Druhý ročník fotbalové Ligy národů ovládli Francouzi, ve finále otočili zápas proti Španělsku

Vítězem druhého ročníku fotbalové Ligy národů UEFA jsou Francouzi. V milánském finále dokázali otočit zápas proti Španělsku a vyhráli 2:1. Rozhodující gól vstřelil Kylian Mbappé. Třetí místo slaví Italové, kteří v boji o bronz porazili v Turíně Belgii 2:1 díky gólům Nicola Barelly a Domenica Berardiho.

Tento článek je více než rok starý.

Milán (Aktualizováno: 22:42 10. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský útočník Kylian Mbappé.

Francouzský útočník Kylian Mbappé. | Foto: Miguel Medina | Zdroj: Reuters

První půle finálového souboje přinesla hodně bojovný fotbal s minimem šancí. Tu největší měl asi francouzský útočník Karim Benzema, který obešel brankáře, pak ale nenašel před odkrytou bránou volného spoluhráče.

Koho na podhrot? ‚Může hrát Hložek nebo Sadílek, variant je víc,‘ prozradil asistent trenéra Chytrý

Číst článek

Góly přišly až po více než hodině hry. Španělé nejdřív se štěstím přečkali šanci Hernándeze, který trefil břevno, a hned vzápětí udeřili. Mikel Oyarzabal si naběhl na dlouhý nákop za obranu, zbavil se bránícího hráče a překonal brankáře Llorise.

Jenže uběhly sotva dvě minuty a Francie přispěchala s odpovědí. Benzema dostal míč na levé straně vápna a krásnou technickou střelou obstřelil brankáře a poslal míč přesně do šibenice.

Rozhodující moment přišel v 80. minutě. Kylian Mbappé převzal míč na hranici ofsajdu, překonal brankáře a otočil skóre na 2:1 pro Francii. Gólovou situaci pak ještě zkoumal VAR kvůli možnému ofsajdu, branka ale platila.

Španělé se pak sice snažili o vyrovnání a Oyarzabal k němu neměl daleko, Francouzi ale nakonec vítězství uhájili.

Francouzi se tak stali druhými vítězi Ligy národů. První ročník ovládli v roce 2019 Portugalci.

Itálie - Belgie 2:1

První půle zápasu o třetí místo přinesla zajímavý souboj s šancemi na oobou stranách, ale bez vstřeleného gólu. Z Italů měl největší příležitost Federico Chiesa, který si naběhl na dlouhý pas za obranu, pak ale sám před brankářem pálil v pádu vedle. Belgičané byli zase mohli skórovat hlavně po krásné střele Alexise Saelemaekerse, která ale orazítkovala jen břevno. 

Po přestávce už se ale na změnu skóre čekalo jen chvíli. Ve 47. minutě sice belgická obrana odvrátila centr z rohového kopu, k odraženému míči se ale dostal Nicoló Barella a svým volejem poslal Itálii do vedení.

Nebylo to ono, připustil Šilhavý. Český kouč čekal víc od středních záložníků, možná doplní nominaci

Číst článek

Belgičany mohl vrátit do zápasu po hodině hry Michy Batshuayi, jenže podobně jako jeho spoluhráč Saelemaekers v první půli trefil jen břevno. A o pár minut později mrzela Belgii neproměněná šance ještě víc.

Toby Alderweireld totiž fauloval v 63. minutě ve vápně jednoho z Italů a domácí tým kopal penaltu. Míč si postavil Domenico Berardi se štěstím překonal brankáře, který si na jeho střelu sice sáhl, mimo tři tyče ji ale vyrazit nedokázal.

Belgičané se nevzdali ani po druhé inkasované brance, na kopačky se jim ale lepila smůla. Yannick Carasco totiž v 81. minutě potřetí v utkání rozezvonil brankovou konstrukci za italským gólmanem.

Nakonec se ale přeci jen hosté dočkali snížení. Pár minut před koncem utekli Belgičané do rychlého brejku, na jehož konci procedil míč do sítě Charles De Ketelaere a vykřesal pro svůj tým naději.

Víc ale Belgičané nestihli, a tak se z třetího místa v Lize národů můžou radovat čerství mistři Evropy Italové. V neděli je na programu ještě finále, v němž se utkají Španělé s Francií. Výkop je naplánován na 20.45 SELČ.

Final Four fotbalové Ligy národů v Itálii:
o 3. místo:
Turín: Itálie - Belgie 2:1 (0:0)
Branky: 47. Barella, 65. Berardi z pen. - 86. De Ketelaere.

finále:
Španělsko - Francie 1:2 (0:0) 
Branky: 64. Oyarzabal - 66. Benzema, 80. Mbappé. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Laporte - Pogba, Koundé, Mbappé.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme