Juventus po obratu vyřadil Tottenham, Vaclík vychytal výhru Basileje v Manchesteru

Obě středeční osmifinálové odvety Ligy mistrů skončily výhrami hostů 2:1. Zatímco pro Basilej šlo na stadionu Manchesteru City pouze o čestný úspěch, Juventus se raduje z postupu po obratu ve Wembley.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Juventusu slaví důležitý gól v Londýně

Hráči Juventusu slaví důležitý gól v Londýně | Foto: Andrew Couldridge | Zdroj: Reuters

Fotbalisté Juventusu Turín dvěma slepenými góly otočili odvetu osmifinále Ligy mistrů a po výhře 2:1 na hřišti Tottenhamu postoupili do čtvrtfinále. Domácí sice začali aktivně a vedli od 39. minuty po zásahu Son Hung-mina, za Juventus ale po změně stran skórovali dvakrát v rozmezí dvou minut a 49 vteřin argentinští útočníci Gonzalo Higuaín a Paulo Dybala. Turínský velkoklub vyhrál teprve čtvrté pohárové utkání na anglické půdě z celkových 22 pokusů.

V reprezentaci 50 let po bratrech. Tommy Charlton bojuje mezi elitou chodících fotbalistů

Číst článek

Český obránce Marek Suchý nastoupil k jubilejnímu 100. utkání v evropských pohárech (včetně předkol), oslavit jej překvapivým postupem ale nemohl. Basilej v prvním utkání doma podlehla Manchesteru City 0:4 a odveta už byla spíše formalitou. Švýcarský celek si z ní ale odnesl překvapivou výhru 2:1, o níž rozhodl obránce Michael Lang. "Citizens" na domácím stadionu podlehli poprvé od prosince 2016.

Tottenham ovládl první dějství duelu s Juventusem, přestože to byl italský celek, který po remíze 2:2 z úvodního utkání potřeboval skórovat. Gólman hostů Buffon musel poprvé zakročit už ve třetí minutě proti střele Son Hung-mina, další šance měli Eriksen, Alli či Kane. V 17. minutě se na druhé straně rozčilovali hráči Juventusu poté, co Vertonghen zasáhl zezadu ve vápně Douglase Costu, rozhodčí Marciniak ale penaltu nenařídil.

V 39. minutě už se domácí dočkali gólové radosti. Po přímočaré akci sice zasáhl obránce hostů včas proti Allimu, míč se ale dostal k Trippierovi, po jehož přízemním pasu Son Hung-min nezaváhal. Jihokorejský reprezentant se stal prvním hráčem, který za Tottenham skóroval na domácím stadionu ve vyřazovací fázi LM nebo předchůdce Poháru mistrů evropských zemí od dubna 1962.

Až poté se Juventus dostal k nebezpečnějšímu zakončení, Pjanič ani Alex Sandro ale Llorise přímo neohrozili. Hosté vyslali až v 64. minutě první střelu na branku a hned vyrovnali. Po Lichtsteinerově centru zprava hlavičkoval Khedira a do brány míč dostal kanonýr Higuaín.

O necelé tři minuty později hosté dokonali obrat po spolupráci dvou Argentinců. Higuaín poslal balon za obranu Dybalovi a ten tváří v tvář Llorisovi nezaváhal. Domácí se pak zoufale snažili vyrovnat, Kane dokonce nastřelil tyč, Juventus však už o postup nepřišel.

Manchester City začal proti Basileji lépe i odvetu a už v osmé minutě po přihrávce Bernarda Silvy otevřel skóre Gabriel Jesus, jenž vstřelil 100. gól "Citizens" v Lize mistrů. Brazilec se trefil poprvé od 18. listopadu. Navázat na něj mohl Gündogan, proti jeho střele ale včas zasáhl Vaclík.

V 17. minutě ale švýcarský celek vyrovnal, když po Riverosově tečované přihrávce přesně zakončil Elyounoussi. Svěřenci trenéra Pepa Guardioly inkasovali po 297 minutách. Basilej mohla dokonce stav otočit, pět minut před přestávkou ale Bravo zakročil proti Riverosovi.

Dvacet minut před koncem ale hosté zaskočili favorita podruhé, po Elyounoussiho přihrávce tvrdě vystřelil Lang a jako první obránce skóroval v soutěži proti oběma klubům z Manchesteru. V základní skupině rozhodl o výhře 1:0 nad United. "Citizens" na domácím stadionu podlehli poprvé od prosince 2016, přesto si podruhé v historii zahrají čtvrtfinále LM.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme