucí a Libercem se na Andrově stadionu sešlo 1807 diváků, druhé semifinále Sparta - Olomouc sledovalo na Letné okolo 2000 permanentkářů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme