Sparta prohrála s Monakem 0:2, postup do Ligy mistrů se jí vzdálil. Zápas poznamenaly rasistické pokřiky

Fotbalisté Sparty prohráli doma v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem 0:2. Skóre otevřel ve 37. minutě Aurélien Tchouaméni, který si následně stěžoval na rasistické skřeky některých fanoušků. Druhou branku hostů, kteří hráli první soutěžní duel v sezoně, přidal v 59. minutě Kevin Volland. Odveta v Monaku je na programu příští úterý.

Praha (Aktualizováno: 21:23 3. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Krejčí mladší a David Pavelka

Ladislav Krejčí mladší a David Pavelka | Zdroj: Profimedia

Sparta, která ve 2. předkole vyřadila Rapid Vídeň, se naposledy v hlavní fázi milionářské soutěže představila v ročníku 2005/06. Od té doby vypadla v kvalifikaci sedmkrát za sebou. Monako si základní skupinu Ligy mistrů naposledy zahrálo v sezoně 2018/19. V následujících dvou ročnících v pohárech nestartovalo.

ONLINE: Sparta - Monako 0:2

Číst článek

Vítěz dvojutkání postoupí do závěrečného play-off, v němž se utká buď s Genkem, nebo Šachtarem Doněck. Poražený má jistou skupinu Evropské ligy.

Spartu hnalo vpřed 10 533 diváků, přestože Letná mohla být za určitých podmínek zaplněná.

Třetí celek uplynulé sezony francouzské ligy zpočátku hrozil z rychlých protiútoků. Alexandr Golovin ale vystřelil před šestnáctkou nepřesně a se zakončením Gelsona Martinse si poradil brankář Florin Nita.

Krejčí prodělal plicní embolii a byl hospitalizován. ‚Cítím se dobře,‘ vzkázal po propuštění fotbalista

Číst článek

Domácí poprvé zahrozili po 20 minutách hry, Filip Panák však centr Bořka Dočkala na přední tyč usměrnil mimo tři tyče. Na druhé straně Martins po podklouznutí Matěje Polidara přestřelil. V největší sparťanské příležitosti v celém utkání se v 23. minutě ocitl Adam Hložek, který po pasu Tomáše Wiesnera hlavičkoval zblízka těsně vedle.

V 37. minutě se po Golovinově rohovém kopu prosadil hlavou Tchouaméni, jenž se odpoutal od Hložka. Autor gólu proběhl při oslavě kolem sparťanského „kotle“, odkud na plochu přiletěly kelímky. Hráči Monaka včetně trenéra Nika Kovače si stěžovali u rozhodčího Michaela Olivera na rasistické chování diváků vůči hráči tmavé pleti Tchouaménovi.

Hlasatel domácí příznivce upozornil, že v případě opakování rasistických urážek hrozí ukončení zápasu. Po zhruba tříminutové pauze se pokračovalo ve hře.

Skřeky z kotle

Monako se okamžitě hnalo za navýšením náskoku, jenže do prudké rány Youssoufa Fofanz hranice vápna se hlavou vložil stoper Dávid Hancko.

Druhou trefu přidalo Monako v 59. minutě. Kevin Volland nejprve Nitu nepřekonal, střídající Sofiane Diop však v hlavičkovém souboji předčil Michala Sáčka a vrátil míč německému reprezentantovi, který se napodruhé nemýlil.

Sparta v odvetě porazila Rapid Vídeň 2:0. Zajistila si tak minimálně účast v základní skupině Evropské ligy

Číst článek

O zkorigování skóre se pokusil dalekonosnou střelou Jakub Pešek, jenže gólman Alexander Nübel včas zakročil. Na opačné straně Nita zastavil únik Ismaila Jakobce. Střídající Anthony Musaba pak v nastavení překopl.

Po závěrečném hvizdu se opět z „kotle“ ozvaly skřeky. Sparťanští hráči se rozloučili pouze s fanoušky na hlavní tribuně, ke „kotli“ na děkovačku se nevydali. K němu po chvíli zamířil pouze kapitán Dočkal, který se snažil na diváky apelovat.

Monako, které vstoupí do Ligue 1 pátečním duelem s Nantes, zvítězilo i ve druhém pohárovém zápase proti českému soupeři. V sezoně 2005/06 v Poháru UEFA (dnešní Evropské lize) zdolalo Slavii na jejím hřišti rovněž 2:0.

Sparta neporazila francouzský tým v desátém z dvanácti pohárových duelů (bez Poháru Intertoto) a našla přemožitele po třech soutěžních výhrách za sebou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme