Moldavský Šeriff Tiraspol senzačně nakročil do Ligy mistrů, prohra Dinama může pomoct českým klubům

Úterní zápasy play-off kvalifikace do Ligy mistrů přinesly jeden překvapivý výsledek. Moldavský Šeriff Tiraspol totiž v prvním zápase 4. předkola porazil na svém hřišti favorizované Dinamo Záhřeb 3:0 a přiblížil se historické účasti v základní skupině prestižní soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Tiraspol (Moldavsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Adama Traoré střílí gól do sítě Dinama Záhřeb

Útočník Adama Traoré střílí gól do sítě Dinama Záhřeb | Foto: Oficiální web FC Šeriff Tiraspol

Tiraspol je jakožto mistr domácí soutěže ve hře o základní skupiny Ligy mistrů už od 1. předkola, o účast v milionářské soutěži tak devatenáctinásobný moldavský šampion bojuje už od 7. července. Nejprve si snadno poradil s albánskou Teutou, následně s arménským Alaskhertem a ve 3. předkole těsně postoupil se srbskou Crvenou zvezdu Bělehrad. 

Sparta zná trest za rasismus fanoušků v zápase s Monakem, první duel Evropské ligy bude bez diváků

Číst článek

Největší výzva svěřence trenéra Jurije Vernyduba čekala v závěrečném a rozhodujícím předkole, kdy narazili na Dinamo Záhřeb. Chorvatský klub je stabilním účastníkem evropských pohárů, v žebříčku koeficientu UEFA je na 30. místě a v loňském roce dokráčel až do čtvrtfinále Evropské ligy. Šeriff je pro srovnání v žebříčku koeficientů na 108. místě.

Hráči Tiraspolu se ale nezalekli a poctivým výkonem nedali chorvatskému mistrovi téměř žádnou šanci. Za aktivitu v první půli byli domácí fotbalisté odměnění gólem Adamy Traorého a ve druhém poločase ještě přidali na obrátkách.

Nechytatelný volej Dimitrise Kolovose a další gól Adamy Traorého zajistil Tiraspolu výhru 3:0 a skvělou výchozí pozici do odvety. Trenér Vernydub po závěrečném hvizdu padl na kolena a oslavoval patrně nejdůležitější výhru nejen v klubové, ale i v národní historii. Žádný moldavský klub si totiž Ligu mistrů nikdy nezahrál.

„Fantastický zápas! Kluci se sjednotili jako tým a zaslouženě vyhráli, jsem na ně pyšný. Ale udělali jsme pouze první krok. Musíme se připravit na zápas v Záhřebu, abychom to dokončili, musíme být plně koncentrování,“ prohlásil Vernydub po zápase.

Krásný gól Dimitrise Kolovose

Benefit pro Česko?

Šokující prohra Dinama může v následující sezoně zamíchat kartami národních koeficientů, na základě kterých postupují kluby do evropských soutěží. Chorvatsko je totiž v tabulce o necelé dva body před Českem, což se může brzy změnit v závislosti na výkonech Slavie a Plzně v předkole Evropské ligy.

Český fotbal bude muset využít jakýchkoliv pohárových ztrát svých nejbližších rivalů v tabulce - Norska, Kypru, Švýcarska a Chorvatska. Kvůli propadu koeficientu bude mít tuzemský fotbal od příštího roku v Evropě jen čtyři zástupce, do bojů o Ligu mistrů navíc nastoupí jen mistr ligy. Zbylé týmy poputují do Evropské konferenční ligy.

Letošní účast v soutěžích UEFA má zajištěnou pouze Sparta, Slavie pro postup do Evropské ligy musí zvládnout dvojzápas s Legií Varšava, Plzni v cestě do Evropské konferenční ligy stojí CSKA Sofia. Jablonec si účast v Konferenční lize může zajistit ve dvojzápase s Žilinou.

Česko v tabulce koeficientů UEFA (2021/2022)

14. Chorvatsko (24.150)

15. Švýcarsko (23.925)

16. Kypr (23.500)

17. Česko (22.300)

18. Norsko (22.125)

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme