Slavii čeká v předkole Ligy mistrů Ferencváros, nebo Žalgiris Vilnius. Sparta může narazit na Monako

Fotbalisté Slavie Praha ve třetím předkole Ligy mistrů změří síly buď s maďarským mistrem Ferencvárosem, nebo s litevským šampionem Žalgirisem Vilnius. Sparta v případě postupu přes Rapid Vídeň narazí na Monako. Rozhodl o tom pondělní los ve švýcarském Nyonu.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon (Aktualizováno: 12:54 19. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve švýcarském Nyonu proběhl los vyřazovací fáze Ligy mistrů

Ve švýcarském Nyonu proběhl los předkola Ligy mistrů | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Český šampion začne dvojzápas buď 3., nebo 4. srpna venku, odveta se hraje o týden později v Edenu. Druhý český zástupce v kvalifikaci, Sparta, by rovněž rozehrál dvojutkání venku.

Příprava na novou sezonu vrcholí. Fotbalisté Jablonce i Plzně uspěli v generálce, pražská S remizovala

Číst článek

Slavia má jako jediný z pěti českých pohárových zástupců jistotu, že si na podzim zahraje základní skupinu. I pokud by červenobílí v kvalifikaci nepřešli ani přes jednoho soupeře, čekala by je aspoň skupina nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Slávisté, kteří potřetí za sebou získali český titul, budou v kvalifikaci usilovat o třetí postup do základní skupiny Ligy mistrů v historii. Hlavní část prestižní soutěže si dosud zahráli v letech 2007 a 2019. Červenobílí musejí na cestě do skupiny zdolat dvě předkola.

Slavia byla při losu mistrovské části 3. předkola nasazená a po zúžení okruhu soupeřů mohla dostat tři dvojice. Na svěřence trenéra Jindřicha Trpišovského vyšel lepší ze souboje mezi Ferencvárosem a Žalgirisem.

Jednoznačným favoritem na postup je maďarský šampion, který už v 1. předkole přešel před kosovskou Prištinu. Ferencváros si v minulé sezoně po 25 letech zahrál základní skupinu prestižní soutěže. Se Slavií v pohárech ještě nehrál, proti českému soupeři nastoupil v soutěžích UEFA naposledy v roce 2004, kdy ho v kvalifikaci Ligy mistrů vyřadila Sparta.

Červenobílí dosud v pohárech nenarazili ani na litevského soupeře. V dresu Žalgirisu Vilnius ještě vloni působil bývalý brankář Slavie Martin Berkovec.

Spartu může prověřit Monako

Sparta si v součtu se sezonou 1991/92 dosud zahrála skupinu Ligy mistrů osmkrát, naposledy však v ročníku 2005/06. Letenští coby úřadující český vicemistr musejí zdolat tři soupeře.

Při losu 3. předkola byli sparťané v nemistrovské části na rozdíl od Slavie nenasazení. Pokud přejdou přes Rapid, s nímž rozehrají dvojzápas venkovním duelem v úterý, nastoupí v dalším předkole proti silnému Monaku. Klub z knížectví obsadil v minulé sezoně francouzské ligy třetí místo. Sparta a Monako se dosud v soutěžích UEFA neutkaly.

Letenští potřebují k jistotě účasti ve skupině přejít v kvalifikace aspoň přes jednoho soupeře. Pokud by vyřadili Rapid, zahráli by si minimálně skupinu Evropské ligy.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 3. a 4. srpna, odvety 10. srpna):

Mistrovská část:
Ferencváros Budapešť/Žalgiris Vilnius - Slavia Praha, Dinamo Záhřeb/Omonia Nikósie (Lecjaks) - Legia Varšava (Pekhart)/Flora Tallinn, Lincoln Red Imps/Kluž - Slovan Bratislava (Medveděv, Zmrhal)/Young Boys Bern, Olympiakos Pireus (Vaclík)/Něftči Baku - Mura/Ludogorec Razgrad, Kajrat Almaty/Crvena zvezda Bělehrad - Alaškert/ Šeriff Tiraspol, Malmö/HJK Helsinky - Glasgow Rangers.

Nemistrovská část:
Monako - Rapid Vídeň/Sparta Praha, PSV Eindhoven/Galatasaray Istanbul - Celtic Glasgow/Midtjylland, Spartak Moskva (Král) - Benfica Lisabon, Genk - Šachtar Doněck.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme