Ukázali úplně jiný fotbal, vzpomíná Vízek na souboj s Dynamem Kyjev v Poháru vítězů pohárů

Fotbalisté pražské Slavie se pokusí vybojovat účast v Lize mistrů. Potřebují k tomu vyřadit dva týmy a s tím prvním se utkají poprvé v úterý večer v Edenu. Jde o Dynamo Kyjev, jeden z nejúspěšnějších klubů východní Evropy. V roce 1986 ovládli finále Poháru vítězů pohárů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Dynama během tréninku v Edenu.

Hráči Dynama během tréninku v Edenu. | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Hráči, kteří ve zmíněném utkání o titul hladce porazili madridské Atlético, byli zároveň i reprezentanty v té době celosvětově obdivovaného výběru Sovětského svazu. V útoku zářil pozdější držitel Zlatého míče Bělanov, v kádru byl ještě fenomenální útočník Blochin, který byl dříve také nejlepším fotbalistou v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukázali úplně jiný fotbal, vzpomíná Vízek na 32 let starý souboj s Dynamem Kyjev

„Tam se sešel opravdu celý nároďák. Dostali jsme tam 3:0 a můžu říct, že tak rychle hrát mužstvo jsem už dlouho neviděl. Fakt byli nad naše síly, protože nám ukázali úplně jiný fotbal. Taky to ten rok celé vyhráli,“ vzpomíná bývalý reprezentant Ladislav Vízek na semifinálový souboj pražské Dukly s kyjevským Dynamem na jaře stejného roku 1986.

„Mám pocit, že v té době byl Kyjev téměř neporazitelný,“ dodává Vízek.

Kyjevské Dynamo vyhrálo Pohár vítězů pohárů, tehdejší druhou nejcennější evropskou trofej, dvakrát. A v osmdesátých letech bylo v Evropě podle Vízka podobně silné jako některé španělské kluby v současnosti.

UEFA nedovolila Slavii uctít při zápase s Dynamem Kyjev padlé vojáky

Číst článek

 „Byl by mezi Realem Madrid nebo Barcelonou. Prostě předběhl dobu. Sešlo se jim takové mužstvo, že se jim dalo jen závidět,“ říká Vízek.

Kyjevské Dynamo zažilo velmi úspěšné období i ve druhé polovině 90. let, kdy za klub hrával další majitel Zlatého míče Ševčenko. Stále patří k nejslavnějším východoevropským klubům, i když na síle oproti hvězdným érám přece jenom ztratilo.

„Myslím, že slávisti to letos budou mít o něco lehčí, protože Dynamo Kyjev nemá takovou sílu a hráče,“ myslí si Ladislav Vízek.

Jak složité to skutečně bude, můžete poznat i z přímého přenosu Radiožurnálu nebo z online přenosu na iROZHLAS.cz. Utkání začíná v 19.30.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme