Změní Liga mistrů formát? Evropská fotbalová unie chce jednat s kluby, hrálo by se bez skupin

Evropská fotbalová unie (UEFA) plánuje, že v prosinci představí nový formát Ligy mistrů. Podle britského deníku The Times budou nejprve její představitelé v tomto týdnu jednat o návrhu s nejlepšími kluby žebříčku UEFA a v průběhu měsíce jej představí veřejnosti. Nově by se Liga mistrů mohla hrát po vzoru basketbalové Euroligy v ligovém formátu, bez rozdělení do skupin.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohár pro vítěze Ligy mistrů na losu osmifinálových dvojic.

Pohár pro vítěze Ligy mistrů na losu osmifinálových dvojic. | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Každý z 32 týmů by v základní části hrál s deseti soupeři, body by se počítaly do celkové tabulky a šestnáct nejlepších celků by postoupilo do vyřazovací fáze. Hrálo by se tzv. švýcarským systémem, který se uplatňuje nejčastěji v šachách. Vedení UEFA ho upřednostňuje kvůli hrozbě přílišného množství zápasů.

‚Nehodlám rezignovat, v žádném případě.‘ Realu hrozí historický neúspěch, Zidane věří v obrat

Číst článek

Nový formát soutěže by chtěla UEFA zavést v sezoně 2024/25. Ve hře je podle britského listu i rozšíření soutěže na 36 klubů.

Vedení evropského fotbalu chce tímto krokem zamezit tomu, aby si nejbohatší kluby vytvořily vlastní soutěž. Otázkou však je, jak ke zvýšení počtu zápasů v základní části z šesti na deset přistoupí sami hráči a realizační týmy.

Například trenéři Liverpoolu Jürgen Klopp a Manchesteru City Josep Guardiola jsou velkými kritiky současného stavu. Kvůli dohánění zápasového manka, které zavinila protikoronavirová opatření, hraje většina jejich fotbalistů už třetím měsícem dva zápasy týdně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme