Co stojí za magií Realu Madrid? Charakter, mentální síla a obraty v posledních vteřinách

Fotbalisté Realu Madrid jsou ve finále Ligy mistrů. Navzdory tomu, že v semifinálovém souboji s dominantním Manchesterem City prohrávali v nastavení o dva góly, znovu vstali z mrtvých po famózním obratu, jako už poněkolikáté. Fotbalový svět včetně trenéra Los Blancos si stále nedokáže vysvětlit, jak to madridský klub opakovaně zvládá.

Madrid (Španělsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Realu Madrid po velkém triumfu v semifinále Ligy mistrů

Fotbalisté Realu Madrid po velkém triumfu v semifinále Ligy mistrů | Foto: Irina R Hipolito | Zdroj: Reuters

Po divoké přestřelce na Etihad Stadium si Manchester City držel v odvetě náskok, který ve druhém poločase navýšil. Kontroloval hru, dostával se do šancí. Těch však nevyužil a soupeře definitivně nepohřbil.

Neuvěřitelný obrat Realu Madrid. V prodloužení porazil Manchester City 3:1 a jde do finále Ligy mistrů

Číst článek

To by nebyl takový problém, kdyby se soupeř nejmenoval Real Madrid. Tým, jenž napříč historií ukazuje znovu a znovu, že utkání není rozhodnuté, i když si všichni myslí, že je. Přesně v takových momentech přichází na scénu smrtící Bílý balet.

V 90. minutě udeřil Rodrygo. O šedesát vteřin později se trefil znovu. Než se mistr Anglie vzpamatoval, rozhodl v prodloužení z penalty nejlepší střelec Ligy mistrů Karim Benzema. Téměř tříhodinové vedení Citizens trvající celý dvojzápas se rozplynulo za deset minut.

„Real Madrid má ohromný charakter a nějakým způsobem v sobě vždy něco najde,“ napsal bývalý anglický reprezentant Gary Lineker na twitteru.

Kouzelný obrat všechny překvapil, ale zároveň nepřekvapil. „Nemožné se mění v nevyhnutelné,“ popisuje opakující se scénář španělský korespondent deníku Guardian Sid Lowe.

Hráči Realu Madrid slaví s fanoušky postup do finále Ligy mistrů | Foto: Irina R Hipolito | Zdroj: Reuters

 „Magie porazila kontrolu,“ navázal na něj šéfredaktor sportovní sekce stejného listu Barney Ronan.

„Je to magie. Stalo se něco prapodivného,“ hledal slova po závěrečném hvizdu v rozhovorech s novináři kouč Realu Carlo Ancelotti.

PSG, Chelsea, Sevilla...

„Něco prapodivného“ se přitom nestalo poprvé. Ani v letošní sezoně. V osmifinále Ligy mistrů proti PSG potřeboval madridský celek k postupu tři zásahy. Zbývala půlhodinka.

Do semifinále Ligy mistrů postoupil Real Madrid, úřadující šampiony z Chelsea udolal v prodloužení

Číst článek

V tu chvíli skóroval Benzema a stadion Santiago Bernabéu ožil. Když francouzský reprezentant dovršil deset minut před koncem hattrick, byl konec. Pařížané už se nezmohli na jedinou šanci.

„Magie stadionu Santiaga Bernabéua je reálná, funguje to,“ vysvětloval Ancelotti.

O měsíc později se role na moment obrátily. Chelsea v odvetě otočila vývoj utkání, vedla v Madridu 3:0, ale hráči Realu se místo kroucení hlavami burcovali. Znovu odbyla 80. minuta a přišel jejich čas. Rodrygo poslal duel do prodloužení, Benzema zakončil, Los Blancos pokračovali v soutěži dál.

Hned v dalším zápase, tentokrát v La Lize, Bílý balet otočil po poločase z 0:2 na 3:2 proti Seville. Díky tomu se výrazně posunul ke španělskému titulu.

Synonymum Ligy mistrů

Magický vztah Realu Madrid a nejprestižnější evropské soutěže vystihl v roce 2016 pravý bek Álvaro Arbeloa. Tým se tehdy v sezoně trápil. Vyletěl ze Španělského poháru, v lize ho od vedoucí Barcelony dělil propastný bodový rozdíl a v milionářské soutěži prohrál úvodní čtvrtfinále na hřišti Wolfsburgu 0:2.

V odvetě si však díky třem gólům Cristiana Ronalda zajistil postup, došel až do milánského finále a na penalty pokořil městského rivala Atlético.

„O tom je Real Madrid. Když si všichni myslí, že jsme mrtví a pohřbení, prostě jdeme a vyhrajeme Ligu mistrů. Real Madrid je synonymum Ligy mistrů. Proto jsme nejlepší,“ usmíval se španělský obránce při oslavách v kabině.

Ještě působivější byl závěr finále o dva roky dříve. Tehdy mělo v madridském souboji dlouho navrch Atlético. Na konci 93. minuty si ale na roh Modriće naskočil kapitán Sergio Ramos a přesnou hlavou srovnal. 

V prodloužení už zaskočení Colchoneros kompletně kapitulovali a Real slavil jubilejní desátý triumf v Lize mistrů. Žádný klub v historii nemá víc. Žádný klub navíc nikdy titul neobhájil. Los Blancos ano, v roce 2017. A o rok později znovu.

V cestě za čtrnáctým ušatým pohárem jim stojí už jenom Liverpool. Velký duel čeká Evropu 28. května. „Finále bude fantastické, skvělá výzva proti slavnému soupeři,“ láká fanoušky vysmátý Ancelotti.

Adam Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme