Češi si jako soupeře do play-off o mistrovství světa přejí Skotsko či Wales. Vaclík se chce vyhnout Itálii

Přímý postup na mistrovství světa čeští fotbalisté v kvalifikaci nevybojovali a nevešli se ani mezi nasazené týmy pro březnovou baráži, když ve skupině skončili až třetí za Belgií a Walesem. Naději na druhou účast na světovém šampionátu v historii samostatné republiky tak národnímu týmu zajistilo loňské prvenství ve skupině posledního ročníku Ligy národů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík

Brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík | Foto: CARL RECINE | Zdroj: Reuters

„Cíl pro kvalifikaci byl barážové umístění a díky naším výkonům v Lize národů jsme si ho uhráli. Bereme to tak, že jsme splnili. Mohli a chtěli jsme pomýšlet na víc, ale bereme to jako splněnou práci,“ prohlásil asistent trenéra Jiří Chytrý, který v závěru kvalifikace mistrovství světa vedl fotbalovou reprezentaci místo koronavirem nakaženého kouče Jaroslava Šilhavého. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy z českého fotbalové týmu po kvalifikačním zápase s Estonskem

Při losu semifinále play-off budou čeští fotbalisté mezi nenasazenými týmy.

Reprezentační brankář Tomáš Vaclík má jasno v tom, který soupeř by byl nejméně příjemný: „Logicky by se člověk nejraději vyhnul Itálii, zažili jsme, jaké to bylo před Eurem, navíc jsou to úřadující mistři Evropy. To by bylo hodně složité.“

V březnové baráži hrozí českým fotbalistům ještě Portugalsko, Rusko, Skotsko, Švédsko nebo Wales, se kterým se už národní tým utkal v kvalifikaci. 

„Představovali jsme si snadnější soupeře, na druhou stranu jde ale o mistrovství světa. Kdybychom se tam dostali, tak bychom takové týmy určitě potkávali, takže je to výzva,“ tvrdí reprezentační obránce Jakub Brabec.

Fotbalisté zakončili kvalifikaci výhrou nad Estonskem, střelecky se prosadili Brabec a Sýkora

Číst článek

„Skotsko i Wales jsou pro nás přijatelnější soupeři než Itálie a Portugalsko. Skotsko jsme si vlastně vyzkoušeli i před jejich fanoušky na Euru,“ připomenul Brabec červnovou výhru 2:0 v Glasgow.

Reprízu souboje se Skotskem nebo Walesem by si přál i asistent trenéra Chytrý.

„Máme s nimi zkušenost, i tu pozitivní. Máme o nich informace, příprava by byla snazší. Kluci si na to šáhli a v těch zápasech se přesvědčili, že na to mají. Mohlo by to hrát psychologickou roli a pomoct,“ řekl.

Ať už los ve švýcarském Curychu v pátek 26. listopadu přisoudí českému týmu jakéhokoliv soupeře, je jasné, že hrát se bude na hřišti nasazeného týmu. Semifinále baráže o mistrovství světa čeká české fotbalisty příští rok 24. nebo 25. března. K zajištění účasti na šampionátu v Kataru by pak museli zvládnout ještě finále play off o čtyři dny později.

Týmy v play-off kvalifikace na MS

Nasazené:

Portugalsko

Skotsko

Itálie

Rusko

Švédsko

Wales

Nenasazené:

Polsko

Severní Makedonie

Turecko

Ukrajina

Rakousko

Česká republika

(nasazený tým hraje zápas na domácím stadionu)

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme