Lasery jako moderní nešvar fotbalových stadionů, nebezpečné paprsky mohou rozhodovat zápasy

Fotbalisté Slavie zažili v odvetě 3. předkola Evropské konferenční ligy na hřišti Panathinaikosu těžké chvíle nejen kvůli nasazení domácích hráčů, ale i kvůli chování jejich fanoušků. Ti během zápasu téměř neustále svítili do obličeje slávistů laserovými ukazovátky. Jde o nebezpečný čin, který může UEFA potrestat peněžitou pokutou.

Athény (Řecko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mohamed Salah byl během utkání kvalifikace na mistrovství světa neustále oslňován lasery.

Mohamed Salah byl během utkání kvalifikace na mistrovství světa neustále oslňován lasery. | Zdroj: Profimedia

Ze zápasu v Athénách lze najít minimum záběrů, kdy by se Pražanům v obličejích nemíhala zelená světla. Jde o jeden z nejméně vybíravých způsobů, jakým fanoušci mohou vykolejit soupeře - laser je má dočasně oslnit či dezorientovat.

Tým Slavie o chování domácích fanoušků věděl dopředu, jak ale říká trenér Jindřich Trpišovský, na situaci se prakticky nedá připravit.

„Viděli jsme to už na přenosech třeba z minulé sezony. Hráči už při rozcvičce říkali, že je strašně nepříjemné, když vám přímo do očí svítí ostré světlo. Jediná šance byla rychle uhýbat, nedívat se do jednoho místa dlouhou dobu. Byla to asi jediná kaňka, jinak byla skvělá atmosféra,“ řekl kouč českého vicemistra.

„Bylo to nepříjemné. Při přímém kopu na mě svítily dva nebo tři lasery. Úplně jsem se s tím nesžil, takže doufám, že to už nikdy nezažiju,“ potvrdil jeho slova brankář Aleš Mandous.

Používání laserových ukazovátek na sportovních zápasech není žádnou novinkou, zvláště u řeckých fanoušků. V posledních letech se ale tento nešvar rozšiřuje na těch největších fotbalových jevištích.

Velké pozornosti se mu dostalo v březnovém utkání play-off kvalifikace na mistrovství světa mezi Senegalem a Egyptem, který rozhodoval penaltový rozstřel. Při exekuci penalty mířily do obličeje Egypťana Mohameda Salaha desítky laserů a jindy spolehlivý exekutor pokutových kopů bránu překopl.

Podobná situace nastala i na loňském Euru, kdy anglický fanoušek při penaltě svítil během semifinále do obličeje dánskému brankáři Kasperu Schmeichelovi. Ten střelu Harryho Kanea sice chytil, anglický útočník ale skóroval z dorážky.

Nebezpečí oku

FIFA a UEFA oba zmíněné prohřešky potrestala peněžitými pokutami v řádu desítek tisíc euro. Podle stadionových regulí FIFA by neměl mít návštěvník laser vůbec u sebe. Jeho použití pak spadá podle článku 16 disciplinárního řádu FIFA k prohřeškům, za které nese odpovědnost pořadatel, stejně jako házení předmětů na plochu, vniknutí na hřiště či pískání během hymny.

Trest za laser či bučení při hymně, Anglie bude muset za chování svých fanoušků zaplatit pokutu

Číst článek

Žádný z těchto činů ale nedokáže ovlivnit události zápasu jako lasery. Oslnění hráčů může rozhodnout důležité momenty, jako jsou právě penalty a standardní situace. Vyřazení z prestižních turnajů jako v případě Egypta a Dánska pak žádná pokuta soupeři nenahradí.

Lasery spadají nejen do kategorie nesportovního chování, ale někdy i nebezpečného. Regulaci laserů má na starost Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, který dohlíží, aby síla paprsku nepřesáhla povolených 5 miliwattů.

Pokud jde ale o klasické legální laserové ukazovátko, podle webu laserpointersafety.com na zápasech žádná újma na zdraví nehrozí, jelikož vzdálenost z tribun je příliš velká. Fotbalisty může maximálně chvilkově oslepit, podobně jako když vás někdo zblízka vyfotí fotoaparátem s bleskem.

Na trh se ale mohou dostat i kusy, které povolený výkon několikanásobně přesahují. „U normálních laserů stačí ochrana mrknutím, ale u nelegálních vysoce silných laserů může dojít k poškození oka i při chvilkovém vystavení se paprsku,“ varuje americká doktorka Ashley Brissettová. 

„Nejhorší, co se může stát, je makulární díra (otvor v sítnici) a trvalá ztráta zraku. Dalšími důsledky může být krvácení sítnice nebo šedý zákal,“ řekla Brissettová magazínu Input.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme