‚Nejsme na správné cestě.‘ Barcelonu čekají po debaklu změny, hvězda nabídla svůj odchod

Když v minulém týdnu opustilo fotbalovou Barcelonu šest členů managementu, naznačilo to problémy v katalánském klubu. Teď však přišla mnohem větší rána, a to fotbalová. Barcelona prohrála ve čtvrtfinále Ligy mistrů 2:8 s Bayernem Mnichov a poprvé od sezony 2007/2008 tak končí ročník bez velké trofeje.

Lisabon (Aktualizováno: 9:45 15. 8. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smutek fotbalistů Barcelony po utkání s Bayernem

Smutek fotbalistů Barcelony po utkání s Bayernem | Foto: Michael Regan - UEFA | Zdroj: Reuters

„Padli jsme na úplné dno,“ přiznal po utkání obránce a člen zlaté generace Barcelony Gerard Piqué. Ten s týmem zažil největší úspěchy nového tisíciletí, především v době, kdy klub vedl trenér Pep Guardiola.

Bayern uštědřil Barceloně osmigólový debakl a po rekordní kanonádě je v semifinále Ligy mistrů

Číst článek

Teď na oslavy triumfů musí v Barceloně zapomenout. Španělský ligový titul uzmul po třech letech znovu Real Madrid, v domácím poháru padlo mužstvo Quiqeho Setiéna, jenž se do trenérského křesla dostal v lednu po vyhozeném Ernestu Valverdemu, překvapivě už ve čtvrtfinále.

Pomyslnou poslední ranou však je debakl od Bayernu na neutrálním hřišti v Lisabonu. „Historické ponížení,“ píše španělský server Marca, zatímco Mundo Deportivo označuje Barcelonu jako „směšnou“.

Piqué požaduje změny

„Byla to hrozná hra, katastrofální pocit. Zkrátka hanba,“ věděl Piqué po utkání, ve kterém Barcelona inkasovala osm branek poprvé od roku 1946.

A nebylo to jen utkání s Bayernem, kvůli kterému byl Španěl nespokojený. „Tohle se nestalo poprvé, podruhé či potřetí. Nejsme na správné cestě. Klub potřebuje změny. A to nemluvím o trenérech či hráčích, změnit se musí všechny struktury,“ pustil se do vlastních řad Piqué.

Třiatřicetiletý stoper přiznal, že by v případě nutnosti z Barcelony odešel. „Nikdo není nezbytný. Jsem první, kdo se nabídne, aby klub opustil, pokud je potřeba. Chce to novou krev.“

Možný konec trenéra

První, kdo čtvrtfinálovou blamáž odnese, bude dle španělských médií kouč Setién.

‚Naše vztahy jsou dobré.‘ Trenér Barcelony Setién a Messi si vyříkali vzájemné nejasnosti

Číst článek

„Některá rozhodnutí padla již před Ligou mistrů, jiné učiníme v nadcházejících týdnech. Dnes není den, kdy mají být vysvětlena rozhodnutí, dnes je den, kdy se omlouváme všem fanouškům a partnerům Barcelony, že jsme nebyli týmem a klubem, kterým musíme být,“ citovalo v pátek Mundo Deportivo prezidenta klubu Josepa Mariu Bartomea.

I Setién tuší, že jeho dny v Barceloně mohou být zpečetěné. „Tahle porážka mě hodně bolí a byla tak drtivá, že se obávám nejen o mou budoucnost, ale přemýšlím i nad tím, co to znamená pro klub a jak hrozně se musí cítit fanoušci,“ uvedl.

„Je mi jasné, co tak drtivá prohra může přinést, ale je potřeba si to vyhodnotit z širšího pohledu,“ citovala kouče agentura Reuters.

Bayern klidní nadšení

Bayernu se naopak dostává pochval, experti ho pasují do role favorita na zisk slavné evropské trofeje.

Podobnou kanonádu přitom bavorský tým letos nepředvedl poprvé. Ve skupinové části Ligy mistrů si obdobně poradil s londýnským Tottenhamem, který na jeho stadionu zdolal 7:2. Ve vyřazovací části je výsledek s Barcelonou rekordem, jiný tým osm branek v jednom utkání této fáze soutěže nedal.

Dvougólový střelec večera Thomas Müller ale po utkání nadšení klidnil. „Vyslali jsme do světa varování, ale další zápas zase začíná za stavu 0:0 a je jedno, jestli jsme na někoho udělali dojem, nebo ne,“ řekl.

Bayern čeká semifinále s vítězem souboje mezi Manchesterem City a Lyonem. Utkání se bude hrát po úpravě pravidel znovu na jedno utkání a anglický tým, vedený bývalým koučem Bayernu i Barcelony Guardiolou, by měl být favoritem.

wei, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme