Berbr je ve vazbě, s ním i sportovní ředitel Vyšehradu Rogoz. Za mřížemi skončily celkem čtyři osoby

Místopředsedu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, který je jedním z obviněných v kauze ovlivňování fotbalových zápasů, poslal soud do vazby. Podle informací Radiožurnálu jde do vazby také sportovní ředitel FK Slavoj Vyšehrad Roman Rogoz. Za mříže putují také rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý fotbalista Michal Káník.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 20:12 18. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Berbr

Roman Berbr | Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia | Zdroj: Profimedia

Soud tak v plném rozsahu vyhověl žádosti pražského vrchního státního zastupitelství. To v sobotu navrhlo vazbu pro čtyři z 20 lidí, které v pátek policie obvinila z ovlivňování výsledků fotbalových utkání. Kriminalisté tvrdí, že tuto trestnou činnost řídila organizovaná zločinecká skupina.

Policie viní Berbra z uplácení, měl postavení organizátora. Spolu s ním vyšetřuje dalších 19 lidí

Číst článek

Podle serveru iSport.cz poslal soud do vazby také rozhodčího Tomáše Grimma a Michala Káníka, který figuroval už v dřívější kauze ovlivňování výsledků.

„Soud dospěl k závěru, že jsou dány důvody pro uvalení vazby. U každého z obviněných v jiném rozsahu,“ uvedla v ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.

Berbr obvinění odmítá. „Domníváme se, že k vzetí pana Berbra do vazby nejsou dány důvody. Podali jsme si na místě stížnost. Pokud jde o trestní stíhání, tak s ním nesouhlasíme. Rovněž jsme proti němu podali stížnost a budeme se řádně hájit,“ řekl Berbrův advokát Filip Seifert.

Zadrženo 19 osob

Nedělnímu zasedání soudu předcházel páteční zásah v sídle Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na Strahově, jehož součástí byla podle mluvčího FAČR Michala Jurmana také „prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla“. V pátek policie zadržela 19 osob, avšak během soboty 15 z nich propustila.

Středobodem vyšetřování, které policie zahájila podle informací Radiožurnálu před rokem a půl, je místopředseda asociace a vlivný zákulisní hráč Roman Berbr. Podle policie uplácel, a to hned v několika případech, také měl mít postavení organizátora.

Peníze podle informací Radiožurnálu nosil další ze zadržených Roman Rogoz, kontroverzní funkcionář druholigového Vyšehradu. 

Zbylých 15 z 19 zadržených už policie v sobotu propustila, jedna osoba byla od začátku stíhána na svobodě. Mezi stíhanými jsou podle iSport.cz i rozhodčí Jiří Houdek, Miloš Vitner, Marek Janoch, Robert Hájek, Michal Myška, Zdeněk Koval, Jiří Kříž, Pavel Vlasjuk, Jan Cihlář a Jiří Musil. Řada z nich hlavně jako asistenti působí i zápasech nejvyšší soutěže.

Berbr je bývalý rozhodčí, za minulého režimu pracoval pro StB, čímž se nikterak netají. V červnu 2013 byl zvolen místopředsedou asociace. Média dlouhodobě upozorňují, že je ve skutečností šéfem fotbalové asociace, a to díky tomu, že ovládá většinu krajských svazů, kam dosazuje své lidi. Jeho manželka Dagmar Damková je bývalou šéfkou komise rozhodčích.

Markéta Chaloupská, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme