Souboje fotbalové Plzně s Bayernem napříč historií. ‚Mysleli, že jsme nějací nazdárkové,‘ vzpomínal Plass

Až v úterý večer vyběhnou fotbalisté Plzně k utkání Ligy mistrů na trávník v Allianz Areně, bude to v klubové historii páté pohárové měření sil Viktorie s mnichovským Bayernem. Připomeňte si předchozí vzájemná klání, provedou vás pamětníci a hráči, kteří bavorskou sílu zažili na vlastní kůži.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souboj plzeňského Michala Ďuriše (vlevo) a Maria Götzeho z vítězného Bayernu Mnichov ve Štruncových sadech

Souboj plzeňského Michala Ďuriše (vlevo) a Maria Götzeho z vítězného Bayernu Mnichov ve Štruncových sadech | Foto: David W Černý | Zdroj: Reuters

„Na jednu stranu jsme byli nadšení, na druhou stranu jsme věděli, že je to pomalu celé národní mužstvo Německa. Snažili jsme se a trochu jsme je potrápili,“ vzpomínal v klubovém podcastu Viktorie na první souboj Plzně s Bayernem nedávno zesnulý František Plass.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vzpomínky hráčů na historii duelů Viktorie Plzeň s Bayernem Mnichov

„Mysleli si, že jsme nějací nazdárkové, což dali najevo tím, že nepřišli na připravenou večeři,“ dodal.

Jedno z nejlepších světových mužstev přijelo do Štruncových sadů 15. září 1971 k utkání prvního kola Poháru vítězů pohárů. A zvítězilo tehdy před 30 tisíci diváky 1:0. Podceňovaní Západočeši si ale vedli velmi statečně.

„Předvedli parádní výkon. Ani to nebylo ukopané nebo ubojované. Byly to rychlé kombinace. A suverénně nejlepší hráč na hřiští byl František Plass, nastřelil břevno a dostal se do jedné vynikající šance. Velký výkon podal i Karel Süss, také nastřelil břevno. Bohužel koncovka nevyšla,“ přidal postřehy klubový kronikář Pavel Hochman.

Ten se byl jako divák podívat na zápase proti Bayernu. Odveta v Mnichově byla jasnou záležitostí favorita.

„Hrálo se tehdy na nějakém starém hřišti Bayernu, ještě tam byla dřevěná tribuna. Alespoň tak to líčil Josef Bican. A tam se prohrálo 1:6. Škodovka hrála otevřený fotbal, útočila, jenomže Bayern, to byli mistři,“ zhodnotil Hochmann.

‚V naší lize takové soupeře nepotkáme.‘ Plzeňský Horváth doufá, že Bayern nebude mít svůj den

Číst článek

I přes vysokou prohru na vedlejším hřišti si tehdejší druholigoví fotbalisté Škody odnesli nezapomenutelné zážitky ze setkání se světovými hvězdami. A František Plass získal přezdívku plzeňský Beckenbauer.

„Bylo to asi na základě toho zápasu. Tehdejší trenér Bayernu, Udo Lattek, mě vyzdvihnul, že jsem se mu líbil. I novináři psali, že jsem byl nejlepší na hřišti,“ vyprávěl Plass.

‚Není to ostuda‘

Na další konfrontaci s Bayernem čekala Plzeň do roku 2013, v rámci základní skupiny Ligy mistrů z toho byly dva obdobné výsledky, nejprve v bavorské metropoli prohra 0:5.

„Nejsme jediný tým, kterému dal Bayern pět gólů. Není to žádná ostuda, mohlo se to odehrát lépe, ale i hůře. Ne nadarmo vyhrál Bayern minulý rok celou soutěž i Superpohár. Teď jsme na vlastní kůži zažili, jak jsou výborní,“ říkal po prohře v Allianz aréně dnes už zesnulý František Rajtoral.

V zatím posledním zápase ve Štruncových sadech se hráči Viktorie opět vzepjali ke statečnému výkonu a prohráli pouze 0:1.

„Neměli jsme co ztratit, respekt jsme nechali v šatně a doufám, že to na hřišti bylo vidět. Samozřejmě kvalita Bayernu je obrovská, v určitých fázích to dokazoval,“ uznal před devíti lety po těsné prohře tehdejší kapitán a v současnosti asistent Viktorie Pavel Horváth.

„A i když nám ke konci docházely síly, mohli jsme skórovat. Na tenhle zápas budeme dlouho vzpomínat,“ doplnil.

Duel jeho svěřenců s domácím Bayernem začne v 18.45. Přímý přenos z Allianz Areny nabídnou stanice Radiožurnál i Radiožurnál Sport.

Vladislav Janouškovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme